Pål og Anders sitter å tar hverandre i hendene. Foto: Christine Karijord

Kunnskap: Daglig leder Pål Fosdal i NCM Development mener Ramsalt vil bli en destinasjon i verdensklasse. Utviklingsdirektør Anders Mehus Coucheron i Hundholmen Byutvikling gleder seg over å ha næringsutvikleren med på laget. (Foto: Christine Karijord)

Ramsalt-prosjektet for Hundholmen Byutvikling minner meg veldig om jobben med Barcode i Bjørvika. At dette blir en suksesshistorie, det er jeg ikke i tvil om, sier Fosdal, som er spesialist på næringsetablering og konseptutvikling.

– I hovedstaden har Bjørvika og Barcode vokst fram som en ny og levende bydel. Et sted Oslo møter verden, med mulighetsrom på bakkenivå, hvor man gjennom handel, tjenester, matservering og kultur – for alle -har skapt rom for mennesker.

– Ramsalt kommer til å bli utadvendt med masse innhold. Vi jobber med «mood boards», noe som hjelper leietakere å komme fram til den stemningen som er ønsket i næringslokalet. Allerede har vi to nye og spennende restauranter på plass med gode intensjonsavtaler, forteller Fosdal.

Helt unikt

Fosdal mener Ramsalt er helt unikt – i verdenssammenheng.

– Se for deg sjøsiden av Ramsalt i Sjøgata, og se ut mot horisonten, se for deg midnattssola. Sett fra restaurantnæringa er dette, i samspill med de ekstraordinære og høye rommene, noe veldig spesielt, sier Fosdal.

Han er svært entusiastisk, snakker om muligheter – et mangfold av dem, og mener han vet hva som vil fungere, med tanke på hva som har funket i Bjørvika.

– Vi angrep Bjørvika på nøyaktig samme måte som Ramsalt, med en mulighetsstudie og analyse. Og jeg kan love det blir liv i Sjøgata, også etter klokka fire, sier han.

Først måtte man se på styrker, svakheter. Så muligheter og potensielle prosjekter. Og for Ramsalt, har det hele landet på å bli utadvendt, ekstrovert på gateplan. Ikke minst skal det bli trygt og hyggelig å gå her, om man skal fra hurtigrutekaia og til Moloen.

– Når vi skaper en destinasjon som dette, oppgraderer vi byen Bodø. Og tenk deg, før Bjørvika ble regulert, var det bare et forslummet område med gamle skipsverft. En trafikkmaskin. I dag har vi Den Norske Opera og Munchmuseet stiger gradvis dag for dag, smiler utvikleren.

Pål Fostad nærbilde. Foto: Christine Karijord

Unikt prosjekt: Konseptutvikler Pål Fostad i NCM Development mener Ramsalt vil bli noe helt unikt, en destinasjon for både de som bor i Bodø, men også for turister og folk som kommer til byen. (Foto: Christine Karijord)

Solid, lærerikt og ikke tilfeldig

For utviklingsdirektør Anders Mehus Coucheron i Hundholmen Byutvikling, har det å jobbe med en av de beste i Norge på næringsetablering og konseptutvikling, vært en utrolig reise.

– Vi møtte Pål til en lunsj i Cannes, fant tonen og det har vært enormt lærerikt og veivisende å forstå hvordan man metodisk går til verks for å skape en destinasjon på gateplan. Hvordan man fyller lokalene gjennom strategisk planlegging, sier Coucheron.

Han forteller om et grundig forarbeid og analysene som førte til visjonen om hva Hundholmen Byutvikling konkret skulle skape.

– Vi går målrettet etter de konseptene vi mener passer inn i Ramsalt. Vi går direkte til folk og sier at vi ønsker dem inn i næringslokalene, sier han.

Ni av ti er positive. Når de skjønner konseptet, ser at visjonen for Ramsalt er samlende og har sammenheng, ønsker solide næringsaktører å være med.

– Ingen er tilfeldig valgt. De skal passe inn i konseptet, i kombinasjonen av leietakere, beliggenhet og bygget, forteller Coucheron.

For de som bor i Ramsalt, skal de håndplukkede næringsaktørene høyne livskvaliteten og ikke minst gi opplevelser.

– Men også for alle de andre som kommer til Ramsalt, både turister og folk fra hele Salten, avslutter Coucheron.