Portrett av Arve

Direktør eiendom Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling i mål etter Kobberløpet i Sulitjelma. (Foto: Jens Pedersen)

-Så er jeg jo idiotisk lojal, ler direktøren for eiendom i Hundholmen Byutvikling, mens han titter ut av vinduet øverst – helt øverst så langt man kommer opp i etasjene i Jakhelln Brygge. Så lyser himmelen opp, oppmerksomheten dras utover, men bare for et øyeblikk.

-Det lyner ute, så du det?

Han er raskt tilbake i samtalen. Himmelen blir mørk igjen. Ute er det ruskevær, havet bruser og fra øverste etasje er det god utsikt.

-Jo, det handler om tilfredsstillelse og det handler om å nå de målene jeg har satt meg. Jeg er psykisk sett ganske så steinhard, en robust kar. Men i alt dette er det viktig for meg å se folk, bidra til at menneskene rundt meg har det bra – alle skal ha det bra.

For selv om Arve er sterk, robust og tidvis knallhard, har han glimt i øyet. Han får folk til å le. Han er gjerne den som kommer med det lille ekstra i en dagligdags samtale rundt lunsjen. Og han er treffsikker, som et lynnedslag ut av det blå skaper han stemning – god stemning.

– Jeg er nok en som liker å tulle, gjøgle. Ta på meg parykker, gi av meg selv for at andre skal få gode opplevelser.

Arve er en servicemann. Og selv om han ikke tar seg selv høytidelig, er han ekstremt opptatt av å gjøre kunder og leietakere fornøyd. For han vil gjøre en god jobb, vil sette spor og for han er det å ta ansvar naturlig – det er en del av det å være Arve.

-Jeg har ansvaret for alle eiendommene i Hundholmen Byutvikling, ansvaret for at alle leietakerne har det bra og at selskapet går økonomisk godt. Det er min jobb å få inn nye leietakere og ikke minst har jeg ansvar for at vi utvikler oss videre og at de ansatte skal kjenne på en stolthet og lojalitet i forhold til det vi driver med.

Og som sjef er Arve ærlig – dønn ærlig, og godt likt. Balansegangen handler om å la folk gjøre feil, gi dem muligheten til å rette opp. Men ikke den samme feilen gjentakende. For det er viktig å lære, være endringsvillig.

-Jeg ønsker at mine ansatte skal komme til meg så fort de har et problem. Det er kun da vi kan finne en løsning, og det er bestandig mulig å ordne opp – bestandig.

For på jobb, som ellers skal folk snakke sammen.

-Jeg liker å snakke med de jeg arbeider sammen med. For legger du en sak på bordet, så kan jeg gjøre noe med det. Lar du det ligge i en skuff, har jeg ikke sjanse. Også dette handler om ærlighet.

Og nettopp ærlighet er viktig. Spør du andre, er det dette som gjerne blir nevnt. At Arve er ærlig – ærlig og veldig lojal. Nesten i grenseland til hva man kan forvente.

Jakt sammen med gode kamerater er en av Arve Pedersens store lidenskaper. Og kjøttet – det havner gjerne hjemme på kjøkkenet for tilberedning. (Foto: Privat)

Arve er opprinnelig utdannet elektriker, og før han begynte i Hundholmen Byutvikling jobbet han først i fengselsvesenet med ansvar for forvaltning og teknisk bygg. Deretter noen år som avdelingsleder for en større Elektro entreprenør. Gjengangeren har vært mennesker og systemer.

-Beskrivende for mine arbeidsoppgaver har vært å finne løsninger. Noen ganger må man rydde opp, igjen være dønn ærlig. Tørre å la folk ta ansvar, la dem være seg selv – spille på det mennesker har av kraft og ressurser. Så er det å gå rett vei, sette seg mål. Kanskje stenge av pengekrana. Jeg er god på dette, se helheten når jeg har utsikt.

Han mener det er viktig å involvere folk i prosesser, inkludere mennesker, og dele ut klemmer – viktige klemmer.

-Det er egentlig ganske enkelt. Vær oppriktig, for det er det folk forstår. Og la de som er del av et mål vite hvor vi skal. Enkelt og greit.

Hvordan er du når du har en dårlig dag da?

-Du vil nok ikke se på meg at jeg har en dårlig dag, kanskje hjemme ja – der de kjenner meg veldig godt. Men i jobbsammenheng, så gir jeg hundre prosent.

Det er enkelt å gi 95 prosent, men Arve mener det er de siste fem som er avgjørende.

-Og halvvegs er ikke morsomt. Og vet du – jeg er en oppfølger. Jeg er en notorisk oppfølger, helt til folk skjønner at vi hadde en avtale. Jeg gir meg ikke.

For gjør du en avtale med Arve, så husker han den – alltid.

-Folk skal kunne stole på meg.

Han tenker seg om. Ser bort et øyeblikk, snur seg raskt tilbake.

-Vet du, det er ikke så vanskelig å bli god. Det handler om å heve seg litt. Og det skal så lite til for å bli enda bedre, bli litt bedre enn alle de andre. Og igjen ærlighet, og det å bli enig. Vil jeg ha noe, så forteller jeg hvorfor. Og jeg går ikke bak ryggen til noen – aldri.

Å stå i elva på jakt etter storlaksen gir energi. (Foto Privat)

Arve smiler. Han har vært sammen med Hanne Merethe siden 16. desember for 28 år siden. Sammen har de to guttene Jens og Atle på 18 og 16.

-Vi har det fint, snilt. Og vi var sammen i 12 år før vi fikk barn. Livet er godt, men det er ikke bare «høydare». Men jo eldre man blir, desto enklere er det å ta de riktige valgene – det har ikke alltid vært slik. Jeg har også opplevd å gå på akkord med meg selv.

Arve har aldri hatt det så godt som nå, livet er som han sier – snilt og fint. Men ingen ting kommer gratis, og det er viktig å tåle at det går opp og ned.

Han ler. Vi bytter tema og Arve beskriver oppveksten og ungdomstiden på Tverlandet. En spennende, kanskje litt rampete tidsepoke i livet. Det skulle være gøy, men aldri over grensen.

-Godt kameratskap var en viktig faktor, fotballen var essensiell i mange år og utallige treningstimer som keeper ble tilbakelagt både på Tverlandet og Grand.

I voksen alder har det blitt mye natur. Fiske med flue og jakt på både storvilt og småvilt. Hjemme har Arve en dvergdachs til elgjakta, og fangsten havner gjerne på kjøkkenet der Arve kokkelerer. Og Arve, han kan være smart og gjerne taktisk. Ikke nødvendigvis på kjøkkenet, men generelt sett.

-Jeg har blitt eldre, mer reflektert. Jeg har blitt mykere, men elsker å flytte barrierer. Og taktisk, ja det handler om å forstå samhandling på en slik måte at vi sammen kan oppnå resultater.

For i det målbevisste, så er Arve raus. Bak det ærlige, ordentlige og lojale, ligger rebellen på lur. Gjerne i form av en supermanndrakt på jobb en helt vanlig arbeidsdag. For det er sånn han er – Arve.