Hundholmen Byutvikling : Butikksuksess mot alle odds

Butikksuksess mot alle odds

17/08/2020

Som første butikk i Ramsalt-området kan Iramghan Malik fortelle om et stort potensial i Sjøgata. – I mai tok det av i butikken, mot alle odds, smiler kjøpmannen, som håper Joker-butikken blir et etablert tilskudd i bybildet både natt og dag. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Da Iramghan Malik åpnet Joker i Sjøgata i april, var landet stengt ned. I tillegg lå lokalet midt i en byggeplass. – Vi prøvde å snu da landet ble stengt ned i mars, men da var det heldigvis for sent, smiler kjøpmannen.

Malik tar oss med inn i lokalet i første etasje i Sjøgata 27. Butikken bugner av varer, og det er et mysterium at det er plass til et slikt variert sortiment på 100 kvadratmeter. For i den lille «brustadbua» i Bodø sentrum kan man handle både stort og smått, i tillegg til varmmat-konseptet «mat i fart».

– Jeg prøvde virkelig å snu butikkåpningen da vi fikk beskjeden om at hele Norge skulle stenge ned, men da var det heldigvis for sent. Varer var allerede bestilt og lokalet var rigget til.  Må si det føltes ganske intenst å starte opp en butikk i en slik uvirkelig periode, uten å vite noe om hva som skulle skje i framtiden, forteller Malik.

Han forteller om lange arbeidsdager, en kundemasse på hjemmekontor, et bybilde tomt for folk og varer med relativt kort utløpsdato.

– Det var bare å holde humøret oppe. Men så snudde alt. I slutten av mai, så løsnet det for alvor med over 50 prosent over budsjett, smiler butikkgründeren.

Les også: Brustad-bua «Joker» har åpnet i Sjøgata

 

Åpen butikk 24/7

Heller enn å sitte å vente, bestemte Malik seg for å tenke nytt. Og siden lokalene er i en slik størrelse at det er mulig å holde døgnåpent, bestemte han seg for å satse, mot alle odds, på kunder som er våken mens de fleste andre sover.

– Jeg valgte å holde døgnåpen butikk. Både for de som jobber natt og andre som er oppe nattestid, men også for folk i risikogruppen for korona. Jeg ønsket å gi folk som ikke kunne bevege seg fritt i butikker med mye folk en mulighet for å handle trygt, sier Malik.

Han forteller at han etter hvert har fått faste kunder, om tiden det tar før folk endrer handlevaner og om potensialet han nå ser butikken i Ramsalt-området har.

– Til tross for tiden vi har vært inne i og fortsatt er i, og at vi befinner oss midt i en byggeplass, så har jeg nå sett strømmen av mennesker som beveger seg i dette området. Jeg gleder meg stort til Ramsalt-apparatet er i gang, og ikke minst ser jeg fram til Choice-hotellet åpner. Jeg opplevde som eksempel å få mange kunder i butikken da Scandic Bodø åpnet – til alle døgnets tider, forteller jokerkjøpmannen.

 

– Jeg ønsker at butikken skal bli et samlingspunkt i nærmiljøet. At folk kan møtes her, ta en kaffe og slå an en prat, sier Iramghan Malik, og trekker fram en gjengen med fantastiske medarbeidere som han ikke kunne vært foruten. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

 

Utvikling og en dag om gangen

For Malik er det viktig å ta en dag om gangen. Ta grep der det behøves, holde humøret oppe og ikke minst se over tid hvilke kunder som kommer innom og følge med på hva slags behov de måtte ha.

– Det handler om engasjement. Og jeg brenner for nærbutikken, der hvor folk kan møtes, slå an en prat og bli sett. Jeg har hele tiden holdt øynene åpne for hva folk ønsker, og butikken har nå et enda større sortiment enn da jeg åpnet. Det var fordi jeg ønsket å tilpasse butikken og utvikle den underveis etter folks behov, sier Malik.

Han mener Ramsalt-området vi gi både byens befolkning og besøkende noe helt nytt, og at det vil bli en plass folk som reiser med Hurtigruta, tog og ferje vil ha som første stoppested når de ankommer byen.

– Sentrum beveger seg utover. Både denne veien med Ramsalt-området, men også andre veien mot den nye Molobyen. Det er veldig spennende, og jeg mener det skapes en fantastisk fin balanse i bybildet, med butikker, hoteller, utesteder, restauranter og boenheter i fin forening, sier Malik som var første butikk i det nye Ramsalt-området.

– Jeg kan love at potensialet i dette området er stort. Og jeg gleder meg veldig til at de som skal etablere seg i Ramsalt er på plass og kommer seg i gang, smiler kjøpmannen som har gjort butikksuksess mot alle odds.

– Men jeg hadde ikke klart dette uten den fantastiske gruppen av folk jeg har rundt meg, som jobber med meg. Det er de som ivaretar mine visjoner, smiler Malik.