Hundholmen Byutvikling : BIG henter varme fra moder jord

BIG henter varme fra moder jord

02/05/2019

Prosjektleder Mathias Andreassen i Hundholmen Byutvikling er stolt over å være delaktig i byggingen av BIG – Bodø Innovation Gate, og er glad for å samarbeide med entreprenør HENT om et sterkt miljøfokus i alle faser av byggeprosjektet. Her ved en av energibrønnene på tomta. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

I BIG – Bodø Innovation Gate er det nå boret åtte energibrønner som skal brukes til å hente både varme og kjøling fra grunnen.

– BIG skal varmes opp med bergvarme og CO2 som kuldemedium, sier prosjektleder Mathias Andreassen i Hundholmen Byutvikling.

– Det fine med en energibrønn er stabile innetemperaturer også på de kaldeste dagene og teknologien, den er helt miljøvennlig, og kan redusere CO2­ avtrykket med opptil 99 prosent, forteller daglig leder i Winns, Morten Hegdal.

Winns jobber daglig med å utvikle og produserer klimanøytrale og kostnadsbesparende energisystemer med inspirasjon fra samfunnets store miljøfokus.

– Bergvarme handler om å hente vann fra et hull som vi borer ned bakken, en såkalt energibrønn. Der er temperaturene stabile og desto dypere ned brønnen går, jo varmere er vannet. I hvert hull senker vi ned en slange som sirkulerer en blanding mellom vann og sprit, for å hindre at det fryser. Vi sender en kald veske ned og henter opp vann som er rundt 3-4 grader varmere i retur, forklarer Hegdal

Så er det varmepumpa. Den mange har hjemme og allerede kjenner til, som bruker luft som energikilde. Og er det noe de aller fleste kanskje har opplevd, så er det at funksjonen for oppvarming blir dårligere når det er skikkelig kaldt ute.

– Problemet med en klassisk varmepumpe er at den fungerer dårligere når det blir veldig mange minusgrader ute. Det fine med en energibrønn er den stabile temperaturen året rundt, også på de aller kaldeste dagene når vi virkelig trenger varme. Det å lage en slik løsning som på BIG koster litt mer, men det gir mye lavere driftskostnader over tid og er veldig stabilt, sier Hegdal.

Daglig leder Morten Hegdal i Winns mener varmepumper med CO2 som kuldemedium er løsningen for fremtiden. (Foto: Winns)

Bruker stabil overskuddsvarme og CO2

Hegdal forklarer at det er varmeenergien som tas ut fra vannet som pumpes opp fra grunnen som CO2-varmepumpa i BIG skal bruke som energi til å varme opp lokalene for sine leietakere.

– Vannet som kommer opp har ca. fire grader. Vannet vi pumper tilbake har null grader. Temperaturen på vannet vi leverer i fra oss blir på 65 grader, men vi kan levere opp til 75 grader ved behov. Enkelt forklart så henter vi energi fra plussgrader og lav temperatur, leverer høy temperatur og sender tilbake enda kaldere vann enn vi hentet opp, sier Hegdal.

Han mener slike løsninger er fremtiden. Særlig det å bruke varmepumper med CO2 som kuldemedium, den gassen som er inni varmepumpa. CO2 har de senere årene blitt stadig mer brukt i både kuldeanlegg og varmepumper fordi det i tillegg til å være et naturlig kuldemedium ikke er giftig, og ikke farlig ved moderate konsentrasjoner. I tillegg egner CO2 seg til høye temperaturløft i varmepumper.

– Vi benytter kun CO2 som kuldemedium i varmepumpesystemer fordi denne gassen har tilnærmet null effekt på miljøet i forhold til global oppvarming. En av de mest brukte gassene i varmepumper som brukes i dag heter R410. Slipper man ut 1 kg av denne så tilsvarer det 2000 kg CO2 dersom det skulle oppstå lekkasje fra varmepumpa, forklarer den daglige lederen i Winns.

For prosjektleder Mathias Andreassen i Hundholmen Byutvikling handler BIG-Bodø Innovaton Gate om fremtidens kontorbygg. – At vi nå har boret åtte energibrønner er veldig spennende, sier han.  (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Tar naturen tilbake med CO2

For Winns er dette med bruk av CO2 et viktig poeng. For kjemiske kjølegasser truer klimaet. Det å bruke CO2 som kuldemedium handler om å ta naturen tilbake og unngå gasser som bidrar til global oppvarming.

– Det å benytte seg av et en slik varmepumpe som både henter stabile temperaturer fra grunnen og benytter seg av CO2 er veldig smart på alle måter – både driftsmessig, økonomisk for strømsparingen sin del og med tanke på klimaet. Og når BIG krever kjøling på varme sommerdager så kan vi bruke samme system til å kjøle ned bygningen, smiler Hegdal.

Han mener det er store kostnader bespart ved å lage system for bergvarme.

– Jeg anslår at de i BIG vil spare minst 70 prosent av strømkostnadene sine per år. Vi har i dag flere kunder som har dokumentert mer enn 75 prosent energikutt som medfører at investeringen som er gjort i varmepumpen er inntjent allerede etter 2-3 år, sier Hegdal.

– Spennende

For prosjektleder Mathias Andreassen i Hundholmen Byutvikling er det veldig spennende å være med i prosesser hvor ny og miljøvennlig teknologi tas i bruk.

– Vi er inne i et grønt generasjonsskifte med tanke på nye bygg, teknologi og fokus på miljøet. Jeg er stolt over å kunne ta del i byggingen av BIG hvor vi og entreprenør HENT har så sterkt fokus på miljøet i alle faser, sier han.

Det å benytte seg av bergvarme og CO2 som kuldemedium i varmepumpen i BIG er med på å påvirke måloppnåelsen av BREEAM-NOR-excellent som sertifiseringsnivå.

– Dette blir verdens nordligste BREEAM-excellent bygning. Det handler om å ta vare på miljøet, legge til rette for en god arbeidsplass for leietakerne og ta et steg inn i fremtiden. Dette er en vinn-vinnsituasjon både for miljøet og i tillegg gir det store besparelser for våre leietakere, sier Andreassen.