Og hva er viktig når nytt skal skapes, men likevel med en rød tråd av bærekraftige verdier?

– Jeg husker jeg var innom lokalet før vi begynte oppussings-prosessen. Det var hvitt, glass og lysegrått, mens en rød logo poppet veldig sterkt opp her og der. Jeg syntes det var spennende, og begynte raskt å tenke på hvordan vi kunne få Hundholmen Byutviklings konsept inn i lokalet, forteller Monika.

 

For interiørarkitekt Monika Urud (48) fra Norconsult har det vært kjempeartig å gjøre jobben med å skape nye lokaler for Hundholmen Byutvikling. – Vi har hatt god dialog og nye ideer har kommet fram i dette gode samspillet, sier hun. (Foto: Christine Karijord)

Lyset, havet og byen rett inn i lokalene

Hun syntes lokalet hadde et godt utgangspunkt. Byen utenfor kommer inn gjennom de store glassvinduene, det er nært havet og veldig åpent med tanke på naturlig lys.

– Hundholmen Byutvikling hadde en klar visjon. De ønsket et kontorlokale som fremmer samhold, trivsel, tilhørighet og kreativitet, samtidig som det skulle tilrettelegges for å arbeide i konsentrasjon. Og når man kom inn i lokalet, skulle man treffe rett på den sosiale sonen, rett inn i hjertet av kontoret, forteller Monika.

Denne møteplassen skulle være lun, hyggelig og litt annerledes. Bærekraft et sentralt tema, med mål om å gjenbruke alt av møbler fra kontoret Hundholmen Byutvikling flyttet i fra i Jakhellngården.

– Til og med møterommet her er bygget etter møteroms-bordet bedriften hadde fra før. Alle de akustiske lampene er gjenbruk. De er fine å ha her, og demper lyden godt. De trengs i et lokale med mye glass. Teppegulvene her demper også lyden, forteller interiørarkitekten.

Hun forklarer at lyden i et kontorlokale er viktig. Det handler om støy, konsentrasjon og generelt velbehag.

– Man merker støy godt når man kommer inn i rom der det er lite bruk av akustiske dempende materialer, lydene forsterker seg og det kan være vanskelig å oppfatte hva som blir sagt i rommet. I rom der lyd og støyproblematikk er godt ivaretatt vil opplevelsen av støy og forstyrrende lyder i mye større grad forsvinne og rommet vil oppleves bedre å være i, for å forklare det på en enkel måte, sier Monika. Den ene nye dekorlampa som er kjøpt inn til sosialsonen, er valgt ikke bare på grunn av form og estetikk, men fordi det ar en lampe med gode akustiske egenskaper i tillegg har den en sterk miljøprofil. Her er det benyttet gjenbrukte plastflasker i «løvverket»

Inne på møterommet er arealet bygget for å få plass til bordet som sto i de gamle lokalene. – Også alle de akustiske lampene er gjenbruk, sier interiørarkitekt Monika Urud i Norconsult. (Foto: Christine Karijord)
Mattene på gulvet i Hundholmen Byutviklings nye lokaler kommer fra Bolon, et svensk firma med sterk bærekrafts-profil. – Det gule teppet er resirkulert fiskegarn, og baksiden resirkulerte flasker, forteller interiørarkitekt Monika Urud i Norconsult. (Foto: Christine Karijord)

 

Et forbilde og minst mulig fotavtrykk

Interiørarkitekten synes Hundholmen Byutvikling var svært bevisste i sine valg.

– De er et godt forbilde, og bærekraft var på dagsordenen i alle ledd. Det var nærmest en selvfølge at vi alle skulle kjenne oss stolte over valgene som ble tatt underveis. Av det nye som er tilført lokalet kan jeg nevne teppene på gulvet. Det gule er resirkulert fiskegarn og baksiden er av resirkulerte flasker. Og fargen, den er dyppet i fargebad som brukes igjen og igjen. Hele prosessen handler om lavest mulig fotavtrykk, forteller Monika.

Det brune fiskebensmønstrede vevde vinylgulvet som dekker store deler av kontoret, kommer fra Bolon. Et svensk firma med sterk bærekrafts-profil, med nullutslipp fra start til slutt. Et godt miljøvalg med et teppegulv som ikke samler støv og som er godkjent av astma- og allergiforbundet fordi det ikke virvler opp støv. Teppet skaper også god akustikk, en vinn-vinn, smiler Monika.

