Hundholmen Byutvikling : «Do You Know Your People»

«Do You Know Your People»

27/05/2019

For leder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling er det viktig å kjenne sine ansatte og ha en involverende bedriftskultur basert på tillit. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling) 

Kanskje er dette verdens korteste, men likevel den mest virkningsfulle talen om lederskap noensinne. – Etter at Mor Theresa sa dette til verdens ledere, så tenkte jeg mye og kom fram til at det er viktig å kjenne mine ansatte, sier leder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling.

Derfor har gjengen i Hundholmen Byutvikling møtepunkter i løpet av dagen for de som har anledning. Der skuldrene senkes, praten går løst – om både det som foregår på privaten og på jobb. Lunsjen er ett eksempel, men også «kaffe-dialogen» tidlig på morgenen, gjerne før jobb hvor folk setter seg ned for å løse «verdensproblemer» og høre hvordan hver enkelt har det.

– For meg som leder er det å legge til rette for slike møtepunkter ledelse i et samspillperspektiv. Jeg minnes godt et møte med den norske bedriftslederen Vebjørn Tandberg da jeg var liten som påvirket meg sterkt. Jeg satt og hørte han snakke sammen med pappa og farfar. «Hvis man tror på mennesker og forklarer dem hvorfor, så går det nærmest av seg selv», sa han. Folk er forskjellig, tilbakemeldinger må tilpasses hver enkelt og da må jeg kjenne mine ansatte, forteller Morten.

Bedriftskulturen er en viktig driver i Hundholmen Byutvikling. Leder Morten Jakhelln, daglig leder i Ramsalt Opplevelser Fred Anton Firing Ravneberg, regnskapsmedarbeider Aileen Hardy, driftssjef Frank Tore Olsen, servicekoordinator Lena Brunes, regnskapsmedarbeider May Matre, daglig leder Utviklingsområde Vest Håvard Engseth og CFO Erling Ole Berg-Hanssen er enig om at møtepunkter i arbeids-hverdagen er viktig. – Tiden vi bruker er tillitbasert, sier Erling. 

Gode samtaler skaper tillit

Det handler om verdsettende ledelse. Gode relasjoner, at den enkelte blir sett og at man bryr seg om det man ser. Det skaper arbeidsglede, glød og arbeidslyst i det daglige og ikke minst – at folk blir kjent med hverandre som igjen skaper tillit.

– Faste møtepunkt er bra. Gjerne i kombinasjon med å kunne diskutere bedriftens mål og samtidig det litt personlige. Noen lytter, andre snakker. Folk blir også informert om hva som skjer på denne måten. Tiden vi bruker er den enkeltes ansvar, også det en tillitssak, sier Morten.

For Ramsalt Opplevelser-leder Fred Anton Firing Ravneberg, Servicekoordinator Lena Brunes og Håvard Engseth som leder Utviklingsområde Vest er det positivt å treffes jevnlig over kaffe. Også vin-lotteriet på fredager får opp stemningen på jobb.

– I en arbeidssituasjon handler det også om å by på seg selv, være litt privat også. Det gir samtaler med innhold og mening, sier Håvard.

– Som igjen skaper tillit, gjør det enklere å snakke åpent om det som skjer på jobb, legger Fred Anton til.

– Viktig å ha det gøy og le sammen på jobb, sier leder Morten Jakhelln. I dag handlet samtalen om sommerens t-skjorte, teksten og fargen.  (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Høyt under taket

Og i Hundholmen Byutvikling er det takhøyde. Folk kjenner hverandre godt og skulle man være flue på veggen under lunsjen, kunne man vitnet både latter, fantasi og de mer dype diskusjonene.

– Når vi treffes så får vi et lite friminutt, og det er godt i løpet av en lang arbeidsdag, sier Lena.

De andre er enig. I dag er det fredag, vinlotteri og diskusjonen går på hvilken farge den nye sommert-skjorten skal ha. Teksten på skjorten skaper både debatt og god stemning. «BODØ BODØ» «Because it´s so nice, we should name it twice”.

– Vi blir visst ikke enig om en farge, så vi tar to – hvem vil ha marineblå og hvem vil ha lyseblå, spør Morten.

– Så lenge jeg får gå i kortermet, så er jeg fornøyd, smiler driftsleder Frank Tore Olsen.

I lunsjen flyter praten, både om jobb og det personlige. Det er høyt under taket, en viktig sosial stund i arbeidstiden. Controller Siw Meløysund, daglig leder i Utviklingsområde Vest Håvard Engseth, DFO Erling Ole Berg-Hanssen, daglig leder i Ramsalt Opplevelser Fred Anton Firing Ravneberg, regnskapsmedarbeider May Matre, servicekoordinator Lena Brunes og driftssjef Frank Tore Olsen nyter matpausen i godt selskap. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)