Hundholmen Byutvikling : Ønsker «Himmelspel» ut til folket

Ønsker «Himmelspel» ut til folket

10/05/2019

Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling har lenge tenkt på å finne den rette plassen for «Himmelspel». Han tenker seg nå området rundt Ramsalt og ved den nye hotellet som bygges i samarbeid med Choice-kjeden. Kunstner Harald Bodøgaard mener skulpturen vil egne seg seg ute i det i fri. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

For elleve år siden kjøpte Morten Jakhelln skulpturen «Himmelspel» hos bodøkunstner Harald Bodøgaard. Nå ønsker han at flere får glede av den.

Tanken har hele tiden vært at folk skal ha glede av kunsten, og i forbindelse med Bodø kommunes søknad om å bli europeisk kulturhovedstad, opprustningen av Sjøgata og ferdigstilling av Ramsalt og det nye Choice-hotellet – så jeg har lenge tenkt på å finne den rette plassen til «Himmelspel» i dette området av sentrum, sier Jakhelln.

Han mener det kan være et positivt opptrinn til målet om å bli europeisk kulturhovedstad. I tillegg matcher fargene i skulpturen den planlagte fasaden til det nye hotellet.

– Det handler om å gjøre kunsten tilgjengelig for både byens befolkning og de som besøker Bodø. Tenk så spennende å kunne lyssette skulpturen slik at den får fargespill i mørketiden, sier Jakhelln.

«Himmelspel» ble laget av kunstner Harald Bodøgaard for elleve år siden i forbindelse med en utstilling han hadde da han fylte 50 år. – Det betyr helt klart mye for meg at ungene mine får plass rundt om i byen, sier han. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

– Stilig og levende

For kunstner Harald Bodøgaard er det positivt å finne en plass til skulpturen som var hans hovedverk og rammen rundt prosjektet «Hommage» til den amerikanske komponisten John Cage og industriutvikleren Vebjørn Tandberg fra Bodø i forbindelse med en utstilling da han fylte 50 år.

– Denne tåler å stå ute, helt klart. Kommer «Himmelspel» i fri luft kan bli veldig stilig og levende. Spesielt i forhold til dryppende regn, vann og lyset som hele tiden forandrer seg i Bodø, sier Bodøgaard.

Himmelspel er laget av syrefast stål, aluminium og akryl. I dag står den innendørs i «rotunden» i mellom Jakhellngården og Jakhelln Brygge.

– Tas skulpturen ut så vil den forandre seg og bli påvirket av vær, luftforurensning og vind. Likevel tror ikke jeg at dette gjør noe. Den vi få en slags ny overflate, men det vil være en naturlig prosess, sier kunstneren.

Eidendomsdirektør Arve Pedersen i Hundholmen Byutvikling diskuterer mulighetene for lyssetting med kunstner Harald Bodøgaard. – Vil helt klart gjøre «Himmelspel» veldig levende, sier kunstneren. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Lys i mørketiden

I dag er Bodøgaard i møte med eiendomsdirektør Arve Pedersen om mulighetene for å lyssette skulpturen.

– Tanken er å sette skulpturen ved det nye hotellet som vil ha samme struktur og farger i fasaden som stilkene på blomsten. Hva tenker du om lyssetting, spør Pedersen.

– Det er en god idé. Lyset kan datastyres og ha forskjellige farger etter hvilken årstid vi er inne i, og når det er lyst hele døgnet så kan det naturlige lyset og solrefleksjoner gjøre jobben. Himmelspel vil forandre seg gjennom hele året, sier Bodøgaard.

De diskuterer hvor lyset kan monteres. Bodøgaard har fortsatt eierskap til kunsten han har laget, selv om den er solgt.

– Det er veldig hyggelig å ha «mine barn» stående rundt i byen, og denne skulpturen er helt klart spesiell for meg. Det er noe jeg klarte å realisere og som jeg brukte langt tid på å lage. Jeg mener det tok et halvt år i samarbeid med folkene på Drag Industrier. Jeg har sveiset stilkene selv, forteller han.