Hovednyhet | 10/09/24
- Jeg elsker sjokolade
Kokken Siri har over år spesialisert seg på sjokolade og deilige desserter. Nå har hun fått jobb som konditor på Quality Hotel Ramsalt, og skal ta det søte liv til nye høyder på byens største hotell.
- Jeg elsker sjokolade og har en skikkelig passion for det søte, smiler Siri Olsen (30).
Hun kom hjem til Bodø i 2016. Lengta rett og slett hjem til fjellene, naturen og ville tilbake til folkene og vennene i byen hun har vokst opp i.
- I Oslo jobbet jeg som dessert-kokk på den tidligere Michelin-restauranten Fauna. Der lærte jeg mye finesse. Folk kom til og med dit for å jobbe gratis med ønske om å lære, og bare for å få erfaring. Og på et slikt sted blir man både gira og får mye inspirasjon. Likevel er det hardt arbeid for å holde nivået oppe, forteller Siri.
Hun husker tilbake til to prøvedager etter lærlingtiden og deretter fast jobb. Og om oppdagelsen sjokolade som et utrolig spennende håndverk.
- Når jeg kom hjem til Bodø fikk jeg jobb hos dyktige Craig Allibone med fortsatt spesialisering på nettopp sjokoladen. Og det var sjukt artig, og jeg fikk virkelig jobba med det jeg elsker. Man kan lage ALT av sjokolade i så ufattelig mange kombinasjoner. Man kan leke seg, og bare det å få lære av en så flink mann som Craig – det gjorde at jeg bare forelsket med ytterligere i sjokoladen, ler Siri.
Testet ut ulike yrker
Etter tiden hos Craig, så har Siri testet ut ulike yrker. Dyrket hobbyene sine som er klatring, løping og fjellene.
- Jeg ville egentlig tilbake til kokkeyrket, men som småbarnsmor med mange hobbyer, så ble skiftarbeid litt for krevende. Så når det dukket opp en nydelig mulighet hos Quality Hotel, og det i tillegg ble tilrettelagt for en fin arbeidsform, så kjentes det veldig rett ut. Dette gjorde at jeg på nytt kunne velge kjøkkenet, sier Siri, som er mamma til lille Oliver på 1,5 år.
Hun forteller at det har vært godt å bli del av «Ramsalt-familien» på hotellet, og har opplevd å bli møtt av hjelpsomme arbeidskollegaer og fine folk.
- Det er virkelig en stor familie som jobber på huset her. Alle i personalet spiser lunsj sammen, noe som er bra for flokken og samholdet, sier Siri som skal ha fokus på desserter til selskap og banketter – samt andre spennende, søte og herlige konsepter utover høsten.
- Jeg skal lage masse søtsaker, variere etter sesong. Alt fra terter, makroner, konfekt, scones og smørbrød. Og min spesialitet, det tror jeg må være konfekt, der er jeg skikkelig god, smiler Siri.
Perfekt sammensatte smaker
Hun forteller om konfekt-ingredienser og måten de settes sammen. Om toasta hasselnøtter, og karamellisert sukker, nøttesmør og sjokolade/fløte-blandingen ganache til både fyll og topping. Perfekt for leke med ulike smaker.
- Jeg tenker nøye igjennom smaken, hvor mye nøtter i forhold til sjokolade. Og alt som er handlaga bruker man mye tid på, og jeg legger stor kjærlighet i alle kreasjoner. Smakene er så gode at det kan være en opplevelse å bare spise én konfekt til kaffen, sier Siri.
Hun bruker gjerne kreativiteten til å lage nye oppskrifter, og hun gleder seg til å utvikle et nytt søtt konsept på hotellet.
- Og det å få gjøre dette i hjembyen min, fantastiske Bodø med de villeste naturopplevelsene, havet, fjellene – ja den beste sjokoladen den skal jeg lage i den fineste byen, smiler Siri før hun suser inn på kjøkkenet igjen.