Hovednyhet | 26/04/19
Danske arkitekter skal utvikle ny bydel i Bodø
Det danske arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen skal utvikle området mellom Molorota og Breivika i Bodø sentrum. – Valg av arkitekt er gjort, sier byplansjef Annelise Bolland i Bodø kommune.
Både byplan og juryen bestående av styret i Breivika Utvikling Bodø AS landet på samme løsning.
- Vi har vært på besøk hos Schmidt Hammer Lassen i København, og skal nå i videre forhandlinger, sier daglig leder Håvard Engseth i Breivika Utvikling Bodø AS, et treenig samarbeid mellom Clemens Eiendom, Løvold Solution AS og Hundholmen Byutvikling.
Utviklingsområde Vest strekker seg fra Molorota til Breivika. Arkitektene som var med i konkurransen om å utvikle den nye bydelen var GNIST og AT Arkitektur, MAD Architects og Schmidt Hammer Lassen.
- Forslaget som er valgt hadde minst utfylling i sjøen, og hadde et tydelig hovedgrep hvor de ønsket videre førsel av Moloveien og sammenheng mellom eksisterende bystruktur, sier Engseth.
Sterkt faglig lokalt miljø
For byplansjefen er det viktig å få fram at det var flott at et lokalt arkitektfirma var med i konkurransen om å utvikle den nye bydelen i Bodø.
- Selv om vi nå har valgt Schmidt Hammer Lassen, så tar vi med oss gode forslag fra de andre arkitektfirmaene også. Det at vi har et så sterkt faglig miljø i Bodø, at de kan delta i en slik konkurranse som dette, er veldig imponerende, sier Bolland.
Både Byplan og Breivika Utvikling Bodø AS er glade for enigheten om det videre arbeidet med ett av de største by-prosjektene i Bodø sentrum.
- Nå har vi et felles grunnlag. Et grunnlag som også ivaretar de ønskene som kom frem i spørreundersøkelsen for området, sier Engseth.
Aktivt liv ved havet
Partner og Design Director Kristian Ahlmark hos Schmidt Hammer Lassen er svært glad for at forslaget de kom med ble valgt.
- Vår idé med denne masterplanen har vært å gjenopplive havnefronten og skape en sterk sammenheng mellom ny bebyggelse og Bodø sentrum, sier Ahlmark.
Moloveien som går parallelt med kysten er ment å bli hovedåren i prosjektet og planen er å knytte sammen det aktive grønne området mot sør med havet, promenaden og havnen i nord.
- Ved å tilgjengeliggjøre det flotte kystlandskapet og skape et rom hvor grensen mellom by, havn og natur utviskes, så muliggjøres et aktivt liv ved vannet, sier Ahlmark.
- Nå har vi et felles grunnlag. Et grunnlag som også ivaretar de ønskene som kom frem i spørreundersøkelsen for området, sier Engseth.