Sammen med seks kolleger fra det anerkjente Kyiv Soloists, orkesteret på flukt som kom til Bodø i slutten av april i fjor, inviteres det nå til feiring i Jakhellngården klokken 14.00 den 24 august.

– Før krigen var 24. august en dag som kan sammenlignes med den norske nasjonaldagen 17. mai, hvor hele nasjonen feiret landet med parader, konserter, forestillinger og god mat. Nå skal vi hylle Ukrainas helter med ukrainsk musikk, hymner og vår egen nasjonalsang, men også vise ydmyk takknemlighet for all hjelp vi har fått og fortsatt mottar, sier Koliada.

Både hun og kollegaene Oleksandr Lagosha og Zakhar Feshchenko er sterkt preget av krigen, føler seg triste, og forteller at det er hardt på flere plan å vite at folk på deres egen alder er hjemme og kjemper i gatene.

– Jeg spiller «bare» musikk, og med tanke på det som foregår i hjemlandet, føles ikke dette så viktig.  Likevel skal jeg bidra der jeg kan, og i denne sammenhengen hylle landet, heltene våre og rette stor takknemlighet og ydmykhet til alle som har hjulpet oss denne tiden, sier Koliada.

Nataliia Koliada og kollegaene Oleksandr Lagosha og Zakhar Feshchenko, tre gjenværende musikere fra kammerorkesteret Kyiv Soloists skal nå holde konsert i Jakhellngården på Ukrainas nasjonaldag 24. august. Her sammen med Morten Jakhelln i Christian Jakhelln AS og økonomi- og administrasjonssjef i Arktisk Filharmoni, Frank G. Robertsen. (Foto: Christine Karijord)

 – Folk er slitne

Begge foreldrene til Koliada jobber som leger på militærsykehus i førstelinjen i Ukraina.

– Jeg hører historier om unge menn som kommer inn uten armer og bein, om forferdelige skader og store menneskelige tragedier. Det er virkelig tøft for folk der hjemme, og alle er slitne. Virkelig slitne. Og selv om krigen skulle stoppe nå, så har mitt hjemland enorme utfordringer som det vil ta tid og krefter, kanskje flere generasjoner å få ryddet opp i, sier musikeren.

Markeringen av Ukrainas nasjonaldag i Jakhellngården gjøres i samarbeid mellom Arktisk Filharmoni og Christian Jakhelln AS.

– For oss er det veldig viktig at dere er her og påminner oss om at krigen ikke er over, sier økonomi- og administrasjonssjef i Arktisk Filharmoni, Frank G. Robertsen.

– Det som virkelig tærer på er at vi ikke kan planlegge framtiden. Jeg vil mye her i livet, men aner ingen ting om hvordan det vil bli. Likevel har vi vært ufattelig heldig som kom til Bodø, sier Feshenko.

Morten Jakhelln i Christian Jakhelln AS og økonomi- og administrasjonssjef i Arktisk Filharmoni, Frank G. Robertsen, håper nasjonaldag-konserten kan bli den første i en serie av konserter i samarbeid med de gjenværende musikerne fra kammerorkesteret Kyiv Soloists. (Foto: Christine Karijord)

Fast konsert for den Ukrainske presidenten

Sist det var ordinær nasjonaldagsfeiring i Ukraina spilte Kyiv Soloists for president Volodymyr Zelensky.

– Hvert eneste år har vi spilt for presidenten, og tilbake i 2021 var vårt orkester finansiert av Zelensky. Vi er del av et nasjonalt kammerorkester, forteller Koliada.

De forteller om år med øving helt tilbake til tre-fireårsalderen, om drømmen som en gang var å bli del av det nasjonale kammerorkesteret. At alle artistene som skal spille på nasjonaldagen i Jakhellngården opprinnelig er solister i det eneste orkesteret i Ukraina som både ble opprettet og finansiert av presidenten.

– Vi har en flaggstang på toppen av Jakhellngården, der kan vi heise det ukrainske flagget. Denne krigen er galskap, og vi skal bidra der vi kan, sier Morten Jakhelln i Christian Jakhelln AS.

Han forteller at det gjennom samarbeid mellom Arktisk Filharmoni skal skapes flere konserter med de ukrainske musikerne på sikt.

– Dette er første forsøk på å ivareta viktig nasjonal musikk. Fantastisk vakre melodier som spilles til tårene triller, sier Robertsen.