Jump to content
Folk | 11/12/24

Julebakst med oppskrift fra gammel Bodø-baker

Med oppskrifter fra 50-tallet, skrevet ned for hånd i en helt personlig samling med de beste oppskrifter fra et langt bakerliv, lager Ole-Petter Olsen sju sorter og mer til med perfeksjon til fingerspissene.

Ole-Petter Olsen

- Jeg har baket julebakst siden 1989, mener jeg. Begynte som 15 åring på den gang Bodø Bakeri, og etter hvert som læregutt hos gamle Iversen i Storgata. For en reise. «Heimsmørr» og fløte, smiler bakeren. 

Vi møtes på Baker Olsen i Ramsalt. Det bugner av nybakte julekaker. Et håndverk fra bunnen av med en teknikk og forståelse som både videreutvikler og bevarer tradisjonell bakekunst.

- Vi veier for hånd, «ei lita klype her og ei lita klype der». Vi bruker lang tid. Og mange av oppskriftene, de er fra Iversen. Blant annet smultringene. De er vi stolte av, sier Ole-Petter. 

 

CNK 4565
Hos Baker Olsen i Ramsalt finnes alle sju sorter og mer til. Tradisjonell julebakst laget med gamle oppskrifter og kjærlighet for faget. (Foto: Christine Karijord)

Fikk egen nøkkel til bakeriet

Baking er en øvelse som krever tid og praksis for å mestre. Derfor fikk Ole-Petter nøkkelen til Iversens bakeri. Der kunne han øve til alle døgnets tider for å lære faget. 

- Jeg kunne bruke bakeriet som jeg ville. Og innen faget er det lett å få mestringsfølelse gjennom gode bakeresultater på ganske kort tid. Har man interessen, så blir man fort hektet, ler bakermesteren.

Han har med seg kona si Leni. Som virkelig er en god støttespiller når dagene blir lange og mye skal bakes og organiseres. Særlig når det nærmer seg jul og andre høytider. 

- Må si han er flink. Finner på nye ting, samtidig som han er tro mot de gamle oppskriftene. Mange kommer til oss for nettopp disse, og det blir flere og flere som handler julekakene hos oss. For det tar tid og lage «alle sju sorter», smiler Leni. 

Hun forteller at det jobbes sju lange dager i uka under jula. 

- Vi synes det er oppriktig artig at folk setter pris på det vi gjør, og det gir energi til å stå på, sier Leni. 

CNK 4563
Ole-Petter og Leni samarbeider godt i julestria for å bringe tradisjoner og smaken av jula til byens befolkning. - Vi synes det er oppriktig artig at folk setter pris på det vi gjør, og det gir energi til å stå på, sier Leni. (Foto: Christine Karijord)
CNK 4555
Hos Baker Olsen kan man velge mellom ulike julekaker. Serina, Sandnøtter, Kokkosmakroner; Krumkaker, Pepperspisser, Smultringer, Fattigmann, Tyske skiver, Kransekakestenger, Sara Bernhard og Berlinerkranser. (Foto: Christine Karijord)

Velbrukt oppskriftsbok og mindfulness

Ole-Petter forteller om oppskriftsboka. Den helligste av de alle. Og om timene der han holder på for seg selv i bakeriet med det han liker aller best. Mindfulness. Her og nå. 

- Den boka skulle vært tatt bilde av. God brukt, full av egne notater. Og vet du – glemmer jeg en liten detalj når jeg baker, så smaker jeg det med en gang. Og da må alt lages på nytt. Men det kan skje, for det er multitasking på høyt nivå å være baker. Et fantastisk yrke, smiler Ole-Petter. 

Han ramser opp de ulike julekake-sortene; Serina, Sandnøtter, Kokkosmakroner, Krumkaker, Pepperspisser, Smultringer, Fattigmann, Tyske skiver, Kransekakestenger, Sara Bernhard og Berlinerkranser. 

- Skal folk ha sju sorter til jul, kan de velge mellom 10 tradisjonelle julekaker. Og favoritten min, det må være Pepperspisser. Og julebrød. Og det vi virkelig koser oss med, det er når vi leverer hjerter til barnehagene som ungene får pynte – det er en koselig tradisjon. Nei jula, det er ei trivelig tid, sier Ole-Petter og Leni før de må løpe videre inn i dagen. 

For mens vi snakker, så ryr det inn bestillinger. For Lussekatter – det skal folk ha til Lucia-dagen. 

 - Hvilket bakverk skulle du tatt med deg på en øde øy Ole-Petter?

- Ha ha ha! Det måtte bli skillingsboller. Den er nydelig. Kanel, sukker og ekte smør. 

CNK 4572
Skillingsbollen - bakemester Ole-Petters favoritt. Rike på kanel og fylt med sødme. - Glede i hver bit, smiler bakeren. (Foto: Christine Karijord)