– Dette er et artig prosjekt. Da de ringte fra Nyholms Skandses kompani og fortalte at det fantes to kanoner, som etter all sannsynlighet ble kjøpt inn av min tipptippoldefar Christian Albrecht Jakhelln, og tilbød meg å få den ene, så svarte jeg ja med en gang. Nå står den ene her, etter en ganske spesiell reise, sier direktør Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling.
Tok initiativ til kornbeskyttelse
Det hele startet i 1808, da Bodø – den gangen Hundholmen, behøvde beskyttelse mot den engelske flåten og britiske krigsskip under napoleonskrigene. Korn-forsyningene ble effektivt stanset av patruljerende britiske krigsskip. De seilte langs hele Norgeskysten og arresterte de få tørrfiskjektene og handelsfartøyene som våget seg ut. Fiskere og handelsmenn som gjorde aktiv motstand risikerte å bli sendt i engelsk fengsel, og ikke alle kom levende fra det.
– Det var et sterkt behov for beskyttelse i en tid hvor det var knapt om mat. Russerkornet kom til Hundholmen, og kanonen skulle passe på at man ikke ble utsatt for rov, ran og angrep, forteller Ole-Henrik Iversen fra Nyholms Skandse kompani under avdukingen på Jakhelln Brygge.
Etter en stund ble de to mindre kanonene erstattet med noen større ute på Nyholmen.
– Etter dette vet vi lite om disse første to kanonene, kanskje
havnet de på sjøen. Likevel vet vi at Simon Olsen fra Kjerringøy skulle reise sjøveien tilbake til Kjerringøy i 1860 etter å ha levert fra seg last, at han i et uvær behøvde mer ballast for å komme seg hjem med båten, forteller Iversen.
Han fikk øye på de to kanoner nedi fjæra, lastet de ombord, kom seg vel hjem og la de deretter på brygga på Kjerringøy. Der ble de liggende i flere år.
– Helt til i 1865. Da ble den ene tatt i bruk som grensemerke mellom eiendommene til Daniel Simonsen og Benoni Jensen. Den andre ble stående i krysset ved Fjære. Og der på Kjerringøy sto de i over hundre år. Jeg vet at flere har forsøkt å få fatt i disse kanonene, både i nattens mulm og mørke, men nå sist på skikkelig vis, smiler Iversen.
Tilgjengelig for byens befolkning
Nå er de to kanonene restaurert ved hjelp av yrkesskolen i Bodø og er tilgjengelig for folk både på Nyholms Skandse og på Jakhelln Brygge.
– 210 år tok det før denne kanonen kom tilbake til opprinnelsen. Det er ei artig historie og nå skal vi ta godt vare på den, sier Jakhelln.
For kanonen er viktig i Bodøs historie, og for Jakhelln selv.
– At disse er på plass betyr mye for Bodø som forsvarsby, for dette var den spede begynnelsen – det første forsvar vi hadde. Historisk sett er dette en milepæl, ikke bare for byen, men også for familien som anskaffet denne. Og ikke minst at denne kanonen er tilbake dit den i sin tid sto her i sentrum, sier Iversen.
Tosidig sak
Oppgaven til kanonen var tosidig. For det første skulle den beskytte mot engelskmenn under napoleonskrigen, I tillegg var det en sammenhengende nød hvor folk sultet og var helt avhengig av russisk korn.
Napoleonskrigene rammet Norge hardt. Hungersnøden i Norge mellom 1808-1809 og spesielt i 1812-1813 var svært alvorlig. Den sies å ligne hungerskatastrofer vi har sett i deler av den tredje verden i nyere tid. I Norge handlet det den gang om krig, blokade og feilslåtte avlinger.
– På det meste var det lagret mange tusen tønner korn i byen her, og det sammen med hungersnøden sier sitt om behovet for beskyttelse. Det handlet om liv og død, forteller Iversen.
Kanonen skulle kunne treffe en inntrengende båt, kula veide litt over ett kilo og skulle enten knuse skråget eller man sendte en slags kjettinglenke for å ødelegge seilene.
– Kanonene hadde sin funksjon. Året etter kom det åtte enda større kanoner da Nyholms Skandse ble opprettet, forteller Iversen.