Ordfører Ida Maria Pinnerød brenner for Smart Bodø, og snakket om hva som skal til for å nå målene om å bli verdens smarteste by.

– Skal vi nå målene våre må vi samle folk, vi må møtes og diskutere. Vi må vite om hverandre og verden rundt må vite om oss. For det er krevende å ha det høye utviklingsfokuset – men så nødvendig, sier Pinnerød.

For det er ifølge ordføreren dialogen som mangler.

– Vi som myndighet må ha dialog med våre innbyggere, og vi ønsker at folk skal følge med på debatten som ligger til grunn for beslutningene vi tar. Vi må få med folk, sier hun.

Ordfører i Bodø, Ida Maria Pinnerød. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Verden står – enn så lenge

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 mente at verden vil klare seg en stund til, at bankene fortsatt er solide og står sterkt. Likevel poengterte han at det alltid er en risiko å investere.

– Usolgte boliger øker som aldri før, det går raskere og prisene faller fortere nå enn tidligere. Det er en risiko å bygge nytt, sier Hermanrud.

Han mener det er en misforståelse å tro at boligprisene alltid stiger, for faktum er at de faktisk ikke gjør det.

– Det er ingen dramatikk, men vi skal tenke risiko. Varer boligprisene? Også i nord bygges det en god del, og det kan også føre til at det bygges for mye. Blir det mange tilbud, så faller prisene, sier han.

Sjefsstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Bygg sentralt

– Ser du elgen, så snu. Bygg sentralt, sier dekan Erlend Bullvåg fra Handelshøgskolen Nord og Nord universitet.

Han la vekt på viktigheten av å bygge sentralt, men poengterte at vi må være obs på en svært lav og urovekkende befolkningsnedgang.

– Enten må vi hjem og lage barn, ellers så må vi bygge færre boliger. For det som bekymrer meg er inn- og utvandringskurven. Både med tanke på befolkningsnedgang, men også i forhold til hvem som skal bygge – for folk reiser hjem nå, de får seg jobber i hjemlandene.

Han mener det er smart å tenke næringsbygg de neste årene.

– Sats på næringsbygg, attraktive og gode lokaler. Uten disse byggene, blir det vanskelig med et robust næringsliv. Den sunneste delen i det nordnorske eiendomsmarkedet er næringsmarkedet, sier Bullvåg.

Dekan Erlend Bullvåg fra Handelshøgskolen Nord og Nord universitet. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Fokus på teknologi

– Hvordan skal vi raskest mulig håndtere en verden i stor endring, spør Head of business Proptech, Stronghold Realtech, Daniel Kraft.

Han mente det er viktig å ha brukeren i fokus når man bygger nye næringslokaler, tenke effektivitet og ikke minst teknologi.

– Man må våge å tenke utenfor boksen. Folk ønsker effektivitet, og da må man se utenfor egne behov. Snakk med andre miljø, sier Kraft.

Han var sikker på at Bodø Kommune ville få mye igjen av å skape forutsetningene for solid og god digital infrastruktur på veien mot Ny by – ny flyplass og Bodø Smart City.

– Bygg smarte bygg, for ny teknologi gir fornøyde og mer effektive folk. Og bruk av ny teknologi vil også redusere levekostnadene på sikt, sier Kraft.

Head of business Proptech, Stronghold Realtech, Daniel Kraft. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Rom for verdiskapere

– Vi må legge oss midt på treet, og Bodø behøver ikke å ha den høyeste eiendomsskatten i landet, sier direktør Odd Emil Ingebrigtsen i BRUS.

Han mente det må være et større rom for verdiskapere dersom Bodø skal nå målene om Ny By – Ny Flyplass.

– Eiendomsskatten trekker store midler fra de som skal løfte prosjekter. Ja, offentlige tjenester er viktig, jeg sutrer ikke, men det må være en balanse, sier Ingebrigtsen.

I tillegg oppfordret han Bodø Kommune om å legge penger til siden.

– Det er i gode tider man må forberede seg på de dårlige. Og nå som vi må erstatte mange militære arbeidsplasser, så må det være rom for verdiskaperne, sier Ingebrigtsen.

 

Unngå støy – lag en god plan

Advokat og partner Stian L. Beck i Advokatfirmaet BA-HR fortalte om feller, plikter og riktige forberedelser ved kjøp og salg av eiendom. For det slurves ofte, og det går gjerne fort i svingene.

– Det er noen år siden, men jeg vet om en som drev med hunder. For å spare penger, eller fordi han ønsket å grave ned hundene sine selv, valgte han å grave dem på eiendommen sin, forteller Beck.

Da mannen skulle selge opplyste han kjøper om forholdet.

– Kunne kjøper klage på dette i ettertid? Nei – for en eiendom har kun mangel dersom kjøperen ikke har fått opplysning om omstendighetene ved eiendommen som selgeren kjente eller måtte kjenne til, sier Beck.

For en selgers plikt til å informere om negative forhold, de overstyrer kjøpers plikt til å undersøke forholdene.

– Unngå støy, lag en god plan når du skal selge. Og husk, selgers opplysningsplikt veier alltid tyngst, sier advokaten.

