– Hundholmen Byutvikling har flyttet til andre etasje i Jakhelln Brygge, og her ser man utover folkelivet og nedre torg, men også rett inn i murveggen på Sjøgata 19. Så vi bestemte oss for å fylle veggen med «Street art», sier Jakhelln.

– Vi fikk muligheten til å fortelle en historie om byen og utviklingen av den – og det setter vi pris på, sier styreleder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling og Christian Jakhelln AS om bildet på murveggen på Sjøgata 19. (Foto: Christine Karijord)

Fikk en god idé

Forskjellige løsninger ble diskutert, alle på kontoret var involvert.

– Ingen av forslagene var helt oss, men så var jeg ferie i Lindau i Tyskland i sommer, og der fikk jeg inspirasjon, forteller Jakhelln.

Han forteller om turister som tok fram mobilkameraet utenfor rådhuset i Lindau og knipset bilder av vakre veggmalerier.

– Så kom jeg på det gamle bildet «Situasjon af Hundholmen», og tok kontakt med Even Enoksen i Big Picture for å finne ut om maleriet fra 1809 kunne transformeres opp på murveggen, forteller Jakhelln.

For at folk skal skjønne hvor situasjonsbildet på murveggen på Sjøgata 19 ved Jakhelln Brygge stammer fra, så er originalmaleriets Hundholmen-navn byttet ut med «Bodø anno 1809». Foto: Christine Karijord)
Styreleder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling og Christian Jakhelln AS forteller om turister som tok fram mobilkameraet utenfor rådhuset i Lindau og knipset bilder av vakre veggmalerier. – Dette inspirerte, sier Jakhelln. (Foto: Morten Jakhelln)

 

Kontorlokalene til Hundholmen Byutvikling fikk en helt ny look da maleriet fra 1809 kom på plass utenfor vinduene. (Foto: Christine Karijord)

 

Historiefortelling

Drømmen ble å skape noe for både turister og de som bor i Bodø – i tillegg til et mer fargerikt kontorlokale for de ansatte i Hundholmen Byutvikling.

– Håpet er at turister som går langs havnepromenaden skal kunne få et lite inntrykk av hva Bodø har vært en gang i tiden, sier Jakhelln.

Han mener det å sette nåtiden i kontekst med historien er viktig for utviklingen videre.

– Min forfar Christian A. Jakhelln kom hit i 1807, så maleriet er også et bilde på hvordan det var her den gang. Og når man sitter på Jakhelln Brygge og ser hva vi har her i dag, så er det en stor transformasjon som har skjedd. Med bildet fikk vi muligheten til å fortelle en historie om byen og utviklingen av den – og det setter vi pris på, sier Jakhelln.

Originalmaleriet «Situasjon af Hundholmen», er personlig eid av styreleder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling og Christian Jakhelln AS. Nå gjenskapt på murveggen ved Jakhelln Brygge. (Foto: Christine Karijord)

QR-kode

I tillegg til det store bildet, kommer det snart en QR-kode tilknyttet kunstverket slik at folk kan få litt av både by-historien og Jakhelln-historien på mobiltelefonen.

– Er man turist i en by så ønsker man gjerne informasjon når man får øye på noe interessant, sier Jakhelln.

Og drømmen som startet ved rådhuset i Lindau, det gikk i oppfyllelse sist uke da cruiseskipet Aida var innom Bodø.

– Da var det en turist som tok fram mobilkameraet og tok bilde av veggkunsten. Og det tok jeg bilde av, ler Jakhelln.

 

Styreleder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling og Christian Jakhelln AS måtte ta bilde av den første turisten som tok fram mobilkameraet for å fotografere «Situasjon af Hundholmen» eller «Bodø anno 1809». (Foto: Morten Jakhelln)