I dag halvannet år senere ser livet en anelse lysere ut, selv om det er svært vanskelig å ta inn over seg og begripe det som skjer i hjemlandet.  

– I bilen på vei ut av landet, så ringte vi noen venner som bodde i Bodø. De sa «kjør hit», vi skal hjelpe dere». Og jeg minnes at jeg sitter i bilen sammen med kona mi og datteren vår som nå er fire år, og vet at hjembyen sannsynligvis vil bli bombet en av de nærmeste dagene, forteller Oleksandr.

Han blir tankefull. Leter etter ord på et språk han stadig lærer mer av. Forteller videre om flyalarmer, stress og det å stadig måtte ta med seg familien ned i bomberom full til randen av folk.

– Mitt første møte med Bodø var 6. mars 2022. Og jeg husker fjellene, vinteren og at det var veldig lite biler i byen. Og at det var glatt på svingete veier, sier Oleksandr, som er utdannet elektriker.

For Oleksandr Martynenko (34) har det vært en god opplevelse å bli integrert i det norske samfunnet. – Vil man det selv, så går det ganske fort, sier Hundholmen Byutviklings nye driftstekniker, utdannet elektriker fra Ukraina. (Foto: Christine Karijord)

– En ressurs

For Direktør Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling var det spennende å få muligheten til å bli kjent med Oleksandr.

– Vi ble kontaktet av Merete Nordheim i Bodø Næringsforum som fortalte om flyktninger som har kommet til Bodø. Ressursmennesker som gikk på norskkurs via Bodø kommune og som behøvde praksisplass i næringslivet. Vi fikk høre om Oleksandr, ble umiddelbart positive og fikk raskt arrangert intervju med tolk, forteller Arve.

Han forteller om god kjemi og avtale om praksisplass som driftstekniker tre ganger i uka sammen med driftssjef Frank Tore Olsen for både arbeidstrening og språktrening.

– 1. august fikk Oleksandr fast ansettelse. Han er en flink, hyggelig mann med de riktige verdiene. Folkelig, med et sterkt ønske om å lære både arbeidsoppgaver og norsk, forteller Arve.

For CEO Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling og driftstekniker Oleksandr Martynenko har reisen fra det første møtet med tolk og praksisplass til fast ansettelse vært både rørende og spennende. De begge ønsker å løfte fram rådgiver Gunn-Hilde Wagelid hos Bodø kommune og Bjørnar Høivaag hos NAV. – Dette er folk som har vært til stor hjelp for å få dette til, sier Arve. (Foto: Christine Karijord)

Viktig å lære språket raskt

Oleksandr mener det å lære seg norsk språk var det viktigste å sette i gang med når det ble bestemt at han og familien skulle bli værede i Bodø på ubestemt tid.

– Å lære språket er viktig for å komme seg i jobb, delta i samfunnet og leve i Norge. Men jeg skal innrømme at det er et krevende språk å lære. Det er vanskelig å lære en helt ny kultur. Forstå hva som rett og galt, smiler Oleksander.

Han mener det å komme seg ut blant folk for å bruke språket har vært veldig viktig.

– Heldigvis har vi kunnet ty til Google Translate. I tillegg har folk i bedriften vært veldig tålmodige, hjelpsomme og inspirerende, forteller driftsteknikeren.

Han mener folk har det godt på norske arbeidsplasser.

– Jeg trives veldig godt, Arve er en snill mann og en god sjef. Frank Tore har hjulpet meg med både språk og arbeidsoppgaver. Førsteinntrykket stemte med virkeligheten og det er jeg veldig takknemlig for. Og da jeg ble tilbudt fast jobb, så kjente jeg på håp igjen, forteller Oleksandr.

For Oleksandr Martynenko (34) er nøkkelen til å få det fint i Norge, å lære seg språket, dyrke kjærligheten til familien og komme seg ut og bli en del av samfunnet. (Foto: Christine Karijord)

– En solskinnshistorie

Programrådgiver Gunn-Hilde Wagelid hos Flyktningkontoret i Bodø kommune håper solskinnshistorien om Oleksandr og Hundholmen Byutvikling kan inspirere.

– Dette håper jeg er en historie som kan inspirere både næringslivet og andre flyktninger. Dette er rollemodeller og en suksesshistorie som virkelig imponerer. Oleksandr har lært seg masse norsk i rekordfart etter at han kom ut i praksis hos Hundholmen Byutvikling, sier Wagelid.

Hun forteller om arbeidet som ble satt i gang da Ukrainske flyktninger kom til Bodø.

– Myndighetene så for seg at mange av flyktningene kunne gå rett ut i jobb, og det vi rask forsto – var at mange hadde kompetanse, men manglet språkkunnskap, forteller rådgiveren.

Ett av tiltakene som ble gjort var å kontakte Bodø Næringsforum – for å formidle behovet for bedrifter til praksisplasser.

– Så ble vi kontaktet av Hundholmen Byutvikling som fortalte om sitt behov, hvor vi fant Oleksandr – en utrolig trivelig og positiv mann som hadde hatt sitt eget elektrikerfirma i Ukraina, men uten dokumentasjon. Resten av historien er resultat av et svært godt samarbeid på kryss og tvers, smiler Wagelid.

 

– Avhengig av gode samarbeidspartnere

Seniorrådgiver Bjørnar Høivaag hos NAV Bodø forteller at det er utfordrende å komme fra Ukraina til Norge.

– Jeg jobber i et lite integreringsteam i NAV Bodø, og det er ikke tvil om at det er utfordrende å lære et nytt språk, ny kultur og forstå forventninger i et nytt land. Mange av de som kommer hit fra Ukraina er godt utdannet, men mangler arbeidserfaring fra yrket sitt. Dermed blir det vanskelig å skaffe seg jobb, forteller Høivaag.

Han forteller om flinke folk som ikke har det nødvendige fagbrevet eller arbeidserfaringen man krever i Norge, eller de som kanskje bare mangler språkkompetanse.

– Det er mange flinke ukrainere i Bodø som ikke får sjansen i arbeidslivet fordi de ikke kan dokumentere sin utdanning eller arbeidserfaring innen sitt yrke. I mange jobber kreves slik dokumentasjon eller et fagbrev fra Norge. Derfor er det fantastisk å ha bedrifter som Hundholmen Byutvikling som gir mennesker mulighet til å vise hva de kan, og gjennom ulikt samarbeid med NAV og Flyktningkontoret i Bodø kommune greier å skape en så god historie som denne med Oleksandr. Samfunnet er prisgitt slike bedrifter i fremtiden, sier seniorrådgiveren.