– Morten kontaktet meg og tilbød oss å være med på å arrangere veldedighetskonsert, noe vi aldri har gjort før. Christian Jakhelln har ordnet alt det økonomiske rundt konserten, mens vi skal stå for selve innsamlingen. Pengene som kommer inn, går direkte til Bodø Røde Kors og er øremerket flyktningene kommer til Bodø. Og vi vet allerede at det snart kommer flere hundre flyktninger hit, forteller Isachsen.

Konsertene skal holdes i Rotunden i Jakhellngården i Sjøgata 15 lørdag 19. mars klokken 18.00, og søndag 20. mars klokken 12.00. Søndagskonserten blir tilrettelagt for barnefamilier. Billetter kan søkes opp og kjøpes på deltager.no.

– Vi ønsker at flyktningene som kommer til Bodø skal få en best mulig mottakelse og føle seg velkommen, og da er det viktig at frivillige stiller opp og bidrar. Dette handler om mennesker som kanskje satt på café i hjembyen sin for knappe fire uker siden, og som nå er på flukt. Å bidra på det psykososiale planet blir en viktig del av det vi kan bidra med, sier Isachsen.

Snart ventes flere hundre flyktninger til Bodø. – Å bidra på det psykososiale planet blir en viktig del av det vi kan bidra med, sier daglig leder Vera Isachsen i Bodø Røde Kors. (Foto: Christine Karijord)

 Noe annet å tenke på

 Gjennom Røde Kors har Isachsen tidligere jobbet med flyktninger som har kommet til Bodø, og vet at aktiviteter får tanker og traumer over på noe mer positivt og givende.

– Det vi kan bidra med er aktiviteter, turer eller kanskje en kinotur. Det er uante muligheter i Bodø, og det er mye vi kan ta i bruk for å skape gode opplevelser for de som kommer hit. Men det koster. Transport koster. Og klarer vi å samle inn penger, så kan vi gjøre en enda bedre jobb for flyktningene som snart kommer hit, sier hun.

For eier Morten Jakhelln i selskapet Christian Jakhelln AS handler veldedighetskonserten om noe som angår oss alle.

– Det er krig i Europa, det er forferdelig og det angår oss alle. I tillegg var jeg aktiv i Røde Kors som ungdom, og vet at denne organisasjonen ble etablert for å gi humanitær hjelp under krig. Dermed var det naturlig å spørre om de ville være med å arrangere veldedighetskonsert, sier Jakhelln.

Han mener det er viktig å kaste lys over at denne situasjonen vil vedvare over tid og at vi må være flinke til å ta folk imot.

– Vi må vise raushet. Dette er folk som har opplevd fæle ting og som er revet ut av sine vanlige liv. Så for meg er det meningsfylt at vi alle engasjerer oss nå, sier han.

Eier Morten Jakhelln i Christian Jakhelln AS og daglig leder Vera Isachsen i Bodø Røde Kors mener det vil gjøre stor forskjell for flyktningene som snart kommer til Bodø hvis lokalsamfunnet mobiliserer. – Derfor arrangerer vi nå veldedighetskonsert med Aksel Kolstad her i Rotunden i Jakhellngården, sier Jakhelln. (Foto: Christine Karijord)
Pianist og komponist Aksel Kolstad (40) har lenge stått på og jobbet for å hjelpe flyktninger som strømmer over grensene fra krigen i Ukraina. – Det er mange måter å hjelpe, og det som nå skjer i Bodø er unikt, sier artisten. (Foto: Jörg Wiesner, fra påske i operaen)

 

Ringte artisten etter intervju på Frokost-TV

Jakhelln kom tilfeldigvis over pianisten og komponisten Aksel Kolstad fordi hans søster Victoria Jakhelln hadde undervist Kolstad i gehørlære ved Norges Musikkhøgskole.

– Vi satt og så på Frokost-TV på TV2, og der var det et intervju med Aksel. Han er genierklært for sitt arbeid og omtales som den klassiske musikkens «Quentin Tarantino». Han har familie i både Ukraina og Russland og er svært engasjert i å hjelpe flyktningene som strømmer over grensene. Så jeg tok en telefon og spurte om vi skulle arrangere veldedighetskonsert i Bodø, forteller Jakhelln.

Artisten sa umiddelbart ja. I rotunden i Jakhellngården står et nyinnkjøpt konsertflygel klart, kjøpt inn for nettopp konserter i bymiljøet.

– Jeg sa ja uten betenkningstid, og har etter hvert skjønt at Morten Jakhelln er en by-original fra næringslivet som vi virkelig behøver flere av. Det han gjør i Bodø gjennom denne veldedighetskonserten er helt unikt, sier Kolstad, som mener det kan kjempes på mange fronter.

– Noen melder seg til fremmedlegionen, andre gjør det vi nå skal gjøre i Bodø gjennom disse konsertene. Det Morten tok initiativ til er selvoppofrende, og det trigger kunstnersjela mi. Han gikk i front, sier artisten.

Han forteller at han står midt i flyktningkrisen mens vi snakker.

– Jeg hjelper folk over grensa, organiserer transport og bidrar der jeg kan. I tillegg går jeg på barrikaden fra scenen. Folk i Ukraina trenger hjelp, og inntektene for hver konsert jeg holder går rett til ned dit, sier Kolstad.