– Dette var fantastisk vakkert. Også det å se at disse ukrainske musikerne som kom til Bodø som følge av krigen i hjemlandet, kan spre en sånn glede og slike sterke følelser til oss nå før jul, det er virkelig betydningsfullt. Man ble rørt av dette, en fin inngang på jula, sier styreleder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling.

Alexandr Kovtun, Nataliia Zolotoper, Lagosha Alexander og Oleksandra Grytsyshyna leverte de vakreste jule-toner. Fire medlemmer fra det ukrainske orkesteret som kom til Bodø i april. (Foto: Christine Karijord)

– Noen blir værende i Bodø

Økonomi- og administrasjonssjef Frank Robertsen i Arktisk Filharmoni, primus motor for å bistå medlemmene av det ukrainske orkesteret som kom til Bodø i april, forteller at flere i Kyiv Soloists ser for seg å bli værende i Bodø og Norge.

– Da orkesteret kom til Bodø fikk de til slutt et halvt års ansettelse hos oss i Arktisk Filharmoni. Og de jobbet sammen med oss ut oktober. Nå bruker vi dem som frilansere når vi kan for å holde dem i arbeid. Noen av orkestrets medlemmer er ute i Europa, prøvespiller for å få seg ny jobb, en del har begynt på norsk-kurs her i Bodø og ser for seg å bli i Bodø og Norge, forteller Robertsen.

Han forteller at vi i dag har dere vært vitne til en lunsj-konsert, 40 minutter med nydelig musikk. Både norske, engelske og ukrainske julesanger.

– En liten takk fra musikerne som bor i Molobyen og Tolder Holmers vei, til folkene i Christian Jakhelln, Hundholmen Byutvikling og deres leietakere her i Jakhellngården og Jakhelln Brygge, sier Robertsen.

Rotunda, midt mellom Jakhelln Brygge og Jakhellngården skal over nyåret huse flere musikalske innslag. En by-scene Hundholmen Byutvikling og Christian Jakhelln tilgjengeliggjør for byens befolkning. (Foto: Christine Karijord)
I Rotunda sitter man så tett på musikerne at det gir en helt spesiell følelse. Som da musiker Alexandr Kovtun spilte så tårene trillet. ( Foto: Christine Karijord)

På høyeste nivå

Robertsen ønsker nå at musikerne skal få seg faste jobber i Bodø, noe som har vist seg veldig vanskelig.

– Dette var et nasjonalt kammerorkester, så dette er musikere med en mastergrad fra ett eller annet universitet i utlandet. Så de leverer på høyeste nivå. Likevel har vært vanskelig å finne faste jobber til dem. Vi har søkt mange om bistand til lønnsmidler for å fortsatt ha dem ansatt hos oss, men det har vi ikke fått, sier Robertsen.

Han forteller at tre av orkestrets medlemmer har reist fra Bodø, mens resten er igjen i byen.

– Vi har fått venner for livet. Det har vært ekstremt mye arbeid for å få dette til, men vi skulle ikke vært foruten. Jeg håper så mange som mulig blir værende, særlig de med barn. Flere har begynt på Aspåsen skole, er delaktige i Kulturskola og i barnekor. De er i ferd med å bli del samfunnet vårt, så jeg håper det løser seg for disse familiene i året som kommer, sier Robertsen.