Vi møter henne i det det splitter nye lokalet til Mode i Ramsalt. En etterlengtet frisørsalong som ble nøye planlagt, innredet og skreddersydd for «drømmeteamet» og arbeidsplassen Fije og samboer Joakim Eliassen Olsen har bygget opp fra grunnen av over år.

– Jeg har aldri vært den som klarte å sitte i ro på skolen, og etter to år på helse- og sosialfag så hadde jeg en uro i kroppen. Jeg har bestandig vært veldig kreativ og praktisk anlagt, så jeg søkte meg inn på Norsk Frisørskole. Store deler av utdanningen er lærlingetid, og plutselig fant jeg noe jeg var god til. Det resulterte i mestring, smiler Fije.

Hun mener det ikke er nødvendig med toppkarakterer eller seks i matte for å lykkes, men at det å jobbe hardt, finne en lidenskap og noe man brenner for, kanskje er enda viktigere.

– Vet du, jeg var flink og fikk gode tilbakemeldinger som lærling. Jeg var fink med kundene og jeg merket at de ville tilbake til meg. Jeg opplevde mestringen av å bygge opp relasjoner, noe som er veldig viktig når man jobber som frisør. Man kan være sinnsykt flink å klippe, men uten relasjoner, ingen kunder, forteller Fije.

Så det skjedde noe magisk. Tilbakemeldingene ga næring.

– Det å oppleve at kunder syntes det var godt å komme til meg, det ga en så utrolig god følelse. Og det er nok grunnlaget for hele konseptet Mode. Jeg ønsket så sterkt å dra den følelsen enda lenger, og hvordan skulle jeg få det til? Jo jeg måtte starte en egen salong. Og slik har vi jobbet oss fram. Alltid på jakt etter den gode følelsen, sier Fije.

 

Det som virkelig trigget Anne-Sofie «Fije» Nystad til å starte egen salong var godfølelsen av at kunder ville tilbake til henne. – Jeg opplevde tidlig mestringen av å bygge opp relasjoner, sier frisørgründeren. (Foto: Marthe Mølstre)

 

På en liten café i Spania

For Fije er ikke frisøryrket en dans på roser.

– Jeg ble ganske raskt veldig plaget i dette yrket. Fikk eksem på hendene og måtte på et tidspunkt ta en pause, tenke meg om. Hvordan kan jeg stå i frisøryrket tross plager? Jo, jeg måtte gjøre det på min måte, det var den eneste løsningen, forteller Fije.

Hun husker godt kvelden på den lille lune kafeen i Spania sammen med Joakim, mamma og pappa. Da de nippet til hvert sitt glass vin, hvor Joakim plutselig bryter ut; Fije, du er bare nødt til å starte opp for deg selv.

– Vi begynte å planlegge med en gang. Tegnet skisser og fant et lokale. Det gikk utrolig fort. Mamma og pappa har drevet selv i alle år, så de hjalp oss med prosessen. Det tok sin tid å bygge opp en kundemasse, men vi har vært heldig. Aldri gått i minus. Det startet med to frisører, nå er vi seks, forteller gründeren.

 

Å flytte inn i Ramsalt har vært en stor lettelse for Anne-Sofie «Fije» Nystad. Hun synes det er inspirerende å samarbeide med en huseier som Hundholmen Byutvikling. – Det er så tydelig at de legger opp til at vi skal lykkes, sier hun. (Foto: Marthe Mølstre)

Å legge sjela i arbeidet

Fije forteller at hun er veldig opptatt av estetikk, skjønnhet og det sanselige. Hun er også opptatt av det å erfare. Bygge opp kunnskap over tid, heller enn å lese bøker og tung faglitteratur.

– Jeg har aldri tatt noen lederutdannelse. Jeg synes det er kjedelig å fordype meg i faglitteratur. Som leder er det er viktig for meg å inkludere de ansatte, la de få eierskap til avgjørelser og prosesser. Jeg gjør det jeg kan for å styrke de jeg jobber sammen med, og det er utrolig viktig for oss at alle har stabile kundeforhold, sier frisørgründeren.

For frisøryrket har som hun sier, sine «mørke sider», som enhver bransje.

