Vi møter den værharde gjengen som skal ut i bygatene for å rydde «herreløst» søppel etter de som «bommer på søppelbøtta», eller noe sånt – siden det hver dag er et stort behov for å fjerne alt fra snusposer, sneiper, knust glass og annet søppel som flyter rundt i kulturhovedstaden Bodø.  

– Hvert år plukker denne gjengen til sammen 10 tonn avfall, bare i bybildet, forteller næringslivkontakt Gøril i Kirkens Bymisjon Nordland.  

Inne i Værekraftsenteret i Sjøgata i Bodø er det rigget til overskudds-frokost, i dag fra Brødrene Berbusmel, og en kaffe-prat. Lokalet fylles gradvis opp av arbeidere, og i morgentimene skal sosionom Michael og avdelingsleder Børge for Gatenært, ta en vurdering i forhold hvem som er i slag til å gjøre jobben i dag.  

Ren By er det eneste lavterskel arbeidstilbudet man kan ha når man er i rus. Lavterskelarbeid tuftet på sosial bærekraft med bakgrunn i at alle mennesker er en ressurs, og at vi alle kan bidra fra der vi er nå. Ingen er bare det man ser, sier Michael.  

Børge er leder for Gatenært, Michael jobber som sosionom, mens Gøril er næringslivskontakt for Ren By i Kirkens Bymisjon. De forteller at omlag 25 mennesker er engasjert i prosjektet Ren By i Bodø. (Foto: Christine Karijord)

– Får skryt 

Dan som har vært med i prosjektet Ren By en stund forteller at det vanker mye skryt for jobben som gjøres. Og at det er en god følelse.  

-”Flott jobb du gjør” kan en person plutselig stoppe og si. Og da føler jeg meg vel. Det gir motivasjon, forteller Dan, mens han rigger seg til med vest og vogn – klar for noen timer gatelangs.  

Han forteller videre at det skjer mye i løpet av en dag, og at det å vandre rundt i sentrum av Bodø kan by på så mangt i tillegg til å plukke søppel.  

-Ofte er vi turistinformasjon. Svarer på spørsmål når folk spør etter retningen, eller vi geleider de dit de skal, humrer Dan.  

Han synes det er en trygghet å ha muligheten til å tjene ekstra penger.  

-Da slipper jeg å være nervøs for å ikke ha råd. I tillegg gir denne jobben livet mer struktur, sier Ren By-medarbeideren.  

At det å være engasjert i Ren By er livskvalitet, er noe alle forteller når vi spør om hvordan det er å være del av prosjektet. – Ofte stopper folk og gir oss skryt, og det er en god følelse, sier «Dan». (Foto: Christine Karijord)

-Et fantastisk tiltak 

Avdelingsleder Børge for Gatenært mener Ren By er et fantastisk tiltak som ikke bare hindrer vinningskriminalitet, men også bidrar til bedre ruskontroll.  

-Det er et paradoks at det er disse menneskene som plukker opp søppel etter oss andre, sier Børge.  

Han forteller om perioden for en tid tilbake da Ren By ble stengt i forbindelse med ferieavvikling.  

-Da ble vi bedt om å komme tilbake på plass. Det var raskt synlig at det ikke ble plukket søppel i gatene, forteller Børge. 

Gøril forteller at det ligger mye yrkesstolthet i jobben som gjøres, og det rett og slett er roligere i bybildet mens arbeidet pågår, gjennom en aktivitet hun mener skaper verdighet.  

-Det er en vinn-vinn. Våre arbeidere får fire timer med frisk luft, får brukt kroppen, samarbeidet og gjort noe for samfunnet. Vi får en renere by. Og jeg må si det er befriende å jobbe med denne gjengen. Herlige folk med masse humor. De er så ekte og det er ingen fasade, smiler Gøril.  

Det ryddes ca. 10 tonn søppel i sentrum av Bodø hvert eneste år. I tillegg hentes det inn pant til en verdi av ca. 200.000. – Heller enn å bli sittende alene, så er vi sosiale og vi har noe fornuftig å tusle med, sier han. (Foto: Christine Karijord)
Næringslivkontakt Gøril i Kirkens Bymisjon Nordland, sammen med arbeider «Rocky» i Ren By og sosionom Michael i Kirkens Bymisjon. – Ren By er det eneste lavterskel arbeidstilbudet man kan ha når man er i rus, forteller de. (Foto: Christine Karijord)

– Dette er min livskvalitet 

For “Rocky” er det å plukke søppel og arbeide for Ren By økt livskvalitet fordi han møter venner, får startet dagen på et fornuftig tidspunkt og får dermed en døgnrytme som gjør livet litt enklere. 

-Heller enn å bli sittende alene, så er vi sosiale, sier “Rocky”, en gammel Bodø-musiker som forteller at han ble ufør etter en heroinoverdose.  

– Det var en sprekk, så gikk det galt. Jeg måtte slutte i jobben min. Og nå har en gammel banditt heldigvis noe å tusle med, humrer han.  

Det som ofte er å finne i Bodø-gatene er snus, sigarettstumper, plast og takeaway-bokser, og noe glass. Hver år plukker Ren By-arbeiderne 10 tonn avfall i sentrum av byen. Målet er Norges reneste by. (Foto: Christine Karijord)

Viktig samarbeid med næringslivet 

Hovedoppgaven til Ren By er å plukke “herreløst” søppel fra byens gater og fortau med mål om at Bodø skal bli Norges reneste by.  

-For at dette prosjektet skal kunne leve videre på en god måte, er det viktig at vi i næringslivet stiller opp og er med på spleiselaget, sier CEO Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling.  

Han mener det er viktig at gårdeiere og næringsdrivende i sentrum blir med på den frivillige abonnementsordningen hvor man bidrar med et fast beløp i året som går til å lønne arbeiderne i Ren By.  

-Dette er bærekraftig på mange plan. Både et tilbud som øker livskvaliteten til mange ved å begrense mye negativt i et ellers utfordrende liv, samtidig som byen får rene og ryddige gater, sier Arve, som nå oppfordrer byen til å bli med på spleiselaget.  

– Står vi sammen om dette, bidrar vi i fellesskap til noe som gir mening på mange plan, sier Arve.  

 

FAKTA om Ren By:

  • Ren By er del av Kirkens Bymisjons arbeidstiltak, og er det eneste lavterskel arbeidstilbudet man kan ha når man er i rus.
  • Arbeiderne i Ren By utfører årlig 10.000 arbeidstimer og plukker hver år ca. 10 tonn søppel i sentrum av Bodø.
  • I tillegg hentes det inn pant for ca. 200.000 i året.
  • Ren By har 1,25 millioner i lønnsutgifter, og baserer tjenestene på frivillige abonnementsordninger – gjerne i samarbeid med næringslivet.
  • Dersom Ren By får flere oppdrag kan enda flere deltakere komme seg i dagsarbeid.
  • Ren By er basert på menneskeverd, og at det å ha en jobb å gå til gir mestring, verdighet og livsglede – og reduserer rusbruk og kriminalitet.
  • Abonnement på Ren By har fast pris 300,- pr. måned eller 3600,- pr. år.
  • For bestilling av abonnement eller søppelrydding/panteordning til din bedrift send mail ijobb.bodo@bymisjon.no

(Kilde: Ren By)