Det var da Fredrik jobbet på storsatsningen Onda Sea på Aker Brygge i Oslo at en av sjefene skulle starte OHMA.

– Jeg var lenge restaurantsjef, og tok etter hvert sommelier, eller vinkelner-utdanning på godt norsk. Det er vel 6-7 år siden. Og etter det ble jeg med og åpnet Larsen mat & vinbar som jeg har drevet frem til i dag, forteller Fredrik.

Han forteller at det nå skal bli veldig artig å starte noe nytt. At TXABA, som egentlig uttales «chaba» er et delvis katalansk navn som føles sterkt og som klinger godt.

– Navnet føles positivt for meg, og skal gjenspeile en slags restart. Og Bodø fortjener en skikkelig tapasbar. Delvis klassisk tapas som alle tapaselskere vil kjenne seg igjen i, og andre tapasretter som settes sammen av våre kokker. Det skal være spennende å komme til TXABA, både for den erfarne tapaselskeren og for den mer uerfarne, sier Fredrik.

Daglig leder for TXABA i Ramsalt, Fredrik Schön har jobbet i restaurantbransjen i byen i 10 år og kjenner den godt. – Bodø-folk er herlige mennesker. Det er lett å få gode relasjoner i byen, og i bransjen har jeg opplevd tillit, sier 32-åringen. (Foto: Christine Karijord)

Over gjennomsnittet vin-nerd

Fredrik forteller at han digger vin. At han er over gjennomsnittet vin-nerd, som skal sørge for at Bodø-befolkningen får en stor vinliste å snakke om og teste ut.

– Folk skal kunne komme hit for å drikke god vin og spise fersk ost og skinke, sier Fredrik.

Han har tro på at de perfekte dagene nærmer seg. Når han er ferdig med å male vegger. Når interiøret er på plass. Den dagen dørene åpner klokken 15.00 sharp, og det raskt er full kok i restauranten.

– Venner deler tapas på bodene, tester vin de ikke har smakt før og finner en favoritt-tapas. Ambisjonen er å være tilgjengelig. At det skal være enkelt å finne fram i menyen. Lav terskel, sier svensken, som egentlig føler at han er litt Bodø-gutt.

Han mener folkene i byen er det som har gjort sitt for å kjenne akkurat det.

– Bodø-folk er herlige mennesker. Det er lett å få gode relasjoner i byen, og i bransjen har jeg opplevd tillit. Setter man sammen gode opplevelser gjennom et måltid, så kommer folk tilbake. Når folk vet at vi er i bransjen for å ta vare på dem, så fylles restauranten og blir suksess over tid, sier Fredrik.

Daglig leder for TXABA i Ramsalt, Fredrik Schön maler, pusser opp og gjør klart for åpning av ny tapasrestaurant på brygga i Sjøgata i midten av oktober. Han mener området har stort potensial. (Foto: Christine Karijord)

Enormt potensiale i Ramsalt

Ramsalt-området i Bodø er for Fredrik en perle med et fantastisk potensial som han ser fram til å bli enda bedre kjent med.

– Ramsalt har tatt meg godt imot. Det er et skjønt miljø her og et fremoverlent område med ambisiøse langsiktige planer. Her satses det stort i Bodø og det er kult å få være del av denne reisen, sier han.

TXABA forteller Fredrik at åpner i midten av oktober. Når veggmalingen har tørket.

– De siste ukene har jeg fått være her og opplevd plassen til alle døgnets tider. Og det er fantastisk å se solen på kveldstid. Man får inn hele døgnet her på Ramsalt-kaia, sier han som egentlig er utdanner smed – men som ble værende i en bransje han aldri trodde han skulle havne i.

– Jeg elsker bransjen. Det er en livsstil. Og når jeg nå har landet på et kanon-team med erfarne folk som har lyst til å jobbe sammen med meg, så kan ikke dette bli mer perfekt. Jeg er så glad i denne livsstilen, at jeg får vondt i magen av å bare tenke på å skulle gjøre noe annet.