– Ser dere nærmere på denne skulpturen så er modellen Emma Watson bedre kjent som Hermine i Harry Potter, sier kunstkurator Cecilie Malm Brundtland i Brundtland & Krosby.

 På Ramsalt-brygga gjør Hundholmen Byutviklings Morten Jakhelln seg klar for avduking. Rundt står mange i spenning for å få se den nye statuen i bybildet.

– Vi har lenge jobbet med å tilgjengeliggjøre et kunstnerisk bidrag til Ramsalt-området, med håp om å berike folks opplevelse av havnepromenaden og skape stedsidentitet gjennom møter mellom kunsten og de som opplever den, sier Jakhelln.

Han forteller at en havfrue symboliserer transformasjon og fornyelse. En reise frem og tilbake mellom hav og land.

– Og midt mellom disse ramsalte, naturskjønne og urbane omgivelsene langs havnepromenaden her i byen, så håper vi at «Havfruen» blir mye besøkt, fotografert og satt pris på – både av besøkende i byen og de som bor her, sier Jakhelln.

Hundholmen Byutviklings Morten Jakhelln og kunstkurator Cecilie Malm Brundtland i Brundtland & Krosby, godt fornøyd med både samarbeid og resultatet av Havfruen i Ramsalt. – København har sin verdensberømte «Lille Havfrue», og jeg er sikker på at denne havfruen kommer til å bli verdensberømt den også, smiler hun. (Foto: Christine Karijord)
Havfruen i Ramsalt, et offentlig kunstverk som skal berike havnepromenaden. (Foto: Christine Karijord)

– Besatt av Emma Watson

 Malm Brundtland forteller at kunstner Yves Scherer har vært besatt av Emma Watson over lang tid.

– For det første er hun veldig pen. Og han har laget mange bilder, flere skulpturer og serier hvor Watson spiller hovedrollen. Men enda viktigere for Yves Scherer, er det at hun har blitt kjent for å snakke om likestilling mellom kjønnene, og hun ble veldig berømt i 2014 da hun holdt en tale i FNs hovedforsamling om kvinners rettigheter, forteller Malm Brundtland.

Hun forteller at kunstneren også er opptatt av forholdet mellom hva som skjer mellom kjendiser og publikum, opplevelsen av å «kjenne en skuespiller veldig godt», gjerne med utgangspunkt i fra filmene de spiller i som mange blir svært fascinert av.

– Dette forholdet mellom det som er drøm, virkelighet, massekommunikasjon, PR og alt som medfølger. Dette har han blandet sammen i denne skulpturen, og nå har dere en slags Emma Watson sittende her i Ramsalt. København har sin verdensberømte «Lille Havfrue», og jeg er sikker på at denne havfruen kommer til å bli verdensberømt den også, sier Malm Brundtland.

I mye av kunstner Yves Scherers arbeid finner vi samfunnets fascinasjon for underholdningspersonligheter og grenselandet mellom virkelighet og det virtuelle, sterkt inspirert av skuespiller Emma Watson, også modell for skulpturen. (Foto: Wikipedia commons)

Havfruen i Ramsalt er skapt av den sveitsiske kunstneren Yves Scherer (f. 1987-) bosatt i New York. (Foto: Nik Dinevski)

– En berikelse

Musiker Halvdan Sivertsen var også til stede under avdukingen av Havfruen i Ramsalt, og mener statuen var en berikelse i bybildet.

– Dette var en berikelse for havneområdet i byen, en nydelig skulptur og spesielt likte jeg sommerfuglen godt, sier artisten godt kjent for sangen «Sommerfuggel i vinterland».

– Jeg synes også at det var både spennende og fint at dette var en modell av Emma Watson, og ikke et dukkefjes. Veldig overraskende, og forteller om en tydelig kunstner med både meninger og integritet. Også fint med symbolikken hav og land og transformasjon. Nydelig, smiler Sivertsen.

Også Thomas Jakhelln i Hundholmen Byutvikling synes Havfruen i Ramsalt var et flott syn.

– Jeg synes den passet veldig fint inn med Ramsalt-profilen, noe litt værhardt og havorientert, men samtidig moderne, elegant og ikke minst feminint. Flotte kontraster, sier Jakhelln.

Han mener kunst i offentlige rom er viktig for å skape en følelse av at det skjer noe i byen.

– Det stimulerer folk som går forbi, og ikke minst kan et slikt kunstverk gjøre oss enda mer stolt av byen vår, sier Jakhelln.

Musiker Halvdan Sivertsen mener Havfruen i Ramsalt er en berikelse for havnepromenaden i byen. – og spesielt likte jeg sommerfuglen godt, smiler artisten bak sangen «Sommerfuggel i vinterland». (Foto: Christine Karijord)
Havfruen i Ramsalt er skapt av den sveitsiske kunstneren Yves Scherer (f. 1987-) bosatt i New York. (Foto: Nik Dinevski)
Thomas Jakhelln i Hundholmen Byutvikling mener kunst i offentlige rom er viktig for å skape en følelse av at det skjer noe i byen. – Det stimulerer folk som går forbi, sier han. (Foto: Christine Karijord)