| 08/04/25
Nå skreddersys alle leietakeres klimaavtrykk i ny rapportering
I årene som kommer vil det innføres en rekke nye krav til bedrifters bærekraftsrapportering. Derfor har Hundholmen Byutvikling satt i gang grundig kartlegging av ressursbruk på byggene sine i Bodø sentrum, i godt samarbeid med Retura Iris.
Business intelligence sjef, Thomas Jakhelln, forteller at bærekraftsrapporten viser oversikt over alle bygg, alle leietakere og hvordan ting eksempelvis er fordelt i forhold til avfallsmengder og sortering hos de ulike byggene. – Sortering handler i bunn om resirkuleringspotensiale. Så hadde vi alle tenkt på «om dette kan bli noe nytt» når vi kaster noe, så hadde vi hatt en større følelse med det man kaster, sier han. (Foto: Christine Karijord)
- Nå har vi laget et system og en grunnmur for skreddersydde rapporterer som i hovedsak tallfester energibruk, vannbruk og avfallssortering på Jakhelln Brygge, Jakhellngården, Sjøgata 27 og Ramsalt, sier business intelligence sjef, Thomas Jakhelln.
Og dermed får hvert selskap som leier hos Hundholmen Byutvikling nå sin egen rapport, og et reelt bilde på et eventuelt forbedringspotensial.
- Det handler ikke om å finne «søppel-syndere» eller «strøm-sløsere», men om å kartlegge realitetene og dermed potensialet, sier Jakhelln.
Hundholmen Byutviklings bærekraftsrapport for 2024. (Foto: Skjermdump)
Tallfestet og konkret
Når hver enkelt bedrift får tallfestet sitt eget bærekraftsarbeid, får de samtidig et konkret bilde på hva de kan jobbe med innad i bedriften. I den årlige rapporten, som nå er sendt ut til alle leietakerne, får de oversikt over bedriftens andel av forbruket på bygget. Det gir et reelt bilde av hvor mye strøm de forbruker til for eksempel eget utstyr i løpet av et år.
- Det å ha et ordentlig tallgrunnlag kan være inspirerende, det gir muligheter til å måle framgang mot konkrete mål. Så det å lage dette systemet gjør at leietakere aktivt kan jobbe med egen ressursbruk. I tillegg til den årlige rapporten som nå er sent ut har vi muligheten til å levere helt ned til ukentlige rapporter på både strømbruk, avfallssortering og vannbruk time-for-time, sier Jakhelln.
Dermed kan bedriftene som leier hos Hundholmen Byutvikling lettere følge med. Få et grunnlag for å potensielt identifisere mulig sløsing.
- For eksempel i hvilken grad vi slår av strøm når vi forlater kontoret, eller hva slags utstyr lar vi stå på og hva effekt av det er. Noe som kan bidra til å spare penger på sikt, sier Jakhelln.
Et skjermutsnitt som viser energibruket på en leietakermåler time for time. Med slike data kan man oppdage hvor mye strøm som forsvinner til utstyr som står på etter at kontoret har stengt! (Foto: Skjermdump)
For bærekraftsjef Børge Kristensen og business intelligence sjef Thomas Jakhelln blir det spennende å se hva den nye bærekraftsrapporteringen på vann, avfall og strøm vil bringe med seg i fremtiden. – Tall gir klare tilbakemeldinger og viser oss potensialet, sier Jakhelln. (Foto: Christine Karijord)
Potensiell innsparing og eget bærekraftsarbeid
Både han og bærekraftsjef Børge Kristensen i Hundholmen Byutvikling mener gevinsten for leietakerne både er potensiell innsparing, og at de samtidig får tilgang til relevante rapporter til eget bærekraftsarbeid.
- Som igjen er veldig positivt for bedriften. For er det noe vi må ta på alvor, så er det at det stadig vil stilles strengere krav til klima- og bærekraftsrapportering. Også for små- og mellomstore bedrifter, sier Kristensen.
For det å synliggjøre klimaavtrykk mener både han og Jakhelln vil få større og større oppmerksomhet i tiden som kommer. De tror også at alle selskap vil bli berørt på et tidspunkt.
- For at de største aktørene som i dag er lovpålagt å rapportere på bærekraft skal nå sine mål, må de holde styr på ressursbruken hos sine leverandører. Og denne kjeden starter med oss. Både innbyggere og småleverandører. Dermed blir vi del av en kjedereaksjon av bærekraftsmål, selv om mange av rapporteringskravene ennå ikke er lovpålagt, sir Jakhelln.
Tre grunner for å jobbe med bærekraft
- Bli en del av løsningen: Alle må og kan bidra hvis vi skal løse vår tids store utfordringer. Det lønner seg for alle.
- Konkurransekraft og omdømme: Krav fra kunder, myndigheter og kapital vil øke, ved å ligge i front vil din bedrift få et bedre omdømme og økt konkurransekraft.
- Stolte ansatte: Stadig flere stiller krav og ønsker å jobbe i en bedrift som tar et samfunnsansvar. En tydelig bærekraftsprofil tiltrekker seg jobbsøkere og skaper stolthet på arbeidsplassen. (Kilde: NHO)