Jonathan Romano (41) tar med seg Sabi Sushi og mat i verdensklasse til Bodø. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)
PUBLISERT: 14. september 2017
AV: Christine Karijord

VM-vinner tar sushi-suksess til Bodø og Ramsalt

Norge har sushi-kokker i verdensklasse – nå kommer Sabi Sushi-gründer og visjonære Jonathan Romano (41) til Bodø og Ramsalt for å åpne restaurant.

– Konseptet vi kommer med er moderne asiatisk med norsk finish – ikke asiatisk satt i bås, men noe nytt. Se for deg tradisjonell maki, men med reinsdyrkjøtt, kongekrabbe og hval sier Romano på telefon fra Oslo.

Han er travelt opptatt. For noen uker siden kom han hjem fra Japan etter seier i sushi-VM i Tokyo. En bragd i konkurranse med de beste sushikokkene i verden. I årevis har han drevet suksessfulle spisesteder som Jonathan Sushi og Kamai, mens han nå er fult i gang med moderne konsepter som den indiske restauranten The pink elephant, Bydelsspiseriene, i tillegg til Genki og Omakase by Alex Cabiao. Vi snakker kvalitet.

– Vi hadde fokus på norsk fisk og originale sushiretter under VM, og vi vant både den tradisjonelle delen av konkurransen og den kreative mer vestlige. Det er egentlig ganske vilt, sier Romano

Kokkene læres opp fra bunnen av, starter med skrubben på kjøkkenet og stiger i gradene i takt med interesse, talent og hardt arbeid. For det koster å lage verdens beste sushi. Man må ha lidenskap for faget.

– Jeg kan ikke røpe det enda, men jeg er i forhandlinger med en enestående kokk, kanskje en man kjenner til fra før av i Bodø, sier Romano.

”De tre samuraier”. Tre av norges mest bejublede sushi-kokker Alex Cabiao, Roger Asakil Roya og Jonathan Romano har lært nordmenn å spise sushi. De har vunnet prestisjefulle priser for sin kokkekunst. Nå kommer maten til Bodø.
(Foto: Sabi Sushi)

 

 Kvalitet

Jonathan Romano er medeier i Sabi-kjeden og har over 20 års erfaring som kokk. Tidligere i 2017 fikk en av restaurantene hans, Sabi Omakase i Stavanger, en prestisjefylt stjerne i Michelin-guiden.

– Kvaliteten på maten vi skal servere i Bodø vil være høy, men med en meget folkelig fremtoning. Det skal være en restaurant for alle – man skal kunne komme innom for alt fra en lett suppe til en fullverdig flerretters middag, sier Romano.

Om det er risiko for en Michelin-stjerne i Bodø er han usikker på, for det er ikke det som har fokus hos sushi-gründeren.

– Det står ikke øverst på min ønskeliste, men jeg blir jo glad for slik anerkjennelse – klart. Likevel er det hovedsakelig maten, opplevelsen og det å lage nye spennende konsepter jeg jobber etter, sier han.

Gleder seg. Jonathan Romano (41) forteller at sushi handler om å være nøyaktig med fokus på råvaren. Han gleder seg til å servere fiskeretter i Bodø. For litt siden var han i Bodø for å planlegge sammen med direktør Anders Mehus Coucheron. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

 

Rykende ferske lokale råvarer

Det handler om å satse nordover. Ta storbykonsept og lage noe fantastisk for befolkningen og ikke minst tilreisende i Bodø.

– Jeg tror denne restauranten vil være med å sette Bodø på kartet, sier Romano som skal ha lokale råvarer på menyen.

– Det unike med vår satsing i Bodø er tilgangen og muligheten til lokale råvarer, sier restauratøren.

Han innrømmer å ha blitt heltfrelst og nærmest forelska i Bodø.

– Besøkstallene på restaurantene som allerede er i byen og selve destinasjonen er fantastisk. Bodø er jo en inngangsport til unike turistattraksjoner og ligger en time med fly fra Oslo, sier Romano.

Han har allerede snakket med lokale leverandører av råvarer, men håper å kunne etablere kontakt med enda fler.

-Vi er svært opptatt av god kvalitetssikring, og skal bestille råvarer hver dag. Det skal være rykende fersk. Dette kan kanskje bli utfordrende når vi nå kommer til en ny by hvor vi ikke kjenner aktørene. Likevel tror jeg dette skal gå bra, sier han.

 

Ekteparet Anne Lene Navarsete Romano og Jonathan Romano vil snart ta turen til Bodø for å starte detaljert planlegging av restaurant-konsept i Ramsalt. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

 

Ta med hjem

I tillegg til restaurantkonseptet, satser Romano på en fiskekolonial.

– Vi skal tilby fersk fisk, skalldyr og ferdigløsninger med ferdig preparerte råvarer til alt fra middag for to til 20 stykker. Man skal kunne kjøpe med seg råvarer av topp kvalitet og kunne kokkelere hjemme uten kniv, sier han.

Han poengterer det uformelle. At det også skal være mulig å hente ”take away” – at konseptet får en slags multi- flerservering på mange nivå.

– Vi skal ha fiskekaker, fiskegrateng – ja alt du kan tenke deg av fiskeprodukter, forteller Romano.

Han har aldri hørt om et slikt konsept noe sted, og finner stor inspirasjon og glede i nyskapinger.

– Det er det som er min greie, jeg er konseptutvikler. Alle driver japanske restauranter, kanskje med kinesisk tvist. Jeg ønsker å lage et japansk-nordisk konsept, noe som vil passe svært godt sammen. For det er mye likhet, mange paralleller mellom japansk og norsk. Både med tanke på design, og ikke minst klima og råvarer, sier restauratøren.

Når det har roet seg med nye restauranter i hovedstaden, vil han og kona Anne Lene Navarsete bruke mye tid i Bodø.

– Kanskje det blir en leilighet i Ramsalt. Hvem vet, vi er begge svært begeistret og vi kommer til å gjøre alt for at dette skal bli en suksess. Hovedfokuset er å være med på å løfte Ramsalt med stilrene, hyggelige og moderne lokaler. For jeg tror vi trenger hverandre – Ramsalt og Sabi Sushi, sier konseptgründeren.

Blande. Det har blitt mer og mer populært å blande kjøtt og fisk i sushiretter. Andehjerte er ett eksempel som gjør at sushi treffer en større målgruppe. (Foto: Privat)

- Vi gleder oss til å flytte inn i Firkanten

Dette sier Ola Flønes, teamleder for kalkulasjon og innkjøp hos den nordiske entreprenøren HENT, som…
Les mer