Det var en stor opplevelse for Gamle Saltens mannskap å bruke ribbåt for å frakte sykler og opplevelsesgjester i land underveis på Arctic Haute Route. (Foto: Vegard Breie/Norwegian Adventure Company)

– Vi skal ut igjen 1 august, da skal vi til Røst og være hotellskip under querinioperaen, sier styrmann Johann Bakke.

For han, kaptein Ole Alexandersen og styrmann Åge Edvardsen, en godt sjøvant gjeng med mye erfaring fra hurtigrute og lokalfart, var det veldig spesielt å dra på opplevelsestur med ribbåt og sykler om bord.

– Det var en ny opplevelse for oss å frakte folk og sykler til land i rib. Vi var veldig spent på hvordan det skulle gå, måtte ankre Gamle Salten opp på de mest utrolige plasser, forteller kapteinen.

Tilbakemeldingen fra vertskapet i Norwegian Adventure Company var veldig bra.

– De mente vi gjorde en så god jobb at man skulle tro vi ikke hadde gjort annet enn å kjøre rib. Vi er vel godt sjøvant, smiler Alexandersen.

Kaptein Ole Alexandersen på Gamle Salten kjørte ribbåt og fraktet opplevelsesgjester i land som om han aldri hadde gjort noe annet.

Samme mannskap

Når samme mannskap reiser ut til sjøs flere runder, så kommer sjargongen, samholdet og ikke minst gode rutiner.

– Vi blir jo rutinert når vi får jobbe sammen over tid. Sist tur hadde vi skiturister med oss, denne gangen et tyvetalls sykler ombord. Begge kombinasjonene har fungert veldig bra folk er virkelig fornøyd etter turen. Nok en suksesstur dette, sier Bakke.

Gutta smiler, kommer med noen salver – fortøyer båten til kai i Bodø og skal ta seg noen dager på land før det ferden går til Røst og Querinioperaen.

– Disse turene har vært  nybrottsarbeid. Likevel gikk det over all forventning. Det blir egentlig enklere og enklere for hver tur vi reiser ut, sier Alexandersen.

Styrmann Johan Bakke er en blid og arbeidsom kar som ikke sier nei til å ta i et tak ombord på Gamle Salten.

Intimt og trivelig

Mannskapet forteller om tilbakemeldinger fra de som var med på tur. Om folk som egentlig ikke har lyst til å forlate Gamle Salten når ferden er over.

– Folk storkoser seg med fantastiske naturopplevelser, de blir fort og godt kjent med hverandre ombord på båten som de sier er akkurat passe stor, sier Alexandersen.

Også mannskapet blir kjent med de som gjester Gamle Salten.

– Det er veldig hyggelige gjester og vertskap som er med på disse reisene. Denne gangen mest nordmenn fra Møre og sørover og en engelskmann. Mener vi var 57 stykker som reiste sammen denne gangen, forteller Kapteinen.

– Hadde ikke trodd dette

Hadde man spurt kapteinen og mannskapet om bord på Gamle Salten for tre år siden, om de trodde det gamle skipet skulle reise ut på slike oppdagelsesferder med ribb, sykler og opplevelseshungrige turister om bord, og ikke minst være hotellskip på Sommerøya og på Røst under Querinioperaen, så hadde du fått et blankt nei.

– Spoler man tre år tilbake, så kan jeg love deg at jeg aldri hadde trodd på noe slikt som det vi får være med å oppleve nå. Jeg trodde kanskje vi skulle greie kortere turer på 3-4 timer i lokalområdet, smiler Alexandersen. Og at en av gjestene feiret 70-årsdagen sin om bord, det var ekstra stas.

– Det er jo slike opplevelser vi får ta del i. Det er veldig gøy. Og ikke minst var det ganske spesielt å heise sykler ned i ribbåten for så å plassere de nede i fjæra før de skulle sykles opp til en fjelltopp. Nå håper vi på godt vær under Querinioperaen, smiler kapteinen.