– Det er første gang noe slikt er gjort i Bodø. At man kan gå virtuelt i leiligheten og virkelig få følelsen av å være på visning gjennom VR-briller, forteller daglig leder og prosjektmegler Thomas Normann i Garanti Eiendomsmegling i Bodø.

Ved å montere mobilen inne i et par VR-briller kan en smarttelefon skape en virtuell virkelighet, som om man var inne i leiligheten på visning.

– I tillegg kan man nå klikke seg igjennom boligens planløsning i 3D og oppleve flere av rommene i 360 grader, samt 180 grader fra balkong. En virtuell opplevelse som er helt unik, sier Normann.

Større nedslagsfelt. Å kunne tilby virtuell visning gir Ramsalt et større nedslagsfelt. For megler Bjørn Harald Sandvik i Garanti Eiendom er den innovative løsningen levert av Diakritt et nytt butikkvindu. (Foto: Christine Karijord)

Endelig for alle

I flere tiår har nerdene snakket og drømt om virtuell virkelighet, «virtual reality». Likevel har ingen klart å skape en opplevelse som mange har villet bruke, eller betale for – før nå.

-Vi har solgt flere leiligheter etter at boligkjøpere fikk oppleve leiligheten på denne måten, sier eiendomsmegleren.

Å kunne gå inn i leiligheten og virkelig kjenne på følelsen av å være inne i den, gir noe mer enn å bare få tilsendt plantegninger og forklaringer på hvordan det kommer til å bli.

-Dersom noen er interessert i å se en leilighet på denne måten, så kan vi sende briller i posten. Utrolig enkelt, sier megler Bjørn Harald Sandvik Garanti Eiendom.

VR-visning inne i leilighetene vil kun foregå gjennom Samsung-brillen Garanti har på kontoret.

-I august vil det være mulig å sende VR-briller eller google cardboard til kunder slik at de selv kan utforske uteområdene omkring Ramsalt, sier Sandvik.

VR-Briller. Ved å feste telefonen i brillen er det nå mulig å visuelt sett gå inn i leiligheten du har lyst på, se utsikt og få en autentisk romfølelse, lenge før Ramsalt står ferdig. (Foto: Christine Karijord)

Skreddersydd prosjekt

Mange tusen bilder er tatt av Bodøfirmaet Fly Lavt A/S fra forskjellige høyder og i riktige vinkler tilpasset hver enkelt leilighet.

– Dette er fremtiden, og vi var de første i Bodø som tok dette i bruk på salg av bruktbolig. Flere har mulighet til å gå på visning. Dette er kult, sier Normann.

Man setter seg i en kontorstol, svinger seg rundt og får se noe man aldri ville hatt anledning til uten VR-briller.

– Det er viktig å sitte, ellers kan du bli svimmel. Det er svært ekte, særlig siden man kan oppleve den konkrete utsikten fra den aktuelle leiligheten. Dette er svært realistisk, og det er mulig å se utsikten fra stuevinduet eller fra kjøkkenet, sier Normann.

Først i landet. Med tusenvis av bilder tatt av bodøfirmaet Fly Lavt kan man i dag ta på seg virtuelle 3D-briller og få en autentisk følelsesmessig opplevelse av å stå inne i leiligheten man vurderer å kjøpe. Og for første gang i Norge kan man se både inne- og uteområdet før man velger en leilighet.

To i landet

Det å kunne tilby utvendig virtual reality er ikke hverdagskost i eiendomsbransjen. I følge key account og spesialist på 3D-visualiseringsprodukter Vegard Westergård i DIAKRIT er Ramsalt unike på dette området.

– Størrelsen på denne Ramsalt-satsningen er stor. Jeg har ikke hørt om liknende VR-visninger utendørs tidligere, og totalt sett er dette et av de største VR-prosjektene vi har levert. Nordbohus hvor vi produserte huskatalogen i VR i fjor sommer, er fortsatt det største. Men det unike med Ramsalt er som sagt at man får oppleve leilighetene både innvendig og utvendig, sier Westergård.

Han forteller at Bodøfirmaet Fly Lavt har gjort en enorm innsats gjennom mange dager for å få nok bilder til å lage VR-løsningen, og at løsningen var klar 14 juli.

-De har tatt enormt med bilder. Og med tanke på framtiden, så er dette bare starten. Det fine med VR er at det gir en emosjonell autentisk følelse og en helt ny dimensjon før man bestemmer seg for å kjøpe et nytt hjem, sier Westergård.

For han har det vært givende å arbeide med Garanti Eiendom og Øystein Wik i Bodø Boligbyggelag.

-Det er spennende når en bedrift forstår hvordan Virtual Realty kan være med å fremheve Ramsalt som er et fantastisk prosjekt, avslutter Westergård.