Jump to content
Nyheter | 27/04/17

-Å bli møtt av næringslivet på denne måten er helt nytt for meg

Dette sier leder Ørjan Heldal i minifestivalen Bakgården, som nå ønsker å ta arrangementet til bybildet for å gjøre Bodø til en ekte studentby.

Leder Erik Tostrup i Gaardeierforeningen direktoer eiendom Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling og oerjan Heldal i Bakgaarden oensker studenter til bybildet 2434 1024x680
Enige. Direktør Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling, Leder Erik Tostrup i Bodø Gårdeierforening og leder Ørjan Heldal i minifestivalen «Bakgården» er enige i at studentene vi skape liv i byrommene. (Foto: Christine Karijord)

-Vi kontaktet Hundholmen Byutvikling, som umiddelbart skjønte tankegangen om å gjøre Bodø til en studentby. Å bli møtt av næringslivet på denne måten er helt nytt for meg, sier Heldal, som mener Bodø er en by med et universitet, men fortsatt ikke en studentby.

Selv har han engasjert seg i Bakgården med et ønske om å lage Nord-Norges største arrangement, skapt av studenter og det gå «lillebror» i nord en høy gang.

-Prosessen har vært tøff. Vi har gått hardt ut mot næringslivet, mange er positive til å få studentene til byen, men når det kommer til diskusjonen om kroner og øre har vi fått nei – før vi kontaktet Hundholmen Byutvikling, sier Heldal.

Han skjønner at næringslivet har vært skeptisk til å være med, da det i mange år har vært liten aktivitet fra studentene.

-De siste par årene har det vært en voldsom økning i arrangement, engasjement og generell vilje til å skape. Men skal dette fortsette, er vi avhengig av drahjelp fra det private næringsliv, sier Heldal, som tror Bodø har stort potensial til å bli studentbyen i Nord-Norge.

Oerjan Heldal i Bakgaarden direktoer eiendom Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling og leder Erik Tostrup i Gaardeierforeningen i dialog 2418 1024x680
Finne løsning. Direktør Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling, leder Erik Tostrup i Bodø Gårdeierforening, og leder Ørjan Heldal i minifestivalen «Bakgården» fant tonen. Nå skal de jobbe sammen for å finne gode løsninger for byens studenter. (Foto: Christine Karijord)

Skal hjelpe

Direktør eiendom Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling er helt klar på at det å få studentene til sentrum vi være med å skape et bybilde som er viktig nå som Bodø er på tur opp.

-Vi får opp pulsen i bybildet i en tid hvor det skjer mye. Se for deg ringvirkningene av å fylle byrommene med mennesker. Klart vi skal hjelpe til for å skape et tilbud for studentene, sier Pedersen.

Sammen med leder Erik Tostrup i Bodø Gårdeierforening tar de nå grep for å finne fram til en mulig økonomisk løsning for å kunne arrangere studentfestivalen i Bodø sentrum.

-Vi må samle inn i overkant av 200.000 kroner fra næringslivet for å få dette til. Tenk hvis Fylkeskommunen, Bodø kommune i samarbeid med universitetet og det private næringslivet kunne gjort noe sammen for å gjøre Bodø til den studentbyen den fortjener å bli, sier Pedersen.

Tostrup er enig. I dialog med Pedersen og Heldal kom det under møtet flere aktuelle samarbeidspartnere ned på blokka.

-Vi ønsker et bedre byliv, og festivalen kan være starten på en jobb for å både vise at det går an å samarbeide, men også for å gjøre byen til en skikkelig studentby, sier Tostrup.

Hans Petter Kvaal
Suksess. For administrerende direktør Hans Petter Kvaal i Norges Arktiske Studentsamskipnad mener et pulserende bybilde har alt å si for at en by skal være interessant. (Foto: Norges Arktiske Studentsamskipnad)

– I Tromsø har vi fått det til

Dette sier administrerende direktør Hans Petter Kvaal i Norges Arktiske Studentsamskipnad, som for noen år tilbake fikk 20 millioner fra Troms Fylkeskommune til et nytt studenthus midt i Tromsø sentrum.

-Dette handlet om å gjøre Tromsø og universitetet attraktivt for å rekruttere. Studenter skaper liv etter at folk har dratt hjem fra jobb, sier Kvaal.

Han mener et pulserende bybilde har alt å si for at en by skal være interessant. At ungdommene skaper stemning, dynamikk og tilfører noe friskt og gjerne rampete. For der de er skjer det noe.

-Studenter er aktive, unge og her i Tromsø har de gitt byen puls, også i helgene når vi andre drar på hytta. Vi har måttet jobbe langsiktig med dette og det viktigste er at fylkeskommunen, kommunen og det private næringsliv samarbeider og legger til rette, sier Kvaal, som sist høst var i Bodø og hadde foredrag for næringslivet om hvordan man lager spennende byer.