Vi møtes inne hos Hør i Jakhellngården. Eller i «helsehuset» som Kristin kaller bygget. For i samme lokaler er også psykologtjenesten Speare, og i etasjen over finner man sykehuset Aleris.
- Hos oss i Hør har vi et sterkt fokus på tinnitus, eller øresus som det også kalles. Og det finnes virkelig god hjelp å få. For noen kan det være en tidkrevende kombinasjons-behandling med både lydterapi og kognitiv terapi, for andre kan lette og enkle tiltak være nok, forteller audiografen.
Så er det justering av høreapparat, eller bestilling av utstyr. Og kanskje en ny hørselstest, rett og slett fordi det å ha nedsatt hørsel er en kronisk tilstand, ofte i endring.
- I tillegg har vi spesialisert oss på ulike typer ørepropper. Å jobbe med hørsel er også preventive tiltak. Det å beskytte for å bevare, sier Kristin.
- En fantomlyd
Tinnitus, også kjent som fantomlyd eller øresus, er en tilstand som påvirker 10-15 prosent av befolkningen, og som kan være svært plagsomt for mange.
- Tinnitus kan forårsake alt fra uro, søvnvansker, konsentrasjonsvansker og noen ganger angst. Det er en slags fantomsmerte i øret der hørselsnerven fyrer. Og i behandlingen av denne smerten, bruker vi blant annet en bimodal nevromodulasjon, som kombinerer lydterapi med elektrisk stimulering av tungen, forteller Kristin.
Så er det kognitive teknikker og avspenning – en slags reprogrammering, «Tinnitus Retraining Therapy». En ledende behandlingsmetode i det audiografiske miljøet i flere tiår.
- Først kommer folk hit til en utredningstime. Her finner vi ut av på hvilke områder i livet man plages. For øresus kan i noen tilfeller være en temperaturmåler. Og mange ganger kan den øke i styrke når livet blir vanskelig. Så tar man grep, og lyden roer seg, forteller Kristin, som har opplevd at flere med tinnitus har blitt bra gjennom hjelpen som tilbys hos Hør.
- Folk sover bedre, får tilbake konsentrasjonen og bedret livskvalitet. Og vi tilbyr samme metode for de som er lydsensitiv, som f.eks ved misofoni. Der lyd blir frustrerende og irriterende. Alt henger sammen med alt, og i Hør har vi spesialisert oss på et større bilde når det kommer til hørselsplager, noe jeg er stolt av å kunne tilby, sier Kristin.
Relasjoner og livskvalitet
Kristin synes det er veldig givende å jobbe med hørselen. Rett og slett fordi alle relasjonene våre påvirkes av evnen til å kommunisere. - Jeg synes ikke hørsel skal isoleres. Jeg vet at flere eldre oppfattes som dement fordi de ikke hører lengre, og heller ikke har de riktige hjelpemidlene. Og det kommer snikende. Ofte merker ikke folk at graden av sosial kontakt blir vanskeligere, de får ikke hjelp og tar ofte på seg skylda selv, sier audiografen.
Hun er glad vi i Norge har et offentlig system for de som gradvis mister hørselen, eller plages med tinnitus, og at det finnes stønader til eksempelvis høreapparat.
- Likevel er en som trenger høreapparat en kroniker. De trenger kontinuerlig hjelp. Og i dag avsluttes hjelpen i det offentlige når høreapparatet er utlevert. Og trenger man hjelp, så er det runden til fastlegen, ventetid og videre til en spesialist – og gjerne ytterligere ventetid. Faktisk opp til ett år, forteller audiografen.
Hun forteller at Hør i Jakhellngården har to dager i uken hvor folk kan komme på «drop in», for å få rask hjelp til alt mulig rundt hørsel og høreapparat.
- Mange trenger hjelp til opplæring av bruk av høreapparat, eller de trenger å reparere eller sjekke om det er endring i hørselen, for deretter å justere apparatene slik at det blir riktig lyd i øret. Og ofte hjelper vi å bestille de riktige slitasjedelene eller hjelpe med den vanligste feilen – hvor apparatet er tett med ørevoks eller at høgtalerledninger er ødelagt, forteller Kristin.
Ivaretakelse av hørsel – et viktig element
Selv er Kristin opptatt av å beskytte hørselen. Som å bruke støypropper når det er nødvendig, noe hun måler med en app på telefonen når hun eksempelvis er på konsert.
- Vi rett og slett 3D-skanner ørene for optimal passform og tilbyr formstøpte ørepropper til blant annet konsert, ulikt arbeid, søvn, jakt, motorsykkel og vannsport, forteller audiografen.
Og ikke minst har proppene vært populære der snorking er et problem på soverommet.
- Mange har nok fått nattesøvnen sammen med partneren tilbake etter å ha skaffet seg propper som demper lydene på soverommet, enkelt og veldig effektivt, smiler Kristin.