Han spoler tilbake til dagen da pappa, som etter år på AVIS-kontoret i Harstad, fikk tilbud fra AVIS sentralt om å starte opp i Bodø. Da de to satt seg i en lastebil og kjørte flyttelasset til huset som skulle bli barndomshjemmet i mange år framover.

– Vi hadde ei natt der alene før resten av familien kom. Og han startet opp i det små. Stein på stein. Jeg husker han var mye på jobb, mye borte fra tidlig til seint, men han var likevel veldig tilstede, forteller Gunnar, som startet opp et nytt AVIS- og Budget-kontor i helt nye Ramsalt-lokaler for bare noen måneder siden.

– På den tiden gjorde han alt selv. Var det en rute i en av bilene som var skadet, så var det å sette seg i frontsetet og sparke ut ruta før man limet inn en ny. Det var ingen kalibrering av sensorer for å si det sånn. De tok også oljeskift og skrudde selv. Det kan man ikke gjøre i dag, smiler Gunnar.

Han forteller om ansettelser og nevner særlig Trond Fredriksen som kom i 1991.

– Det ble etterhvert flere folk, flere biler og flere kontorer i sentrum, og Trond, han jobber fortsatt i firmaet, forteller Gunnar.

 

Som 13-åring fikk Gunnar Nergård Pedersen (39) sin første jobb. Da skulle AVIS-kontorene vaskes og leiekontrakter sorteres og arkiveres. Likevel var det ikke selvsagt at nettopp han skulle inn i bilutleiebransjen. (Foto: Christine Karijord)

 

Vasking og sortering

Som 13-åring fikk Gunnar sin første jobb. Da skulle AVIS-kontorene vaskes og leiekontrakter sorteres og arkiveres.

– Og som 16-åring begynte jeg med bilklargjøring. Husker jeg fikk dispensasjon til å kjøre biler inn og ut av vaskehallen. Det var gøy. Jeg fikk skryt på oppkjøringen noen år senere for rygging og lukeparkering, ler 39-åringen.

Så var det tid for å gå egne veier. En periode som bartender og i klesbutikk før militæret sto for tur.

– Etter militæret bestemte jeg meg for å reise ut i verden, og valget falt på Australia. Der ble det en bachelorgrad i markedsføring og økonomi. Når jeg kom hjem til Bodø søkte jeg jobber, var innom Café Kafka og fikk gleden av å jobbe opp Klubbfestuka sammen med musikkmiljøet i Bodø. Utrolig artig tid. Vi hentet faktisk Timbuktu til Bodø lenge før han var kjent. Så ja – jeg har vært innom mye forskjellig før jeg landet, smiler Gunnar.

Så fikk han en telefon. Året var 2006.

– Pappa ringte og spurte om jeg ville bygge opp et bilutleiefirma bra bunnen av. Da måtte jeg tenke litt, men svarte ja. Det var bare meg og 7-8 utleiebiler på flyplassen. Det krevde faktisk mye av meg, og i hovedsak handlet det om å bygge tillit. Det brukte jeg mye energi på, sier Gunnar.

Han forteller det var heftig å være én. Døgnet hadde tidvis for få timer og alt skulle gjøres selv.

– Jeg var heldigvis ung, full av pågangsmot og hadde få forpliktelser. Så det gikk bra etterhvert. Om noen skulle leie en bil klokken 07.00 eller ved midnatt, så måtte jeg hive meg rundt. Jeg flyttet biler, vasket – ja alt, sier Gunnar, som drev Budget til suksess over en periode på 5 år.

 

Leder Gunnar Nergård Pedersen (39) i AVIS & Budget i Bodø gleder seg til veien videre i en bransje i full utvikling. – Leiebil vil fortsatt vokse, men vi er på ballen for nye og spennende konsepter, sier han. (Foto: Christine Karijord)

 

Sønnen til sjefen

Etterhvert stiftet Gunnar familie. Sammen med Berit kjøpte de sin nåværende bolig i 2007, i 2008 fikk de en datter og i 2010 kom yngstemann til verden. Og etter en stund ble det bestemt fra høyeste hold at Avis og Budget skulle slås sammen. Gunnar skulle nå inn sammen med pappa.

– Det var noe med det å være sønnen til sjefen når Avis og Budget ble slått sammen. Men ikke bare det, Avis var rød – Budget var blå. Jeg måtte virkelig jobbe med tilliten der også. Og slik er det enda. Vi lever av tillit. Til kunder, leverandører og ansatte. Tillit gjennomsyrer alt vi gjør for å skape de gode rammene, sier Gunnar.

Han så tidlig at det ikke kom til å gå bra med Budget, at lite oppmerksomhet fra nasjonal ledelse ville forårsake at alt som var bygget opp ville forsvinne i tåken.

– Jeg dro i pappaperm, og når jeg kom tilbake i jobb var pappa klar for å gi seg. Han spurte da om jeg var klar for å ta over Avis og Budget. Jeg fikk 14 dager med opplæring. «Nu fær æ, ring hvis de er noe. Dette finner du ut av selv», sa han og gikk ut døra. Han har nok holdningen om at man må lære, erfare og feile selv, smiler Gunnar.

Han forteller at det også var andre spennende ting som skjedde på bilfronten i denne perioden.

– Jeg fikk også tillit til å representere Moving City, et firma med leasing av el-biler. Vi reiste rundt på fabrikkbesøk i Italia og England, importerte ombygde biler til Norge som vi leaset til store selskap, kommuner og fylkeskommuner. Det ble forsket på mobilitet i samarbeid med Handelshøgskolen, alt i samarbeid med Bodø energi og Kunnskap invest etter en idé av Rune Rørstad. Utrolig lærerikt, sier Gunnar.

