Hundholmen Byutvikling : – Satser på dialog og skadeforebyggende tiltak

– Satser på dialog og skadeforebyggende tiltak

26/03/2020

Hver morgen har ledergruppa i Hundholmen Byutvikling hatt nettmøte. – Effektivt, sier leder Morten Jakhelln, her sammen med eiendomsdirektør Arve Pedersen, controller Siw Meløysund, direktør for eiendomsutvikling Anders Mehus Coucheron og visedirektør Erling Ole Berg-Hanssen. (Foto: Morten Jakhelln)

Etter to uker i koronakarantene er leder Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling delvis tilbake på kontoret. Likevel opprettholdes anbefalingen om å jobbe så mye hjemmefra som mulig. – Fokus nå er dialog og skadeforebyggende tiltak, sier han.

– Det har vært to veldig spesielle uker. Jeg valgte å sette meg selv i karantene etter en familieferie i Italia. En god venn har levert mat til oss på døra, og vi har bestilt «Take away-mat» fra restauranter i byen med en tanke om å bidra litt til næringslivet. Jeg har hatt nettmøter, og tett kontakt med alle ansatte i Hundholmen Byutvikling og har fått kjenne på dette med digital kommunikasjon som alternativ, sier Morten.

Han beskriver et rolig liv de siste ukene, og forteller at det har vært viktig å benytte seg av muligheten til å gå ut.

– Jeg har vært på turer til Mjelle, har syklet og gått på ski. I tillegg er jeg opptatt av å få nok søvn. Har gode rutiner på å legge meg i rimelig tid og liker å stå opp tidlig. Generelt så er det viktig for meg å ta godt vare på den psykiske og fysiske helsa. Jeg har tatt inn over meg at små grep kan gjøre en stor forskjell på sikt i den situasjonen vi er i. Det gjelder både privat og jobb, sier Morten.

Hverdagsmedisinen; – Det er utrolig godt å komme seg en tur ut, sier Morten Jakhelln, her på Mjelle. (Foto: Privat)

 

Digitalt hjemmekontor

Han forteller at det var en rar mandags morgen da han hadde sitt første nettmøte med ledergruppen i Hundholmen Byutvikling. At det krever en mental omstilling å være effektiv hjemmefra, og at den løpende kontakten med både ansatte og samarbeidspartnere har vært veldig viktig. Det har strømmet på med utfordringer og problemstillinger, som han synes har vært både spennende og givende å løse.

– Å jobbe digitalt har også vært imponerende effektivt. Alle planlagte møter har foregått på nett. Jeg tror vi kommer til å bli flinkere til nettopp dette når vi er ferdig med den tiden vi er inne i akkurat nå, sier Morten.

Likevel er det annerledes å treffes foran en skjerm. For det påvirker både innhold og gjennomføring.

– Man får jo en følelse av å sitte i sin egen silo. Nettmøter vil aldri bli som vanlige møter der vi sitter i samme rom. Og selv om mange flere bedrifter og skoler enn før vil fortsette å bruke denne formen for digital kommunikasjon, også etter koronatiden, så er det viktig å skille mellom hva de forskjellige møtene skal inneholde og handle om. Fysiske møter er viktig for det sosiale, når man skal bli kjent med hverandre og det skaper tillit, sier Morten.

Morten Jakhelln med hjemmekontor. Først i to uker under karantene, men også delvis inntil videre da det fortsatt er anbefalt for de som har mulighet. (Foto: Privat)

 

Ta vare på økonomien

Han innrømmer at han er bekymret for den økonomiske nedturen som kommer i kjølvannet av koronaviruset, tenker mye på hvordan man på best mulig måte skal få samfunnet i gang igjen, og synes det er vemodig at bedrifter går under og at arbeidsledigheten stadig stiger.

– Det kommer noe på den andre siden av dette som vi ikke vet hva er enda. Derfor er det utrolig viktig at vi holder hodet kaldt, hjertet varmt, hendene rene og blikket framover. For meg som leder er det viktig å prioritere, ta så godt vare på økonomien vår som vi kan. Vi kan ikke stikke hodet i sanden og legge alt ansvaret på politikerne våre. Vi må alle ta ansvar, både privat og i jobbsammenheng, og vi må ha en åpen dialog hvor vi hele tiden diskuterer hvor stor økonomisk skade vi skal velge å påta oss. Det er en etisk vanskelig balansegang, sier Morten.

Og selv om mange mister mye, er også denne tiden viktig for å finne fram til og kjenne på andre verdier enn de som var viktigst i går.

– Dette er ikke tiden for å være firkantet. For meg handler tiden om å bry seg, være på ballen og ikke gjøre ting verre enn de er. Se ting fra flere sider. At vi som utbygger løser utfordringene fortløpende, men har blikket festet på det som kommer etterpå. Det er viktig å finne konstruktive løsninger sammen med banken, leietakere og entreprenører, sier Morten.

 

En stille by

I Bodø er det stille. Kan ikke sammenlignes med en rolig søndag engang. Likevel mener Morten at vi som bor her nord er heldige, sett i perspektiv med resten av verden og lengre sør i landet.

– Jeg skulle kjøpe blomster til mamma og kona, og da kjente jeg på hvor stille det var rundt meg. En merkelig følelse. Og når jeg ser rapporter fra Spania, Italia og USA, så blir jeg trist og skremt, samtidig som jeg ser hva vi her nord, så langt, er blitt forskånet for. Derfor er det så viktig at denne situasjonen håndteres på et strengt nivå, samtidig som man må passe på at dugnadsånden ikke går over til irritasjon og egoisme på lang sikt, sier han.

Det å komme ut i samfunnet igjen etter karantenetiden har vært rart på flere måter. Det har gått fra å være redd for å smitte andre, til å passe seg fra å bli smittet selv.

– Jeg kjenner jo på den iboende usikkerheten mellom oss mennesker, medgir Morten.

 

 

Sortere informasjon

Morten mener det er viktig å sortere informasjonen, holde hodet kaldt og være seg bevisst på hva man ikke skal la seg affisere av.

– Jeg tror det er viktig å ta en pause fra all informasjonen som kommer. Følg med på hva regjeringen anbefaler, men vær litt kritisk ut ifra hvor all informasjonen kommer i fra. Ja vi er på en måte i et slags angrep, det er smittefare og vi er alle på alerten. Det er skummelt, men også veldig skjerpende. Vi er fortsatt et samfunn, og i Norge har vi muligheten til å være sammen om totalen, sier han.

Og med det ønsker Morten å skryte av myndighetenes håndtering av koronasituasjonen.

– Jeg synes Erna Solberg og resten av regjeringen har håndtert denne situasjonen bra så langt, og jeg mener at dette ikke er tiden for å kritisere, men følge opp råd og være en god borger, sier han.

Likevel reagerer han på at myndighetene ikke har gitt direkte støtte til faste kostnader for de som ikke får drive virksomheten sin som før.

– Jeg synes det er veldig urettferdig at myndighetene kan stenge virksomheten din uten at du blir kompensert. Der har danskene tydeligvis vært bedre. Håper nye tiltak som gir dirkete støtte kommer raskt, sier Morten, og legger til;  Likevel er vi tross alt gudbenådet i Norge, har reserver å ta av og kan fokusere på å holde hjulene i gang så godt vi kan, sier lederen i Hundholmen Byutvikling.