Hundholmen Byutvikling : Mannskapsmangel skaper problemer i byggebransjen

Mannskapsmangel skaper problemer i byggebransjen

31/03/2020

Både leder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling og prosjektleder Tommy Hansen i HENT er bekymret for tiden fremover hvis det ikke åpnes opp for å hente arbeidere sørfra til byggeprosjekt som foregår i Bodø. (Foto: Skjermdump med tillatelse fra TV2)

Byggingen av choice-hotellet i Bodø skulle pågått for fullt. Mannskapsmangel gjør at produksjonen er på 70 prosent, og etter påske blir det verre.

I en nyhetssak på TV2 blir leder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling intervjuet om situasjonen for det nye Choice-hotellet som bygges i samarbeid med HENT i Sjøgata.

– For hotellet som vi driver på med i byen her, så er alle byggevarene som er vitale for den nærmeste fremtid her i byen, men de som skal bygge hotellet, de er ikke her i byen, sier leder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling, til TV2 Nyhetene.

At utenlandske arbeidere skal i karantene er til å leve med, men at arbeidere som kommer sør for Dovre skal i 14 dagers karantene, skaper problemer.

– Vi har en nedsatt produktivitet på ca. 40 prosent i forhold til hva vi vil ha i en normalsituasjon, forteller prosjektleder Tommy Hansen i HENT.

– Det er en vanskelig situasjon, og vi er litt bekymret for det som kommer framover. Vi har to store byggeprosjekter i Bodø sammen med HENT som entreprenør. BIG på Firkanten og hotellet i Sjøgata. Og vi er ikke de eneste som rammes av dette. Det pågår mange store byggeprosjekter i Bodø for tiden, sier Jakhelln.

 

Ordfører Gunnar Wilhelmsen i Tromsø Arbeiderparti mener det har vært god dialog med næringslivet rundt den såkalte «søringkarantenen». NHO-sjef Ole Erik Almlid krever at de kommunale reglene opphøres. (Foto: Skjermdump med tillatelse fra TV2)

 

Krever særregler opphørt

Forleden dag slo NHO-sjefen i bordet og krevde at kommunale særregler måtte opphøre.

– Dette må funke, og hvis det ikke funker – så kommer vi til å gå til Regjeringen og Stortinget å bruke koronaloven, sa Ole Erik Almlid i en pressekonferanse.

Likevel vil de fleste kommunene i Nord-Norge fortsatt ha egne karanteneregler.

– Vi har vært i god dialog med næringslivet som har full forståelse for dette, og er det for samfunnskritiske funksjoner, så gir vi selvfølgelig dispensasjon – og det er det mange av, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen, Tromsø Arbeiderparti.

– Jeg føler det er litt provoserende. Jeg så ordføreren i Tromsø uttalte seg om dette, og da har han ikke vært og lyttet så veldig mye ute i terrenget for å si det sånn, sier Jakhelln.

Regjeringen må gripe inn ovenfor de kommunene som ikke følger de sentrale anbefalingene mener utbyggeren i Bodø.

– Jeg regner med at fylkesmennene vil få dette som en ordre over påske, sier Jakhelln til TV2 Nyhetene.

Han legger til; – Det er kommet fram til en løsning for utenlandske sesongarbeiderne i landbruket. Det jobbes med en løsning for Rana Gruber. Det hele handler om dialog og skadereduserende tiltak. Hold hodet kaldt, hjertet varmt, hendene rene og blikket framover, et poeng de ikke tok med i reportasjen på TV2 Nyhetene.

 

– Finner vi fornuftige måter å hente arbeidere sørfra, tester disse for smitte og har en klok løsning som for eksempel karantene utenom arbeidstid, så klarer mange i byggebransjen å holde hjulene i gang, sier leder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling. (Foto: Skjermdump med tillatelse fra TV2)

 

– Vi må bruke denne tiden så godt vi kan

Jakhelln viser lederen i Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, som nylig kom med et tydelig budskap til alle land som har stengt ned store deler av samfunnet.

– Han listet opp punkter han mener er avgjørende mens vi kjøper oss tid ved å stenge ned store deler av samfunnet. Og hvis vi ikke bruker denne tiden riktig, som til å teste alle mistenkte tilfeller av koronaviruset, ha effektive planer for isolering av bekreftede tilfeller og en god plan for karantene – så ser Ghebreyesus ingen grunn til at viruset ikke vil blusse opp igjen når samfunnet åpnes, sier Jakhelln.

Han viser også til Professor Ørjan Olsvik ved UIT, som er en av landets fremste autoriteter på epidemier og virussykdommer.

– Olsvik forteller til NRK at de lave smittetallene i nord viser at «søringkarantenen» sannsynligvis har hatt noe for seg, men at tiltaket kun vil ha effekt en stund, sier Jakhelln.

Derfor mener Jakhelln det er uhyre viktig med dialog.

– Finner vi fornuftige måter å hente arbeidere sørfra, tester disse for smitte og har en klok løsning som for eksempel karantene utenom arbeidstid, så klarer mange å holde hjulene i gang. Det er skadeforebyggende med tanke på det samfunnet vi skal ut i etter koronakrisen. Det er uhyre viktig at vi bruker denne tiden så godt vi kan. Særlig med tanke på bekjempelse av viruset, men også for å redde det vi kan av økonomien i samfunnet vårt. For den vil sannsynligvis ramme langt flere enn de som blir syk, sier Jakhelln.