Sammen med kona Sølvi Støver og venneparet Bjørn Sture Trymbo og Inger Aga, skal nå vinentusiasten dele gløden for vin med byens befolkning i lokalene til Magnum vinbar i Ramsalt.

– En god vin utvikler seg, blir mer kompleks og får etter hvert et større aromabilde. Vin er et levende produkt, noe som gjør det så spennende, sier Morten Støver.

Han blir fort revet med når vi skal snakke om vin. For er det noe Morten har peiling på så er det nettopp gode og spennende smaker fra alle verdens hjørner. Spør man de andre i vennegjengen, så er Morten en skikkelig vin-nerd.

– Vin blir så utrolig spennende i det man får øynene opp for noe annet enn det man er vant med. Og vin – det pirrer nysgjerrigheten. Man blir aldri utlært. Man må lese, lære, smake og forstå hvordan den lagres for å skjønne helheten, sier han.

– For meg henger også gode viner sammen med smakfulle middager. Det er mange smaker som kan forsterkes av å sette sammen riktig vin til maten, legger Bjørn Sture til.

 

Voksende vininteresse

For venneparet har vininteressen vokst over år. De har reist rundt, ut i verden, oppsøkt vinslott, vingårder og vinbarer rundt omkring. Og ikke minst, så har de samlet på vin i årevis. De forteller om vinklubben i Bodø gjennom mange år. Der hvor lidenskapelige vinentusiaster møtes for å dele, smake og opprettholde kunnskap.

– I vinter smakte jeg på en vin fra 1900, 120 år gammel. Jeg innrømmer at den var litt murstein i fargen, og jeg har smakt bedre. Men det er noe med opplevelsen, historien som ligger bak, sier Morten.

Han forteller om det å samle på vin over mange år.

– Noen skal faktisk lagres i 10-15 år for at den utvikle seg i smak. Vin er et levende produkt på flere måter, noe som fenger veldig. Jeg har også åpnet en flaske fra 1947 som gikk rett i vasken. Veldig gamle viner er høyrisiko, smiler Morten.

Bjørn Sture forteller om da han og Inger drakk portvin fra 1863. Med fabelaktig utsikt over til Porto, byen som har gitt portvinen sitt navn. En vin som ble produsert mens den amerikanske borgerkrigen pågikk.

– Så kan man gjøre litt ekstra med viner fra gitte år, som da vi åpnet en flaske fra det året barna ble født, på 30-årsdagen deres. Da begynte Bordeaux-vinen å bli moden. Sånt er litt artig, legger Bjørn Sture til.

 

For Morten Støver og Bjørn Sture Trymbo har reisen med å starte opp en bedrift vært både utfordrende og lærerik, selv med erfaring fra bankverdenen. – Jeg har fått ny respekt for gründere, sier Bjørn Sture. (Foto: Christine Karijord)

Stor variasjon, bredde og kunnskap

På Magnum vinbar i ramsalt vil det være et stort utvalg av forskjellige typer vin. I tillegg vil det være kunnskap bak hvert enkelt produkt. Konseptet har en litt rolig profil, der folk skal kunne sette seg ned og snakke med hverandre over et glass.

– Vi satser særlig på vin fra Frankrike, Italia og USA, men har også vin fra en rekke andre land på vinkartet. Vi satser også på å selge vin i glass, hvis folk er nysgjerrig og ønsker å smake. Vi skal gi gode råd så langt vi kan, sier Bjørn Sture, som mener vin som interesse og lidenskap har blitt et større felt i Bodø nå enn før.

– De siste årene har det vokst fram et vinmiljø i byen, og vi tror interesse avler fram mer interesse, sier han.

De forteller at Magnum vinbar er skapt som et sted de selv skulle hatt lyst å besøke, med erfaring fra forskjellige vinrelaterte opplevelser fra hele verden.

– Vi har lagt vekt på å ha vin for de aller fleste pengebøker og smaker. Vi tror det er viktig med en relativt sympatisk prising – spesielt for de litt dyre vinene. Så er det artig hvis folk unner seg å smake på viner de aldri har smakt før – så kan vi bidra til å la en slik sjeldenhet bli en opplevelse, sier Bjørn Sture.

– Litt av vår motivasjon for å starte Magnum vinbar, var for å utvide horisonten. Til høsten vil vi også arrangere vinsmakinger, vinkurs og temakvelder. Det kan være et land, ei drue eller et distrikt. Det er mye å ta av i vinverdenen, sier Morten.

 

Vin har ofte en historie. – det er noe av det som er fascinerende, sier vinbargründer Morten Støver. (Foto: Christine Karijord)

Fra bank til bedrift

Bjørn Sture, Inger og Sølvi er fortsatt i faste jobber, mens Morten har blitt pensjonist. Tre av fire har jobbet i bank, men har aldri startet opp en bedrift selv før – bare vært på andre siden av «the game».

– Jeg har jobbet lenge i en bank med fokus på gründere, så det er litt morsomt å etablere noe selv – være på den andre siden. Dette er ikke verdens største bedrift, men prosessen fra en enkel idé til å åpne dørene for drift – den har vært lærerik. Det er faktisk ikke så enkelt, sier Bjørn Sture.

Han forteller at det er like mye byråkrati i å åpne en liten bedrift som en stor. Om frister og rapportering til det offentlige.

– Det er ikke synd på oss, vi hadde gode forutsetninger for å starte Magnum, men jeg må si jeg har fått ny respekt for folk som starter opp selv. Og særlig for våre nye landsmenn som starter opp bedrifter her til lands – det står det stor respekt av, sier Bjørn Sture.

– Den største utfordringen er kanskje at man må være villig til å bruke krefter, tid og økonomi. Vi har ikke store ambisjoner om å bli søkkrik det første året, men vi må jo ha noe å holde på med, smiler Morten.