Vi møter den blide jenta med grønne fingre inne i den splitter nye blomsterbutikken i Ramsalt, Bodø Blomster. Hun som har satt lås på leiligheten i Oslo, sagt opp den trygge jobben sin og satset alt – for å dele lidenskapen sin og gi det fineste hun vet til bodøværingene. Blomster.

– Det har vært en tøff tid – men jeg var heldig med de første fire ukene etter oppstart.  Det var litt stille på grunn av korona, men valentinsdag og morsdag ga meg en pangstart. Så er det utrolig mange som har støttet meg. Og den velkomsten jeg har fått her i Bodø, den har vært helt rørende. Folk har bukket utenfor butikkvinduene, ønsket meg velkommen. Det har gjort noe med meg. Jeg har lyst å bli gammel her med disse folkene. Det er en helt fantastisk positiv energi her i byen, og da vil jeg så gjerne gi noe tilbake, sier Madiha.

 

Nå har blomsterdekoratør Madiha Jaham Malik (36) hos Bodø Blomster glemt hvor mange netter jeg var våken for å kunne åpne denne blomsterbutikken. – Alt er glemt på grunn av all den positive og gode energien jeg får fra kundene mine, sier hun. (Foto: Christine Karijord)

 

– Følte jeg var en skuffelse

Madiha vokste opp i en norskpakistansk familie. Drømmen til foreldre hennes var at barna skulle utdanne seg. Hun husker pappa pushet; «bli noe, ikke slit slik som vi har gjort.»

– Egentlig så har pakistanske barn oppvokst i Norge fått sølvskje i munnen sammenlignet med foreldrene våre. Vi er fem søsken og alle i søskenflokken har i dag høye utdannelser, eller gjort suksess i arbeidslivet. Dette har vært veldig viktig for foreldrene våre, for de kom til Norge, uten utdannelse og jobbet ekstremt hardt for å komme seg opp og fram. Så kommer jeg – blomsterdekoratøren, forteller Madiha.

Hun husker sårheten når foreldrene så stolt fortalte til venner og familie «at den ene av barna gjør det, den andre driver med det».

– Så fortalte de alltid om meg til slutt. Ja hun er blomsterdekoratør. Og bestandig var reaksjonene lik. «Oja, blomsterdekoratør, ja». Jeg opplevde at folk var skuffet over meg, rett og slett. Likevel fulgte jeg hjertet mitt, drømmene mine og åpnet en blomsterbutikk i Oslo som jeg drev i noen år, forteller Madiha.

Likevel kjente hun ofte på følelsen av skuffelse som lå der og surret i bakhodet. Hun valgte derfor å legge blomstene på hylla. Tok en utdannelse som tannhelsesekretær.

– Rett og slett for å vise at også jeg kunne stå i et utdanningsforløp. At jeg kunne få meg en tittel, «autorisert tannhelsesekretær». Det ble jo som jeg trodde, et «wow» for pappa, forteller Madiha.

 

For blomsterdekoratør Madiha Jahan Malik (36) var gleden så stor over at hun skulle få jobbe med blomster igjen at hun ikke tenkte på «konsekvensene». Som det å flytte til en ny by langt nord. Hun har ikke angret en dag. (Foto: Christine Karijord)

 

Ferske blomster, farger og hygge – så føler folk seg mer tilfreds på jobb. – Blomster gjør noe med oss, det er jeg et levende eksempel på, smiler blomsterdekoratør Madiha Jaham Malik (36) i Bodø Blomster. (Foto: Christine Karijord)

 

Noe som manglet

I fire år jobbet hun hos tannleger. En spennende jobb, men noe viktig manglet.

– Jeg savnet noe. Så ringte Malik, broren min. Han som driver Joker-butikken rett her borte. «Du Madhia, jeg har fått en telefon fra eiendomsdirektør Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling med tilbud om å åpne en ny Joker-butikk i Ramsalt. Føler meg så stolt». Jeg gledet meg veldig på hans vegne, men kjente innerst inne at jeg virkelig savnet blomsterbutikken min, forteller Madiha.

Så kommer det; «Kjenner du forresten noen blomsterdekoratører som kan tenke seg å åpne en ny butikk, en splitter ny butikk i Ramsalt? Gå på nettet og les om Ramsalt»

– I stedet for å gå på nettet svarte jeg spontant «ser du ikke meg, lillesøsteren din»?

Resten er historie. Malik snakket med Arve som ringer til Madiha som raskt reiser til Bodø for et møte.

– Jeg fikk et utrolig godt tilbud, og det var denne butikken. Hjørnebutikken med de fine vinduene – det klarte jeg ikke å si nei takk til. Det er litt over to og et halvt år siden. Vet du, jeg tenkte ikke en gang over at jeg skulle flytte nordover, at livet mitt kom til å bli snudd opp-ned. Ingen ting. Jeg bare takket JA. Det var savnet etter luktene, de forskjellige fine dagene som julen, morsdager, valentinsdager. Arve traff meg midt i hjertet, smiler Madiha.

 

Når eiendomsdirektør Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling ringte til Madiha Jahan Malik (36) og spurte om hun hadde lyst til å åpne blomsterbutikk i Ramsalt, traff han henne midt i hjertet. – Jeg var aldri i tvil, sier hun. (Foto: Christine Karijord)

 

Tenkte ikke på flytting

For Madiha var gleden så stor over at hun skulle få jobbe med blomster igjen at hun ikke tenkte på «konsekvensene». Som det å flytte til en ny by langt nord.