 

 

10 år for tidlig

Å drive med leasing av el-biler var dessverre forut sin tid. Likevel viktig for mye av den grunnleggende kunnskapen som Gunnar nå har om fordeler, ulemper og framtidsutsikter i det å drive med bildeling.

– Vi hadde et sterkt miljøperspektiv, og kundene våre tok et miljøansvar ved å kjøre disse bilene. Likevel, det var kostbart og midt i finanskrisen. Det jeg virkelig er takknemlig for er alt jeg fikk lære over tid fra erfarne bedriftsledere som Hans Nilsen i iTet og Nils Henrik Nilsen i Bodø Energi og ikke minst Arne Juel og Mats Pinnerød. Jeg lærte utrolig mye, sier Gunnar.

Han forteller at konseptet var rått, sett i ettertid.

– Det var faktisk på høyde med de råeste mobilitetskonseptene i verden, men dessverre 10 år for tidlig, sier Gunnar.

 

I 2017 signerte Gunnar Nergård Pedersen kontrakt med Hundholmen Byutvikling om lokaler i Ramsalt. -Jeg hadde steintru på konseptet med nærheten til jernbanen, Hurtigruta og nå snart flere nye hotell, midt i sentrum – og har det fortsatt, sier han. (Foto: Christine Karijord)

 

Negative tall, familiebedrift og en stadig opptur

I 2010, når Gunnar ble daglig leder for AVIS og Budget, leverte firmaet negative tall for første gang. Det var en sårbar tid, markedet var tøft, og det å levere negative tall i familiebedriften som var bygget opp over år, det var ganske heftig.

– Jeg skjønte heldigvis at de negative kreftene ikke handlet om meg, at det ikke var jeg som hadde sendt oss dit. Likevel skjedde det noe med meg. Jeg snudde hver en stein, la om driften og kuttet kostnader. Og alt jeg lærte da, det har jeg fortsatt med meg den dag i dag. Så er det dette med motbakker da – at det gjerne er da det går oppover. Det er utrolig viktig å ha i ryggsekken når man brenner for noe, sier Gunnar.

Han som egentlig ikke var innstilt på å drive med bilutleie, men som har funnet lidenskapen i det som faren hans en gang bygget opp i Bodø.

– Det handler nok om tilliten jeg en gang fikk, som vokste på meg. Og brenner man for noe, så får man det ofte til. Så fra røde tall har det kun gått en vei siden den gang. Og heldigvis kom markedet tilbake, sier han.

 

 

Overtok aksjene sammen med Berit

I 2015 kom nok et veiskille. Gunnar og brødrene fikk tilbud om å overta hele familiebedriften.

– Vi ble enig om en løsning hvor Berit og jeg kjøpte aksjene. Jeg kjente jeg var godt rustet, at jeg visste hva jeg gikk til og hadde stor tro på å få det til. Det handler om gode relasjoner, finne løsninger og planlegge godt. Har man sagt man skal levere en bil til en familie fra Italia på ni, så må bilen de behøver stå klar når de kommer. Ja, jeg har sovet dårlig med klump i magen og har manglet 40 biler til neste helgs utleie – men det har alltid gått bra, sier Gunnar.

I 2017 signerte han kontrakt med Hundholmen Byutvikling.

– Det var stas å være ønsket i Ramsalt. Jeg hadde steintru på konseptet med nærheten til jernbanen, Hurtigruta og nå snart flere nye hotell, midt i sentrum. Rett og slett magisk, sier Gunnar.

Og selv om det ble noe mer venting enn antatt på ferdigstilte lokaler, at korona plutselig dukket opp og skapte store forandringer, større enn noen kunne forestille seg, så tror Gunnar at AVIS og Budget får mye igjen for å ha lokalisert seg i Ramsalt.

– Jeg tenker langsiktig, og jeg har fortsatt like stor tro på det å være del av Ramsalt nå som da vi signerte. Alle andre utleieselskap har flyttet ut av sentrum, og her er vi med store fine lokaler og vinduer rett ut mot Sjøgata. Vi har biler i garasjen – klappet og klar for utleie til enhver tid, koronarengjort selvsagt, smiler Gunnar.

 

Leder for AVIS & Budget i Bodø, Gunnar Nergård Pedersen mener bestemt at leiebil vil bestå og fortsatt vokse, men at flere konsepter rundt bildeling og bilabonnement vil gjøre at enda færre vil eie bil i fremtiden. (Foto: Christine Karijord)

Et marked i vekst og utvikling

Så det er bare å glede seg til veien videre i en bransje i full utvikling.

– Vi kommer alltid til å drive med bilutleie som utgangspunkt, likevel er det mange spennende konsepter som dukker opp. Og vi er på ballen, selv om jeg ikke kan røpe helt hva som er på gang – enda, smiler Gunnar.

Han mener bestemt at leiebil vil bestå og fortsatt vokse, men at flere konsepter rundt bildeling og bilabonnement vil gjøre at enda færre vil eie bil.

– Flere vil bruke bil når det er behov. Ute i verden er det ingen tvil om at markedet rundt bildeling og utleie vil vokse ekstremt. AVIS og Budget har konsepter som testes globalt, og står bak den største biltjenesten Zip Car, forteller Gunnar.

Likevel behøver markedet å modnes. Teknologien går raskt og for AVIS og Budget i Bodø har det vært viktig å ta en posisjon for å møte framtiden.

– Leiebil står sterkt. Det er utrolig fleksibelt. Og egentlig så driver vi med bildeling, og har gjort det hele tiden. Både gjennom månedsleie og abonnementer. Likevel vil framtiden bringe mange nye og spennende konsepter, avslutter han.