Det å møte kunstneren selv, forteller Morten var veldig spennende. Og når han fikk se fotografiene i virkeligheten, føltes det veldig riktig – at de skal henge i BIG.

– Dette var kjempegøy. Erle var helt super, og jeg kjente på en harmoni når jeg så bildene jeg kom for å hente. Dette er ikke digital print, men mørkeromsarbeid, med bilder lag på lag. Kunsten opplevdes veldig nær. Natur kombinert med folk, urbanitet og by, forteller morten.

Han mener det å trekke naturen inn i det urbane passer perfekt inn i BIG med det miljøfokuset som har vært på prosjektet fra dag en.

– Jeg ble så fanget i særlig ett av bildene, og det er jo meningen med kunst – at det skal gi deg noe, sier han.

 

«Untitled journey#06» (Foto: Erle Kyllingmark)

Trygg transport

Å hente bildene som skal henge i lunsjrestauranten i BIG selv, handlet først og fremst om trygg transport hjem til Bodø.

– Dette er store bilder, og det er ikke bare å sende de i posten. At jeg kjørte og hentet de selv, handler om at bildene ikke skal bli skadet, men også om å møte kunstneren selv. Det betyr noe, og forsterker totalopplevelsen. Jeg tror også Erle syntes det var hyggelig å møtes. Det er et åndsverk, noe personlig hun sender ifra seg. Man blir på et vis i en slags familie med den man kjøper kunst fra, sier Morten.

Og Erle, hun bekrefter et hyggelig møte med Morten og datteren Ingrid Jakhelln.

– Det var viktig for meg å være der når bildene ble hentet. Det er ikke hver dag jeg sender tre svære bilder nordover på en gang. Jeg og Morten har mailet, hatt kontakt, så hele prosessen fram til i dag har vært en reise i seg selv, sier kunstneren, som synes det var fint å oppleve at Morten fikk kontakt med bildene hun har skapt.

Hun forteller at hun multieksponerer bildene i kameraet slik at det blir lagvise bilder som smelter sammen på negativet. Hele prosessen er analog. Printeprosessen foregår i mørkerommet på «gammelmåten».

– Det største bildet som Morten hentet kan ikke lages større, forteller hun.

 

(Foto: Erle Kyllingmark)

 

Lidenskap

For Erle er fotokunsten en drivende lidenskap og en livsstil. At det har kostet både penger og tid, men at det har beriket livet.

– Jeg jobber mye og har en forundring over livet, verden og naturen. Det er en slags reise å forstå liv, og en reise å lage et bilde. Jeg ønsker at alle som ser bildene skal møte sin egen historie, og gjør de det har jeg oppnådd noe, sier Erle.

Hun forteller at det finnes detaljer i bildene som man må nærmere for å se, og at noen detaljer kommer frem når man beveger seg vekk fra motivet.

– Jeg håper bildene utvider seg underveis for de som ser dem.  For meg er det en berikelse å lage dem. Som når jeg er alene i skogen med kameraet, kommer nær naturen – det er fantastisk, sier Erle.

 

Morten Jakhelln kjørte ned til Oslo for å hente fotografiene laget av Erle Kyllingmark hjem til Bodø og BIG – Bodø Innovation Gate. Hun tar en siste kikk på fotografiet «Untitled Journey #06» (Foto: Ingrid Jakhelln)

«Utenfor tid» skal henge i BIG – Bodø innovation Gate. Fotokunstner Erle Kyllingmark håper bildene hun har laget utvider seg underveis for de som ser dem. (Foto: Erle Kyllingmo)