| 31/03/25
«Kultur-hackeren» Tijs
Er det noe Tijs Holstein (35) elsker, så er det å gå dypt inn i kulturer, kartlegge hva som kan skapes for å glede andre og samtidig være fri til å tenke nytt, kreativt og gjerne litt ut av boksen. Nå er han ansatt som prosjektleder for destinasjon Ramsalt i Hundholmen Byutvikling.
Tijs Holstein (35) er nå godt i gang med planleggingen av det nye kaianlegget som skal skape liv og røre langs Ramsalt-kaia. (Foto: Christine Karijord)
- Jeg skal jobbe med driftssystemet til kaianlegget som kommer utenfor Ramsalt, og samtidig tilrettelegge for skapelsen av en sterk identitet i området. Kommende uker bestiller vi flytebryggen, og nå kan vi med hundre prosent sikkerhet si at anlegget kommer på plass, sier Tijs.
Selv kommer 35-åringen fra Nederland. Kanskje best kjent i Bodø som mannen bak badstuene Pust og Nordnorsk Badstuforening som står bak Fauna Sauna i Molobyen.
- Jeg skulle egentlig bli diplomat. Og har en master i historie med fordypning innen internasjonale relasjoner. Jobbet for utenriksdepartementet i Nederland med utenrikssaker og migrasjonsspørsmål med fokus på Afrika. Så byttet jeg karriere, forteller Tijs.
Han forteller at arbeidsoppgavene og tematikken han jobbet med var svært interessant, men opplevde etter hvert at arbeidsmiljøet kjentes veldig formelt og nokså fastlåst. At han følte seg «stuck» både på kontoret og i politikken, med en opplevelse av å ikke kunne være seg selv.
- Når man tar et valg ut av noe eller bytter mønster, så er det alltid interessant å se folks reaksjoner. Det var mange kollegaer som ble veldig overrasket da jeg valgte å forlate en god og seriøs jobb. Da kom plutselig invitasjonene til kaffekoppen, forteller Tijs, som valgte bort en dresskledd tilværelse til fordel for det å oppleve verden og finne en annen vei.
- Så ble jeg forelsket i Nord-Norge, og resten er historie, smiler prosjektlederen.
I Lofoten bygde Tijs sin første badsstue med utsikt til fjell og fjord. - Drømmen er at badstuer skal bli del av den norske kulturen, sier han. (Foto: Privat)
Lofoten, første møte med Nord-Norge
Tijs husker godt frihetsfølelsen da han først kom til Lofoten. At han følte seg åpen. Og valgte seg den lokale klatre-kafeen som arbeidsplass i noen måneder.
- Jeg trengte å ta det helt rolig. Og i dette rommet med «slow living» fant jeg ut hva jeg ville. Og begynte stadig å fatte større og større interesse for badstuer. Jeg så potensialet i en «badstu-bølge», snakket med folk, og bestemte meg for å bygge min egen, forteller Tijs.
Så ble han ansatt i Pust, og startet den offentlig tilgjengelige badstuen i båthavna i Bodø. Deretter stiftet han Nordnorsk Badstuforening, og skapte Fauna Sauna i Molobyen. Som Tijs forteller er mer enn én badstue.
- Drømmen er å gjøre badstuer til en del av kulturen og etter hvert det nasjonale helsevesenet. Og det gjennom å skape en struktur som gjør det mulig å lage badstuer lokalt, koble dem sammen og få dem brukt av alle. At det blir en møteplass for avslapning, rekreasjon og tilknytning til naturen. At badstuen blir del av folks hverdag, sier Tijs.
Den røde tråden er gleden over å skape en plass som folk elsker, og hvor de kan møte hverandre.
- Det å gjøre godt for andre gir meg en god følelse, det er nok kjernen i det jeg gjør, sier prosjektlederen.
Bygutten Tijs fra tiden han studerte i Nederland. Den gangen alt fikk plass på en sykkel. (Foto: Privat)
Fra en tur til India. - Tredje dag i samme tog. 40 grader pluss, sliten, skitten - men smilende, forteller Tijs. (Foto: Privat)
Ramsalt – der alt skal henge sammen
Nå er Tijs godt i gang med å kartlegge, planlegge og drømme stort rundt kaianlegget i Ramsalt. Finne ut hvordan bygge kai-miljøet sammen slik at alt henger i hop. Badstueanlegget, opplevelser, restaurantene og resten.
- Alt skal bli sammenknyttet, og etter hvert skal jeg ansette folk som skal skape kulturen på brygga. Folk som ønsker å ta eierskap til jobben sin, og som liker fellesskapsfølelsen samtidig som de er i flyt av selvbestemmelsesretten. Jeg skal ikke være en «streng sjef». Det ligger ikke til min person, sier Tijs.
Og med ansettelser av de riktige folkene, så skal det skapes et spennende miljø på Ramsalt-kaia.
- Først identiteten, så skal området krystallisere seg. Visjonen er et skikkelig tilbud for Bodø-væringer, en digg bydel som folk elsker. Og der ute i verden, så skal Ramsalt representere det kulturelle som Bodø er. Røft og rått. «Rough and Raw», nordnorsk og jordnært, sier prosjektlederen.
Han mener Ramsalt-området er såpass stort, at det kan endre Bodø.
- Jeg ser hver dag hvilken effekt Fauna Sauna har på folk, som bare er et lite sted i utkanten av bykjernen. Det skaper glede og har begynt å bety noe for mange. Det gjør meg stolt, og det samme er målet her i Ramsalt, men i større skala. Det å skape noe folk trenger, sier Tijs.
Nå skal prosjektleder for destinasjon Ramsalt, Tijs Holstein (35), tilrettelegge for skapelsen av en sterk identitet i området. - Dete blir utrolig spennende. Røft og rått, sier han. (Foto: Christine Karijord)
- Hva er viktigst tenker du, i byutvikling?
- Å tørre og prøve. Og derfor passer jeg godt inn i Hundholmen Byutvikling. Skape noe for fellesskapet, og ikke vær så forsiktig, sier prosjektlederen, som brenner for å sette seg inn i ulike kulturer og forstå sammenhenger ut fra dens egne forutsetninger for hva livskvalitet er.
- Da jeg var yngre, reiste jeg til steder jeg ikke visste noe om, steder som noen til og med ville synes var skremmende. Kun for å oppsøke en ny kultur, og se hvordan den henger sammen, forteller Tijs.
- Kultur-hacking?
- Ja! Som jeg er umåtelig interessert i. Særlig det som er langt unna min egen oppvekst. Og folk er folk i alle land, samtidig som man kan lære noe av alle. Til og med når man ikke forstår hverandre gjennom språket, avslutter prosjektlederen for fremtidens Ramsalt.