– Det skal være godt og inspirerende å arbeide i BIG – Bodø Innovation Gate. (Foto: Illustrasjon/ Nordic office of Architecture)

– Dette blir et bygg som inviterer til at alle de ansatte kan kjøre kollektivt, sykle eller gå til jobben. Det er fleksibelt, og svært arealeffektivt, sier direktør for eiendomsutvikling Anders Mehus Coucheron.

Når planleggingen av bygget startet var det beliggenheten som først fikk fokus.

– Bygget blir ekstremt synlig, og når vegvesenet skulle bygge en ny rundkjøring, gang- og sykkelsti rett forbi, så ønsket vi å legge til rette for noe fremtidsrettet med gode sykkelfasiliteter og innovative grønne løsninger, sier Coucheron.

Direktør eiendom Arve Pedersen og direktør for eiendomsutvikling Anders Mehus Coucheron på tomta der det første bygget på Firkanten skal bygges. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

Tilrettelagt for sykkel- og bilparkering

Bygget vil inneholde alt fra et større varelager i kjelleren, et betydelig antall sykkelparkeringer og bilparkeringer innendørs og ikke minsten egen sykkelservice-stasjon. Oppvarmingen kommer fra berg- og fjernvarme

– Det skal være godt å arbeide på nye Firkanten. Med 3,1 meter under taket skal romfølelsen bli ekstraordinær, det vil bli lagt vekt på design, belysning og det blir kanskje Bodøs mest miljøvennlige bygg med BREEAM-klassifisering Excellent og energiklasse A, sier Coucheron.

Han tror leietakere vil kreve slike bygg i fremtiden.

– Vi oppnår til og med passivhusstandard på kontordelen, sier eiendomsutvikleren.

– Leietakere vil få det godt i dette bygget, uten tvil, legger direktør eiendom Arve Pedersen til.

Arkitekt Hossam Gadalla hos Nordic office of Architecture har brukt over to år på planleggingen av nye Firkanten. (Foto Nordic architecture)

Ett av tre

Det første av i alt tre planlagte bygg på Firkanten blir et variert bygg. Løsningene skal være lett å endre på etter en bedrifts behov og materialbruken er nøye gjennomtenkt.

– Det første bygget er primært kontorbygg på 6000 kvadratmeter, med fellesfunksjoner i første etasje som kantine og areal som ikke krever faste arbeidsplasser, sier arkitekt Hossam Gadalla hos Nordic office of Architecture.

Han forteller at bygget skal tiltrekke folk, at det blir svært synlig for omverdenen, samtidig som arkitekturen skal skape en ny standard i området.

– Åpenheten skal reflekteres også på fasaden, mens inngangspartiet blir skjermet for vind og vær. Mot sør-vest skal man kunne utvide virksomheten med et utested for å kunne lage en hyggelig og sosialt møteplass på fine dager, sier arkitekten.

 Fasaden blir i teglmateriale. Fullmurte boliger er ofte mer økonomiske og bruker mindre energi til oppvarming. Undersøkelser viser også tydelig at tegl innendørs er det beste valget til passiv- og lavenergihus fordi veggene effektivt supplerer boligens varmesystem samtidig som de absorberer fuktighet som holdes inne av den effektive klimaskjermen.

– Det har vi valgt for å øke kvaliteten i området. Det er ekte, robust og et vedlikeholdsfritt materiale, ser Gadalla.

 

Fleksible kontorløsninger

Kontorlokalene vil kunne tilby all den fleksibilitet en leietaker måtte ha behov for. Det vil være gjennomlyst og det er lagt vekt på å kunne skape et sosialt og hyggelig miljø for de som jobber der.

– I kontorlokalene skal man kunne velge flere løsninger etter behov, og lokalene blir svært arealeffektive med åpne kontorløsninger og god utnyttelse av plassen, sier Gadalla.

Han mener det første bygget ved nye firkanten vil bli et signalbygg.

– Jeg har tenkt og jobbet med dette bygget i over to år for å finne de beste løsningene, det skal ha en optimal profil og i forhold til energi – så mener jeg bygget blir det grønneste i Bodø. Kvaliteten skal fremheve utviklingen i området, sier han.