I dag møtes vi midt i bakeriet i Ramsalt. Det lukter nybakt, og rundt oss småprates det over kaffekopper og fersk lunsj. Bak disken står sønnen Thomas Petter (25) og tar imot gjester med et smil.

– Vet du, vi startet bakeriet midt i den verste koronatiden, har hatt perioder med stengte dører – og likevel så har dette året gått over all forventning. Vi har hatt en kanon-sommer med turister, fornøyde folk og ikke minst uteservering i gaten utenfor, forteller Ole Petter.

Han er entusiastisk og glad, forteller videre om gleden folk viser når de er på gåtur i byen og stikker innom for å ta med seg en kaffekopp og noe rykende ferskt fra bakerovnen.

– Du aner ikke hvor mange som faktisk går forbi her på en vanlig søndag mellom elleve og 13.00. Og etter at hotellet åpnet rett her borte, så har vi helt klart merket en opptrapping. I tillegg setter folk seg med PC´n og jobber litt mens de spiser frokost. Utrolig trivelig, sier bakeren.

Ole Petter Olsen og sønnen Thomas Petter Olsen bak disken på Baker Olsen i Ramsalt. – Kjekt å få litt hjelp, smiler bakeren. (Foto: Christine Karijord)

 

Stadig noe nytt i Ramsalt-området

 Det Ole Petter har merket seg, er at det hele tiden skjer noe i Ramsalt. At området stadig tiltrekker seg nye mennesker og at det er mye større bevegelse i Sjøgata enn det han kunne drømt om når ideen om å starte et bakeri nummer to ble til virkelighet.

– Nå er jeg veldig spent på hva kommunen har tenkt å gjøre med Sjøgata. Jeg håper det blir god plass for folk og god bevegelsesfrihet, sier bakeri-gründeren, som før åpningen i Ramsalt hadde flere studieturer til hovedstaden for å finne fram til et riktig konsept i bybildet i Bodø.

– Planen vår var å være et bakeri med enkle lunsjretter, men nå ønsker vi å etter hvert utvide åpningstidene – for vi har jo faktisk skjenkebevilgning. Kanskje rette oss mot «basic» bakeri på dagtid og flere varmretter på kveldstid, sier Ole Petter.

Og et bakeri nummer tre, ja det er helt klart en mulighet på sikt

– Man blir jo inspirert av dette. Du skulle sett dagen da hotellet åpnet. Det var kø gjennom halve Sjøgata og prominente gjester. Så har vi dagene med turister som fyller lokalene. Som gutta med surfebrett under armen på tur til Lofoten. At Sjøgata har blitt en viktig gjennomfartsåre – det er det ingen tvil om, sier Ole Petter.

Han trekker fram samarbeidet med de andre aktørene i Ramsalt, og forteller om følelsen av å høre til, om oppbakking og det å bruke hverandre som ressurs.

– Vi samarbeider med frisørsalongen Mode når de pynter og styler bruder, og da lager vi til tapasmat og tilhørende champagne – noe som virkelig har blitt populært. Og veggen mellom lokalene her, den kan åpnes ved behov. Så leverer vi blant annet brød til Bølgen & Moi, bakervarer til Choice-hotellet, focaccia til Vinbaren og mer til hos de andre aktørene her i området. Og dette var jo meningen – at vi skulle kunne spille hverandre gode, sier Ole Petter.

Kan bakermester og bakerigründer Ole Petter Olsen teste ut nye ting og lage noe nytt fra bunnen av – så er han i sitt ess. – det er noe av det artigste jeg vet, men jeg er også veldig glad i å lage kvalitetsbakst av gode gamle oppskrifter, sier han. (Foto: Christine Karijord)
Julemarsipan og marsipanfigurer – en lang høytidstradisjon i Norge. (Foto: Christine Karijord)
Krumkaker etter gammel oppskrift fra 50-tallet. – Krumkakene skal være skikkelig sprø, sier baker og bakerigründer Ole Petter Olsen (Foto: Christine Karijord) 

Satser på skikkelig god gammeldags julebakst

Vi tar en tur bort til julekakene. Ole Petter ramser opp alle sorter man kan tenke seg. Pepperspisser, berlinerkranser, kokosmakroner, goro, kvernkake, smultringer, fattigmann, kransekake, kransestenger, julemarsipan, Sara Bernhard, gule bomber og krumkaker. Alt tilgjengelig i bakeriet.

– Vi er kanskje de eneste i byen som baker etter oppskriftene fra gamle Iversen. Oppskrifter fra 50-tallet. Det blir ekte julebakst og det spares ikke på noen ting. Alt laget fra bunnen av, smiler bakeren.

Han omtaler lidenskapen for bakning og mat, nærmest som en slags «galskap».

– Jeg har sikkert baket julekaker i snart 30 år. Og favoritten? Ja det må være ferske og saftige smultringer. Ja og fattigmann, den blir man ikke lei av, ler Ole Petter.

Han mener det er stor forskjell på den julebaksten man kjøper i butikken og den som er laget fra bunnen av i et bakeri etter tradisjonell oppskrift.

– Mye av det vi lager bakes hver og en fra bunnen av hver eneste dag. Det øker både smaken og kvaliteten, det hører vi ofte at kundene våre sier. Bestselgeren er nok berlinerkrans og smultringer. Jeg tror den gamle oppskriften er suksessfaktoren, sier bakermesteren.

For baker og bakerigründer Ole Petter Olsen er det stor glede når lokalen fylles av folk. – Noen ganger så er faktisk lokalet nesten for lite. Å starte bakeri i Sjøgata har virkelig gått over all forventning, tross nedstengning og pandemi, sier han. (Foto: Christine Karijord)

Søker to fulltidsansatte til Ramsalt-bakeriet

Den største utfordringen for Ole Petter akkurat nå er ikke julebakst, men det å få tak i nye medarbeidere.

– Vi søker etter to stykker. De behøver ikke kokkebakgrunn, men må være glad i å lage mat, sier bakeri-gründeren.

Han forteller om arbeidshverdagen som omhandler å steike bakervarer, smøre opp forskjellige rundstykker og lage enkle lunsjretter.

– Så er nok nøkkelen i dette yrket å være imøtekommende mot folk. Rett og slett se folk. Det artigste er de som kommer halvsur innom og forlater lokalet med et stort smil. Så det handler vel om å glede andre dette her til syvende og sist, og det er ganske enkelt med gode bakervarer, sier Ole Petter.