Jump to content
| 16/12/25

Siste sjanse for å oppleve Txaba i Ramsalt – en epoke avsluttes

Etter to år som en fargerik og levende tapas- og vinrestaurant går Txaba i Ramsalt nå inn i sine siste uker. Før årsskiftet stenger de dørene – ikke for godt, men for en omfattende ombygging og konseptendring.

Erik Tostrup og Fredrik Schön portrett Txaba
Erik Tostrup og Fredrik Schön går nå inn i siste fase for Txaba før ombygging til Sjøbaren, som åpner i Ramsalt i uke 5. – Det blir noe nytt, men det er de samme menneskene, det samme engasjementet og de samme ambisjonene som ligger i bunn, sier Schön. (Foto: Christine Karijord)

– Dette er siste sjanse for å oppleve Txaba slik gjestene kjenner oss i dag. Samtidig er det viktig at dette ikke er en slutt for oss, men en overgang til Sjøbaren, en rendyrket sjømatrestaurant med sterk lokal forankring, sier daglig leder og medeier Fredrik Schön. 

Txaba holder åpent frem til 29. desember, og Schön forteller at pågangen den siste tiden har vært stor. Den siste kvelden for restauranten er nesten fullbooket, men det finnes fortsatt enkelte ledige bord før dørene stenges for oppussing. 

– I uke 5 åpner vi en helt ny restaurant, og vi gleder oss veldig til å ta imot både nye og gamle gjester til et helt nytt konsept, sier Schön. 

Fredrik Schön Txaba 1
Daglig leder og medeier Fredrik Schön foran inngangen til Txaba i Ramsalt. Restauranten holder åpent til 29. desember før dørene stenges for oppussing og nytt Sjøbaren-konsept. (Foto: Christine Karijord)
Moodboard Sjoebaren 2
En sniktitt på ett av moodboardene til Sjøbaren, som gir et første innblikk i uttrykket og stemningen i den kommende sjømatrestauranten i Ramsalt. Blant annet blir det gjenbruk av fiskene fra åpningen av Bodø2024. (Illustrasjon: FAVN)

– Skal bruke alle erfaringer til å skape noe nytt

Ifølge medeier Erik Tostrup i FAVN, har tanken om å videreutvikle og endre konseptet i Ramsalt modnet seg over tid. 

– Vi har lært enormt mye de siste to årene. Txaba har fungert veldig godt, men samtidig så vi en mulighet til å nullstille og skape noe nytt, både konseptuelt og fysisk, sier han. 

At valget falt på sjømat, er ikke tilfeldig.

– Bodø er bygget på fisk og kystkultur. Likevel har det manglet en tydelig og helhetlig sjømatrestaurant i byen. Med utviklingen av Ramsalt-området, nærheten til havna, Hurtigruten, cruisetrafikken og nå utbyggingen av saunalandsbyen Hot & Salty, så var det nærmest umulig å ikke gripe denne sjansen, sier Tostrup. 

Fredrik Schön og kjøkkensjef Gonzalo Beamonte
Daglig leder og medeier Fredrik Schön og kjøkkensjef Gonzalo Beamonte ser frem til neste kapittel når Txaba gjenoppstår som Sjøbaren i uke 5. Nå går de begge inn i siste fase før en spennende overgang til sjømat. (Foto: Christine Karijord)

Lokal sjømat i sentrum

I Sjøbaren skal lokal sjømat være selve bærebjelken. Menyen vil ta utgangspunkt i tilgjengelige råvarer fra kysten, med tydelig fokus på sesong, ferskhet og håndverk.

– Dette blir ikke «fine dining» i tradisjonell forstand, men et sted der kvaliteten på råvarene og måten de behandles på står i sentrum. Vi skal være veldig gode på det vi gjør, og levere sterke matopplevelser, sier Tostrup. 

Ambisjonen er å skape en restaurant som både lokalbefolkningen og tilreisende kjenner igjen som ekte nordnorsk – ikke bare i råvarevalget, men i hele opplevelsen. 

– Mange som kommer til Bodø spør hvor de kan spise fisk. Nå kan de endelig få et tydelig svar, sier Tostrup.

Direktør for utleie og relasjon Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling, peker på at kombinasjonen av beliggenheten og meny er helt perfekt.

– Bodø er en kystby med sterke maritime tradisjoner. Det er denne historien og identiteten Sjøbaren nå kommer til å formidle gjennom både maten og atmosfæren, sier Pedersen.  

Erik Tostrup, Arve Pedersen og Fredrik Schön
Medeier Erik Tostrup i FAVN, direktør for utleie og relasjon Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling og daglig leder og medeier Fredrik Schön foran anlegget der Sjøbaren får en helt unik flytende servering. Den nye restaurant-avdelingen blir innomhus, og knyttes tett sammen med saunalandsbyen Hot & Salty og Brim Explorer og Rampen, og blir et sentralt møtepunkt i Ramsalt-området. (Foto: Christine Karijord)

Alle ansatte blir med videre

Alle ansatte i Txaba følger med videre i det nye konseptet, noe driverne mener er viktig for både kvalitet og kontinuitet. 

– Vi er et sammenspleiset og erfarent team som kjenner huset og gjestene våre godt. Det gir oss et bra utgangspunkt når vi nå bygger Sjøbaren, sier Schön. 

Etter hvert som restauranten vokser, vil det også bli behov for flere ansatte. 

– Særlig når uteserveringen på kaia åpner, og den nye avdelingen på kaia tas i bruk, sier Schön.