– Det er betyr mye for meg at alle som jobber i Mode får det de har krav på. Frisører har eksempelvis en grunnlønn, og etter det jobber man provisjonsbasert. Derfor jobber vi hardt for at hver enkelt av oss lykkes og dette har vi stort fokus på, sier Fije, og legger til at både hun og kollegaene legger sjela si i å ta imot hver enkelt av dem som kommer innom så godt de kan.

– Akkurat det er veldig viktig, sier Fije.

 

– Det var veldig stas da Hundholmen Byutvikling tok kontakt med oss om Ramsalt. Vi oppfattet dem tidlig som veldig annerledes og innovative i sine visjoner om et folkelig og livlig sentrum, sier Anne-Sofie «Fije» Nystad. (Foto: Marthe Mølstre)

 

Småbarnsmor og gründer

Å bygge opp en bedrift og samtidig bli mamma til lille Fia (4) har vært en lærerik utfordring for Fije.

– Vi syntes det var veldig skummet å skulle bli foreldre. Både Joakim og jeg var jo lidenskapelig opptatt av jobben og firmaet. Likevel måtte jeg bare hoppe i det, selv om jeg gjerne innrømmer at det var tøft å finne balansen mellom det å være mor og drive salong, sier 30-åringen.

Og noe har vel endret seg de siste årene. Fra ett hundre prosent fokus på bedrift til det å se hva som faktisk er det aller viktigste i livet.

– Å være mamma har blitt den viktigste jobben, uten tvil. Jeg er veldig opptatt av å tørre å koble av. At ikke jeg og Joakim prater jobb i timevis når arbeidsdagen er over. Men det var noe jeg måtte lære meg, sier Fije.

Hun husker tiden i permisjon. En tøff tid for det relativt nyoppstartede selskapet.

– Jeg kom tilbake og hadde en fase hvor jeg måtte rydde opp i en hel del, og følte nesten at det var som å starte på nytt. Er det en ting jeg er veldig nøye på, så er det at datteren min aldri skal føle at jobben er viktigere enn henne. Likevel er alt lettere nå. Man skal prestere på jobb, og det er lange dager, men etter seks år – så kan jeg unne meg å gå litt tidligere hjem noen ganger i uka. Jeg har vel funnet en slags balanse, og det er jo ikke galt at barn lærer å jobbe hardt for noe man brenner for, smiler Fije.

 

Salonggründer og frisør Anne-Sofie «Fije» Nystad synes utformingen av Mode-lokalet i Ramsalt er en drøm som har blitt til virkelighet. – Bærekraft har stått sentralt, både i valg av gjenbrukt interiør og materialbruk, men også i omsorgstanken for kundene og de ansatte, sier hun. (Foto: Marthe Mølstre)

En lettelse

Å flytte inn i de nye lokalene i Ramsalt var en stor lettelse. Pakkeprosessen og forberedelsene begynte allerede den dagen planene var i gang og lenge før bygget hadde reist seg.

– Å flytte hit handlet om mulighetene til å utvikle oss. Hvordan kan det bli enda bedre å være hos oss? Egentlig har vi hatt tunnelsyn helt siden den dagen det ble bestemt at vi skulle flytte. Vi ønsket å bygge videre på det konseptet vi var i gang med, og vi ønsket rom for flere ansatte, sier gründeren.

Hun synes utformingen av lokalet er en drøm som har blitt til virkelighet. Bærekraft har stått sentralt, både i valg av gjenbrukt interiør og materialbruk, men også i omsorgstanken for kundene og de ansatte.

– Lokalet gjenspeiler hvem vi er. Det sier faktisk kundene våre også. Så har vi fått sjenkebevilgning som gir rom for mange spennende konsepter sammen med Baker Olsen i nabolokalet. Jeg føler virkelig at vi skiller oss ut, og vi har stort fokus på velvære. Det skal være en opplevelse å komme til Mode. Kundene våre skal kunne drømme seg bort for en liten stund, sier Fije.

For det å komme til Mode skal kjennes luksuriøst og eksklusivt, men samtidig jordnært.

– Vi er kanskje litt alternativ, men det skal føles koselig å komme til Mode. Så har vi det gøy på jobb, lite høytidelig. Vi ønsker å inspirere, skape stemning og ja – jeg skal holde på med dette til jeg blir gammel selv om jeg aldri blir rik, sier frisørgründeren.

På tampen Fije, hva er ditt beste hår-råd til oss dødelige fra en frisør?

– Ikke farg håret hjemme, smiler hun.