Hundholmen Byutvikling gratulerer Bodø Kommune med prisen for beste kulturkommune 2017. (Foto: Trond Kristiansen/flickr)
PUBLISERT: 29. september 2017

– Gratulerer Bodø – Norges Beste Kulturkommune 2017

– Året etter at vi ble kåret til Norges mest attraktive by, blir Bodø kåret til Norges Beste Kulturkommune – Fantastisk, sier direktør Morten Chr. Jakhelln i Hundholmen Byutvikling.

Han har et personlig engasjement og mener det er veldig og ikke minst givende å bidra til kulturlivet i Bodø.

– Kultur og felles opplevelser er limet mellom oss mennesker og gjennom Bodøs satsning, at de eksempelvis turte å bygge Stormen, så har byen blitt et bedre sted å bo i, sier Jakhelln.

Han mener kultur fremmer både helse og trivsel, og at man gjennom kulturen tilfører samfunnet og enkeltindividet positive verdier.

– Og får vi utfordringer, så står vi sterkere sammen. For vi kjenner hverandre gjennom å ha møttes på disse plassene og hatt disse opplevelsene sammen.

I juryens begrunnelse heter det:

«Bodø kommune har gjennom lang tid lagt systematisk til rette for kulturaktivitet og kulturopplevelser, med stor innsats på nesten alle aspekter fra barne- og ungdomsarbeid til kunst- og musikkformidling. 

Gjennom satsing på kulturlivet har kommunen konsolidert seg som et ledende bysamfunn i sin landsdel, og som en viktig motvekt til den generelle tendensen til fraflytting og folketallsnedgang i landsdelen. 

Spesielt har kommunen vært bevisst på å bruke satsing på kultur som førende element i utvikling av lokalsamfunn og bystruktur, noe som blir synliggjort ved utbyggingen av det nye kulturkvartalet som en dominerende del av den sentrale bykjernen. 

Kommunen viser også at den har store ambisjoner for kulturarbeid fremover – blant annet med søknad om å bli europeisk kulturhovedstad.»

 

Gledelig overraskelse

– Dette kom som en gledelig overraskelse for oss i Hundholmen Byutvikling. Og dette er inspirasjon for å gjøre vårt beste for å bidra til at byen vår skal være en hyggelig by å bo og ferdes i, sier Jakhelln.

Han synes det er avgjørende for en by i utvikling å ha fokus på kultur i bybildet, og er helt enig i juryens begrunnelse om at det gjennom lang tid har blitt lagt til rette for kulturaktivitet og kulturopplevelser.

– Vi forsøker å bidra til kulturlivet i byen gjennom å skape kulturelle aktiviteter og tilbud i prosjektene vi går igang med. Nå som Ramsalt begynner å ta form, vil det etterhvert komme en rekke urbane møteplasser og opplevelser. Vi jobber i tillegg med flere kunstprosjekter i området, som vi gleder oss til snart å kunne presentere for byen, sier Jakhelln.

 

Viktig for veien videre

Jakhelln mener at Bodø har fått en kulturell identitet gjennom bevisst satsing, og at dette er svært viktig nå som byen skal utvikle seg videre.

– Vi vet at opplevelser og et variert kulturtilbud har betydning når folk bestemmer hvor de skal bo eller flytte. En offensiv kultursatsing er av stor betydning når vi skal videreutvikle Bodø som en attraktiv kommune å etablere seg i, sier Jakhelln.

Han mener Bodø er en trivelig by og god kommune å bo i, at det også skyldes andre forhold enn at det er god plass til menneskene som bor her.

– Vi har en flott, variert og lett tilgjengelig natur, et rikt foreningsliv, festivaler og andre kulturarrangement som bidrar til aktivitet og opplevelser. Bodøbølgen ruller videre, og jeg har sterk tro på at det neste blir utnevnelsen som Europeisk Kulturhovedstad. Vi gleder oss stort over dette og gratulerer Bodø nok en gang. Virkelig til inspirasjon for videre arbeid, sier Jakhelln.

Prisen Norges kulturkommune er innstiftet og deles ut av Norsk Kulturforum annet hvert år. Norsk Kulturforum ønsker gjennom prisen å synliggjøre godt lokalt kulturarbeid der hele befolkningen gis mulighet for meningsfull egenaktivitet og gode kulturopplevelser, i tråd med kulturlovens intensjoner.

 

 

Nå skal næringslivet bidra til bedre levekår i Bodø

Bodø kommune inviterer nå næringslivet til et samarbeid for økt trivsel og redusert sykefravær i…
Les mer