 

Få naturen inn i byen

Elisabeth Reynolds, Chartered Urban Planner and Director of Urben tok oss med på en reise inn i fremtidens Bodø.

– Bodø er en fantastisk by, det er stort potensialet for turisme, nydelig lokal mat, dere har musikk, kunst, naturen og alt er veldig nært. Også har dere fly og fisk, sier Reynholds.

Hun kom videre med konkrete råd for den videre utviklingen av Ny by – ny flyplass.

– Byen må fungere i helhet. Og jeg mener det er et stort potensiale ved havnen. Der kan det frigjøres mye areal. Og vær forsiktig med området rundt flyplassen, dere kan komme til å få behov for å utvide flyplassen ytterligere på sikt, sier hun.

I tillegg hadde hun og Urban planner-teamet lagt merke til flere detaljer i byen som de mente kunne endres relativt rask, på tross av et perspektiv på minst 35 år med endring og utvikling.

– Få naturen inn i byen, lag grønne lommer. Hva med små parker i gråe smug? I tillegg er det smart å legge til rette for sykling. Så er det dette med brostein. Er det nødvendig? Mitt råd er å gjøre byen grønnere, sier byutvikleren.

Elisabeth Reynolds, Chartered Urban Planner and Director of Urben. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Lag konsepter og god atmosfære

Chairmann/Founding partner Carl Erik Krefting i Søylen Eiendom har tatt opp kampen mot digital shopping, og hvordan gjorde han det?

– Lag konsepter og god atmosfære, klynger av butikker som passer sammen. Og hva skal dere satse på i Bodø? Jo dere skal satse på høykvalitets butikker og turisme. Bare se ut av vinduet, sier Krefting.

Han forteller at trenden i dag er netthandel, og at den bare så vidt har kommet til Norge. At det i USA legges ned kjøpesenter over en lav sko.

– Og det er nå dere har sjansen i Bodø. For folk vil ha opplevelser. Trenden er opplevelsesreiser og ingenting slå Nord-Norge, sier han.

 

En plass å treffes

Direktør utvikling Anders Mehus Coucheron og Direktør Morten Christian Jakhelln forteller om Ramsalt.

– Det var når vi forsto hvor vi befant oss, at Ramsalt ville ligge midt i byen, nært Hurtigruten, nært jernbanestasjonen og rett ved ferga til Lofoten at vi skjønte at vi måtte skape en destinasjon for opplevelser. Folk har lyst til å reprodusere seg, og vi bestemte oss for å lage en plass hvor de kan treffes, sier Coucheron.

De forteller om svømmebasseng, klatrevegg, vinbar, akevittbar, restauranter, frisør + bakeri, lokalmat, urbant treningssenter, turistklynge og ikke minst et nytt hotell i samarbeid med choice-kjeden.

– Jeg kan ho røpe at Colusseum tannklinikk kommer til å fylle andreetasjen i næringsdelen, sier Coucheron.

Direktør utvikling Anders Mehus Coucheron og direktør Morten Christian Jakhelln. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Fra null til hundre på 10 år?

Administrerende direktør Roger Håkonsen i ZAR Eiendom As kom med gode eiendomsråd. Og ikke minst nådde latteren taket under et utrolig morsomt innlegg. For man må tenke enkelt for å nå mål. Og ikke minst koster det å være fremoverlent.

– Jeg har kommet i banken med lua i handen noen ganger for å si det sånn, smiler Håkonsen.

Han fortalte om opp- og nedturer, drivkraft og hardt arbeid.

– Vi har en type maling, og vi lager bestandig så enkle kontrakter at de ikke rommer mer enn én side. Man lærer hva som fungerer underveis, og ofte må ting være effektive og lite komplisert, sier han.

 

Satser på Norden – og Bodø

– Det handler om å finne riktig tomt, de rette folka å samarbeide med og ha nær dialog med kommunen og beslutningstakere, sier eiendomsutvikler og hotellmagnat Arthur Buchardt.

For han er det veldig viktig å levere til riktig tid, være «hel ved», grundig og skape hygge.

– Ha det hyggelig, snakk med folk, bruk de samme leverandørene og lever når du sier du skal levere, sier Buchardt.

For han har det lyktes å satse på store leietakere.

– Vi har spesialisert oss på hoteller, sett på Norden og har nådd igjennom ved å snakke med byråkrater og politikere. Det er vår suksesskriterie, sier hotellmagnanten.

Hva skjer med Rønvikfjellet i Bodø?

– Vi har en arkitekt fra Snøhetta på saken. Han skal lage et signalbygg som reflekterer hvor hotellet er i forhold til form og materialbruk. Og det blir stein, svensk skifer. Vi vurderte tre, men det det hadde sine begrensninger. Så den 31.12.2019 klokka 19, da står hotellet klart. Hvis kommunen godkjenner reguleringsplanene, smiler Buchardt.

Er du glad i å bygge høyt?

-Nei, da er det fordi tomta er liten.

For Buchardt er det også viktig å tenke kortreist når han velger material til nye bygg.

– Og vet du, jeg har snakket med både Siv, Erna og flere. Nå surrer tankene om å bygge regjeringskvartalet i tre, sier han.