Så koker man ned oppdraget, handlet det egentlig om å lage flotte og funksjonelle kontorlokaler etter Hundholmen Byutviklings verdier.

– Dette har vært et artig oppdrag, og det er ingen tvil om at Hundholmen Byutvikling har store visjoner og ikke minst ønsker de nye ideer velkommen. Også kjøkkendelen i sosialsonen har bærekraftselement. Benkeplatene som er brukt er belaget med møbellinoleum som egentlig er et materiale vi fra før best kjenner som gulvbelegg. Linoleum et miljøvennlig materiale som er laget av naturlige råvarer som linolje, harpiks, tremel, kalk og fargepigment. Linoleum er et biologisk nedbrytbart materiale, sier interiørarkitekten.

Når man kommer inn i Hundholmen Byutviklings nye lokaler, kommer man rett inn i hjertet av det åpne landskapet. (Foto: Christine Karijord)
Arbeidssonen med utsikt mot torget og byen. Arbeidsbordet er gjenbruk fra de gamle lokalene. (Foto: Christine Karijord)

Redesign, gjenbruk og ansvar

Monika forteller at bærekraft har kommet for fullt i hennes bransje. At flere blir bevisste og tar ansvar for å fremme bærekraftige løsninger, og at det også er hennes ansvar å bidra til dette.

– Redesign, gjenbruk og transformasjon av byggematerialer er i tiden. Og det er kjempeartig å gjøre jobben min når oppdragsgiver er så åpen som i dette tilfellet. Vi har hatt god dialog og nye ideer har kommet fram i dette samspillet. Da skjer det en synergieffekt som skaper resultatet, sier interiørarkitekten.

Hun viser fram konseptforslaget. Utgangspunktet som ble til før man satt i gang i lokalene.

– Det er ganske så likt, ikke sant? Og for meg var det spennende å komme hit i dag. Jeg kom inn en dør jeg følte meg velkommen, og slik gjør en forskjell, smiler Monika.

Interiørarkitekt Monika Urud forteller om en bransje i endring. Bærekraft og gjenbruk har stort fokus. – Flere blir bevisste og tar ansvar for å fremme bærekraftige løsninger, og det er mitt ansvar å bidra til dette, smiler Urud. (Foto: Christine Karijord)
Regnskapsmedarbeider Sigrid Holter Ingebrigtsen skjenker seg en kopp kaffe. – Vi er veldig fornøyd, smiler hun. (Foto: Christine Karijord)
– Vi er strålende fornøyde med de nye lokalene våre, sier CEO Arve Pedersen, regnskapsmedarbeider Sigrid Holter Ingebrigtsen, driftssjef Frank Tore Olsen i Hundholmen Byutvikling og CEO Erling Ole Berg-Hanssen i Christian Jakhelln. (Foto: Christine Karijord)

– Kanonbra

– Lyst, fint og veldig artig med noe nytt. Forandring fryder, og jeg synes dette ble kanonbra, sier driftssjef Frank Tore Olsen i Hundholmen Byutvikling.

– Vi har fått et veldig trivelig lokale. Arealeffektivt og nært leietakerne våre, noe som betyr masse for oss. Absolutt alle møbler her inne er gjenbruk, foruten selve kjøkkenet. Og her skal vi videre skape et godt arbeidsmiljø, en god kultur og trivsel, sier CEO Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling.

Lokalet består av ett stillerom, ett møterom, sosialsone med kjøkken og arbeidssone.

– Det som blir veldig spennende er målet om et stort veggmaleri på muren utenfor vinduene her, forteller Arve.

Både regnskapsmedarbeider Sigrid Holter Ingebrigtsen og CEO Erling Ole Berg-Hanssen i Christian Jakhelln er veldig fornøyd med den nye arbeidslokaliteten i andre etasje i Jakhelln Brygge.

– Jeg har alltid likt utsikten over torget, det å kunne se trappa som går opp til kontorene. Vi har fått det fint. Det er god kontakt med byen her i fra, smiler Erling.

– Er det noen som skal ha kaffe, spør Arve.

Kollegaer setter seg i sosialsonen. Skjenker i koppene som matcher mattene på gulvet, småprater og ler.

– Jeg må vel ta på meg hatten for anledningen, flirer Arve.