Thor Olaf Askjer ute.

Frisk inntreden. Leder Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom beskriver direktør Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling som et frisk pust inn i foreningen. (Foto: Privat)

-Morten kom inn som et friskt pust inn i vår forening for seks år siden, han gjorde seg raskt synlig og kom tidlig inn i styret. Det har fungert veldig bra, han er gjenvalgt to ganger, sier leder Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom.

Nå takker Morten Jakhelln for seg, styret har innført en regel om at man kun kan gjenvelges to ganger.

-Morten har vært god på å se nye trender, se eiendomsbransjen som en samfunnsutvikler. At vi ikke kan leve i prosjektbobler, men at vi må samarbeide med kommunen og resten av omverdenen. Han har helt klart vært med å påvirke tenkingen i Norsk Eiendom, sier Askjer.

Forståelse. For direktør Morten Chr. Jakhelln i Hundholmen Byutvikling i Bodø har årene i Norsk Eiendom gitt han en helt ny forståelse for byutvikling. (Foto: Christine Karijord)

Ut av Oslo-bobla

Norsk Eiendom var ifølge Askjer opprinnelig et Oslo-fenomen. Litt etter litt har bransjeforeningen tatt steget ut av hovedstaden.

-Vi som bor i Oslo trenger å bli minnet om at det finnes andre steder enn her. Og Morten har vært en som har minnet oss på dette, sier lederen.

Han mener mange forretningsfolk er trauste, polerte, korrekte og uniformerte.

-Morten derimot – han kom inn med farger og et nordnorsk lynne vi har opplevd som både raust, ærlig og direkte, sier Askjer.

 

Inspirasjon til å tenke annerledes

Lederen i Norsk Eiendom beskriver Morten som den som ikke alltid er like opptatt av det strategiske, men at han er en som også lar impulsene få spillerom.

-Og det er jo nettopp slik man åpner opp for innovasjon og videre utvikling. Så er han uredd, og har vist oss andre at man ikke behøver å ha lua i handen selv om man kommer fra en by langt nord, sier Askjer.

Og senest på Mortens siste styremøte ble det snakket om å få flere til å tenke samfunnsansvar i sine eiendomsprosjekter.

-Vi ønsker å heie på de som gjør det, sier Askjer.

 

Ville lære mer

Selv forteller Morten Jakhelln at han ble med i Norsk Eiendom for å lære mer og øke kompetansen om bransjen.

-De har fått meg til å forstå byutvikling, og at vi som driver i denne bransjen må tenke større enn egen bygård, sier Jakhelln.

Han mener det handler om å tenke på rommene mellom husene, at de fungerer slik at folk bruker de og gleder seg over byen sin.

-Jeg har skjønt at dette også er et stort samfunnsansvar, sier eiendomsutvikleren.

For han har det blitt viktig å tenke miljø, tilrettelegging for så mange mennesker som mulig og samtidig tenke at man gir noe tilbake til byen.

 

Lokallag

Jakhelln håper Norsk Eiendom kan få et lokallag i Bodø. Hovedoppgaven til foreningen er å være medlemmenes talerør ovenfor sentrale og lokale myndigheter, byråkrater og politikere.

-Bodø skal utvikle seg til verdens smarteste by med «Ny by, ny flyplass», og da er det viktig at eiendomsbransjen profesjonaliseres, at vi kan dele kompetanse og ha et felles talerør, sier han.

Han mener et lokallag vil gjøre at det blir lettere å finne fram til gode rammebetingelser, både for kommunen og for bransjen når det skal bygges og utvikles.

-I hele Norge gjøres det feil, både fra kommuners og fra eiendomsbransjens side. Et profesjonalisert næringsliv er derfor veldig viktig, sier Jakhelln.

 

Miljøfokus

Jakhelln har etter årene i Norsk Eiendom sett viktigheten av å være miljø- og klimaeffektiv.

-Norsk Eiendom har påvirket oss til å få miljøfokus. Hundholmen Byutvikling er nå med i Grønn Byggallianse og Norwegian Green Building Council (NGBC), sier han.

Formålet er å øke miljøstandarden i norske bygg – utover myndighetenes minimumskrav og dermed bidra til å drive seg og resten av bygge- og eiendomsnæringen i en mer bærekraftig retning.

-Vi ønsker nå å miljøsertifisere våre bygg i henhold til NGBS sin miljøstandard, BREEAM. Vi er allerede i gang med Firkanten hvor vi skal bygge et nytt næringsbygg visa vi Jakhelln Bil.

BREEAM har egne oppskrifter på hvordan man bygger bærekraftige bygg i praksis.

-Det handler ikke bare om det ytre miljøet, det handler også om innemiljø. Vi tror at dette vil bli et krav fra leietakere i fremtiden. At de i tillegg til å fokusere på miljøet ønsker tilgang til lys, sykkelparkering og eksempelvis skjermer i inngangspartiet som viser busstider, sier Jakhelln.