Hundholmen Byutvikling : Nå kan du reise til Trænafestivalen med Gamle Salten

Nå kan du reise til Trænafestivalen med Gamle Salten

12/06/2019

Lang fartstid. Ole Alexandersen er en erfaren kaptein. I flere år har han reist rundt med Gamle Salten. Nå gleder han seg til Træna-tur i sommer. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Gamle Salten seiler fra Bodø til Træna og vil ligge til kai som hotellskip under hele festivalen.

–  Vi er veldig heldig som har fått en avtale med Gamle Salten.  Det er stort for oss å få denne muligheten og vi er veldig lykkelig for å kunne tilby våre festivaldeltakere det å kunne bo om bord i båten. Vi har prøvd dette flere ganger før, og det har vært stor suksess, sier festivalsjef Jim Marthinussen i Trænafestivalen.

Gamle Salten skal frakte festivaldeltakere fra Bodø klokken 08.00 den 11. juli for så å returnere tilbake til Bodø den 14 juli klokken 12.00. Det vil være plass til 100 passasjerer om bord.

– Det vil komme mulighet for å booke tur og overnatting om bord på Gamle Salten for de som ønsker dette på hjemmesiden til Trænafestivalen. Turen tar om lag åtte timer og er en opplevelse i seg selv. Båten blir liggende i sentrum 5-600 meter fra festivalområdet, forteller Marthinussen.

Fin opplevelse. Ønsker du å kombinere festival med tur og overnatting med Gamle Salten har du nå muligheten. Det er også mulig å kun benytte overfart med skipet. (Foto: Paul-Egil Henriksen/Trænafestivalen)

På «EU-kontroll»

Før Gamle Salten setter seil mot Træna skal det gamle skipet på verft for å fornye sertifikatene som behøves for å kunne seile med passasjerer. En slags «EU-kontroll» for skip for å være godkjent til havs.

– Båten er i god stand selv om den er gammel og verneverdig. Motoranlegget er over 60 år, men går godt. Vi holder vi øye med den og ser til at alt funker som det skal gjennom hele året. Det handler om å være på vakt med alle sanser. Lytte, lukte og se. Når ting er som det skal, kan lyden sammenlignes med en katt som maler og som har funnet sin riktige stilling, smiler kaptein Ole Alexandersen.

Skipets tekniske stand skal sjekkes fra A til Å etter Sjøfartsdirektoratets normer.

– Vi slipper ikke billig unna selv om vi er et vernet fartøy. Det foreligger strenge krav for Gamle Salten. Også med tanke på miljøet, sier Alexandersen.

EU-kontroll. Før Gamle Salten seiler til Træna skal skipet på teknisk gjennomgang. En slags EU-kontroll for å kunne seile med passasjerer og for å fornye alle sertifikater som kreves for å være i drift. Både kaptein Ole Alexandersen og daglig leder Fred Anton Firing Ravneberg turen til verftet vil gå bra uten de store overraskelsene. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Gleder seg til trænatur – stort potensial

For kapteinen på Gamle Salten er det artig å reise ut med fulle lugarer. Det er da den gamle båten virkelig kommer til sin rett.

– Jeg kan love en fin tur til Træna med både matservering og hygge. Vi har også søkt om skjenkebevilling om bord. For tre uker siden var vi i Folla og lå som restaurant- og hotellskip da Salmobreed Salten AS åpnet sitt nye anlegg. Vi hadde 78 mennesker om bord. Folk var veldig fornøyd med opplevelsen og turen videre til Kjerringøy, hvor vi lå et døgn mens folk var på seminar, sier kapteinen.

Daglig leder Fred Anton Firing Ravneberg mener båten har stort potensial som hotellskip på akkurat slike arrangement som Trænafestivalen og når mange mennesker skal samles.

– Jeg tror denne typen aktivitet har en stor verdi for både festivaler og for neste eier av båten. Det er store muligheter for god drift hvis man finner et helhetlig konsept hvor eierskapet har kapasitet til fullverdig drift. Nå handler det bare for oss om å finne rett eier til Gamle Salten, sier Ravneberg.