I Nordland har vi de siste årene hatt stor utflytning av unge i yrkesaktiv alder mellom 25 og 40 år. De flytter ut for å studere eller jobbe. De kommer ikke tilbake. Dette må vi tenke på og ha i bakhodet når vi jobber med byutvikling. Vi må skape spennende arbeidsplasser, gode studietilbud og muligheten til de riktige opplevelsene. Vi må legge til rette for at kompetente og kunnskapsrike folk ønsker å bo i byen vår. Vi må lage en by som er god å bo i, og som folk ønsker å flytte til.

Med Ny by ny flyplass blir det frigjort arealer like store som dagens sentrum. Flyplassen skal stå ferdig om syv år, men allerede nå må vi lage en overordnet langsiktig plan. Vi må lage en kortsiktig «to do-liste», slik at vi ikke er i tvil om hva vi skal klare å prioritere, for at vi skal gå riktig vei. Bodø har store mål, og skal vi nå disse er det viktig å vite hvor vi skal. Og før flyplassen står klar, må vi være godt i gang med å bygge nytt i dagens by. Vi må allerede nå tenke kompakt, moderne, korte avstander og mye mer effektive løsninger.

Skal den nye byen vår vokse frem, med nye funksjoner og muligheter, så må vi være samkjørte. Kommune og næringsliv må være i dialog – vi må snakke samme språk og ha kontinuerlig kontakt. Samarbeid og tillitt er avgjørende for videre utvikling. Og hvordan skal vi klare det? Jo, vi må etablere en arena for denne dialogen, det må satses, settes av tid og midler. For engasjement og mobilisering fra næringslivet forutsetter en sterk politisk vilje og en administrativ ledelse som setter av ressurser til å utvikle og skape nye gode samarbeidsløsninger – Hvorfor ikke starte et felles innovasjonssenter for byen vår?

I tillegg må Nord universitet ta en sterkere rolle i å drive fram næringsutvikling. Det er der innovasjonen starter, det er der kunnskapen lages. Det er universitetet som kan bidra til å skape merverdier for næringslivet, og utvikle studenter som evner å dra i gang nye forretningsområder. Det er på universitetet livet starter for den nye generasjonen som skal bidra i å utvikle Bodø by. Jeg oppfatter dessverre ikke at universitetet evner å utnytte å skape denne grunnmuren av kunnskap. Jeg vil slå et slag for et tettere samarbeid mellom universitetet, kommunen og næringslivet.

Å skape innhold handler om ideer, kultur, verdier, entusiasme, engasjement, fokus, tro, tillit, planlegging – og gjennomføringskraft.

Vi må planlegge, kartlegge og samarbeide om ideer. Bodø sin fremtid er et langsiktig prosjekt. Med en overordnet plan kan vi få utrettet mye, samtidig som vi kvalitetssikrer arbeidet vi gjør. Vi må fortsette å satse på kultur fordi dette er limet mellom oss mennesker, navet som holder samfunnet sammen og som lar oss vokse både individuelt og som innbyggere i sin helhet. Vi må være bevisst og verne om verdier – det som gir en meningsfull retning og næring til det gode og ekte. Som igjen skaper tilknytning, vekker engasjement og tilhørighet til byen. Vi må ta vare på entusiasmen, smilene rundt munnen til innbyggerne, la framsnakking bli en naturlig del av samtalene.

Og vi må ha fokus, slik som toppidrettsutøvere har for å oppnå optimale prestasjoner – uten å slite oss ut. Vi må ha tro på egne beslutninger, at vi som bor her vet hva som er bra for byen vår. Essensen er å være bevisst våre valg, og ha tillit til oss selv. For i dette kommer gjennomslagskraften – en indre pådriver til å handle konsistent i forhold til det vi har bestemt oss for.

Klarer vi dette sammen, har vi alle forutsetninger til å skape verdens smarteste by i nord. Vi kommer til å bli en merkevare innen teknologi og grønn utvikling. Dette i kombinasjon med god infrastruktur og arkitektur, der fellesnevneren er hverdagen vår og det å håndtere utfordringene i samfunnet på en best mulig måte. Og da – vil ungdommen bli, flytte hit eller komme tilbake.