– Det å skulle flytte gikk ikke opp for meg før det hadde gått over ett år. Jeg bare gledet meg så mye til å starte blomsterbutikk. Jeg ringte stadig til broren min Malik for å høre hvor langt Ramsalt hadde kommet i byggeprosessen, forteller Madiha.

Tiden gikk. Sakte. Så ringte Arve, fortalte at lokalet begynte å bli klart og spurte når Madiha skulle komme til Bodø.

– Og jeg som ikke en gang hadde tenkt på å skulle flytte. Da gikk det opp for meg. Jeg sa opp jobben min, låste leiligheten og reiste til Bodø, ler Madiha.

Så kom korona. Byggeprosessen ble forsinket.

– Jeg forsøkte å få meg en jobb her i Bodø, men det var feil tidspunkt med tanke på koronaen som preget arbeidsmarkedet. Så jeg måtte rett og slett reise tilbake til Oslo. Heldigvis kunne jeg begynne i gammeljobben igjen. Så forsøkte jeg på nytt. Sa opp jobben for andre gang og reiste nordover igjen, forteller blomsterdekoratøren.

Prosessen var fortsatt forsinket. Madiha måtte reise tilbake til Oslo, en tredje gang. Nå bestemte hun seg for å vente til en endelig beskjed om å kunne starte blomsterbutikken.

– Så ringte Arve. «Nå kan du sette en dato for åpningen av butikken din». Jeg var i Oslo med jobb, barn, leilighet og bil. Jeg måtte bare kaste meg rundt. Likevel behøvde jeg et par uker. Jeg satt en dato. To uker! Det var et rent helvete. Jeg skjønner ikke at det gikk, sier Madiha.

– Heldigvis er Arve en skikkelig godgutt. Han hjalp meg, samarbeidet og backet meg opp. Så er det storebror Malik, jeg fikk utrolig mye hjelp fra han. Dag og natt. Kjørte meg for å hente varer, hadde dialog med leverandører. Uten fysisk hjelp fra Malik, Arve og ikke minst de psykiske tilbakemeldingene fra folk – at de gledet seg til jeg skulle åpne, så hadde det ikke gått, forteller Madiha.

 

– Drømmen er at folk kan ta med seg et uttrykk hjem, enten det handler om glede eller sorg, sier blomsterdekoratør Madiha Jahan Malik (36). (Foto: Christine Karijord)

 

Drivkraft og standhaftighet

Selv om to uker med flytting nordover og åpning av en helt ny butikk i en helt ny by midt i korona-epidemien, var som Madiha beskriver «et rent helvete», så var det hele tiden en kraft som holdt prosessen gående.

– Jeg gledet meg. Nå har jeg glemt hvor mange netter jeg var våken for å kunne åpne denne blomsterbutikken. Alt er glemt på grunn av all den positive og gode energien jeg får fra kundene mine. Uansett om de kommer inn og handler eller ikke, så får jeg så mye positiv tilbakemelding. Yes, dette er virkelig rett. Jeg er på rett sted, sier blomsterdekoratøren.

Hun forteller at det å komme til Bodø har vært fantastisk, sett bort fra et vær som hun fortsatt ikke har blitt vant til.

– Været er nok den største utfordringen. Det er veldig skiftende hele tiden. Men, folkene i Bodø er så opptatt av hverandre. Stort eller smått. De ser hverandre og er der for hverandre på en helt annen måte enn det jeg er vant med. Livene i Oslo er så opptatt. Jeg følte meg stresset hele tiden. Det kjenner jeg ikke her, man lever liksom mer sakte. Selv om alt er moderne, så lever folk med en annerledes nærhet til både hverandre og livet generelt. Det er så utrolig fint, sier Madiha.

Hva er drømmen med butikken?

– Det er å drive med blomster, få butikken opp – gi det kundene vil ha. En lokal blomsterbutikk hvor folk kan komme inn og lage en bukett sammen med meg. At de håndplukker én og én blomst. Jeg vil gi kreativitet og noe personlig til folk. Den personlige servicen, at folk føler seg sett og velkommen i butikken. At folk kan ta med seg et uttrykk hjem, enten det handler om glede eller sorg – det er drømmen, smiler Madiha.

 

– Blomster gjør noe med oss, det er jeg et levende eksempel på, smiler blomsterdekoratør Madiha Jaham Malik (36) hos Bodø Blomster. (Foto: Christine Karijord)

 

Likevel, den største utfordringen framover, sett bort fra Bodø-været, det er å komme seg inn i markedet.

– Jeg behøver gode avtaler, og det er ikke så lett uten nettverk. Har forsøkt å kontakte begravelsesbyrå, men de har andre avtaler. Jeg håper å få noen faste leveranser av buketter til bedrifter på fast basis, det hadde vært ideelt for å få det til å gå rundt. Vi leverer gratis. Enten jeg eller Malik, her i sentrum. Ferske blomster, farger og hygge – så føler folk seg mer tilfreds på jobb. Blomster gjør noe med oss, det er jeg et levende eksempel på, smiler Madiha.