Det var en sommer for fem år siden at hun satte seg i bilen sin og kjørte den lange veien nordover for en sommerjobb i restaurantbransjen i Bodø.

– Jeg skjønner det ikke selv at jeg skal flytte. Fem år er lenge når man er i 20-årene. Jeg møtte også samboeren min her i Bodø. Og vi hadde aldri møttes hjemme i Polen siden det er såpass langt mellom Gdansk og Warszawa, forteller Monika.

Hun forteller at det den gangen gikk direktefly til hjembyen Gdansk med flyselskapet Wizz Air.

– Og siden jeg ofte kunne reise hjem til familien min, var det lett å si ja til fast jobb når tilbudet kom, sier 28-åringen.

Nå er ruta lagt ned og hun mener det har blitt for komplisert å reise til hjemlandet.

– Både det å reise hjem, men også det å få besøk har blitt vanskelig. Skal mamma og pappa besøke meg i Bodø, så tar det gjerne halvannet døgn for dem å komme seg hit. Derfor velger vi å flytte til Oslo og nærmere Gardermoen, sier 28-åringen som i dag er daglig leder på Delicatessen i Ramsalt.

 

Monika Jonska (28) og samboeren Przemyslaw Rybczyk (30) kom til Bodø for sommerjobb for fem år siden. Nå forlater de byen fordi det ikke lenger går direktefly fra Bodø til Gdansk. – Jeg kunne være hjemme på sju timer da det gikk direktefly fra Bodø, sier Monika. (Foto: Christine Karijord) 

Fem fine år i Bodø

At to måneders sommerjobb ble til fem år, handler likevel ikke bare om tilgjengelig flyreiser.

– Både jeg og Przemyslaw har levd og vokst opp i store byer med mye folk og stress, og i Bodø fant vi roen. Så var det de lyse nettene, at sola var oppe hele natten. Det er noe med å være i en by som er så tett på havet, men likevel så nært fjellene, sier Monika.

Derfor har hun og samboeren ofte vært på turer i nærområdet, brukt naturen og fått opplevelser for livet.

– Bodø er vakkert, og jeg tror mange av mine venner og andre fra Polen som i utgangspunktet kom hit for å jobbe, men som nå har flyttet til andre norske byer, ville blitt værende hvis det fortsatt var en flyrute til Gdansk, sier Monika.

Hun forteller at du kunne reise hjem en søndag etter jobb for så å være tilbake i Bodø til jobbskiftet tirsdags ettermiddag.

– Jeg kunne være hjemme på sju timer. Da jeg studerte i Polen, brukte jeg fem timer hjem med tog. Det sier litt, sier Monika.

Nå daglig leder på Delicatessen i Ramsalt, Monika Jonska (28) fortviler over å forlate Bodø. – Jeg vil bare gråte når jeg nå tenker på at vi snart reiser her i fra, sier Monika. (Foto: Christine Karijord)

Savner den internasjonale tankegangen

Monika og Przemyslaw forteller at de nå er i alderen for å etablere seg, kanskje stifte familie og slå rot. De mener Bodø absolutt ville vært aktuelt for dette dersom det hadde vært enklere å reise fra og til.

– Ønsker Bodø å utvikle seg og vokse slik man får høre er planlagt, så må man tenke internasjonalt. Løsningen er fly. På den måten får man folk fra Europa til å flytte til Bodø, sier Monika.

Hun forteller at de heller ikke forlater Delicatessen med lett hjerte.

– Vi har blitt utrolig glad i Delicatessen, både jeg og samboeren min. Det har vært to år hvor vi har lært mye, og ikke minst blitt behandlet veldig godt. Jeg har aldri opplevd så mye støtte og så mange fantastiske folk i en jobb. Vi håper å fortsette i Delicatessen i Oslo, sier Monika.

De forteller om bursdagsfeiringer, baby shower og andre selskap hvor de har forsøkt å gjøre ekstra stas på de som har valgt Delicatessen for spesielle anledninger.

– Både slike anledninger og ikke minst logistikken når det er stappfullt i restauranten, det å oppleve å koble med folk og føle på mestringen etter en kveld i høyt tempo, det har vært utrolig givende. Jeg vil bare gråte når jeg nå tenker på at vi snart reiser her i fra, sier Monika.