Hundholmen Byutvikling, Skanska og Nobl feiret framdriften i Ramsalt. (Foto: Christine karijord/Hundholmen Byutvikling)
PUBLISERT: 22. juni 2018

Takk til Skanska for en iherdig innsats i vinter

Som en påskjønnelse for iherdig innsats på Ramsalttomta gjennom en tøff vinter, feiret Hundholmen Byutvikling og Nobl med en skikkelig marsipankake sammen med gjengen fra Skanska.

–  Dette er en arbeidsgjeng som virkelig har stått på. Å jobbe utendørs i alt slags skittvær og vind over lange perioder er ikke for pyser. Det å jobbe på ramsalttomta, nært havet så langt nord kan være ganske tøft til tider og vi ønsket å vise at vi virkelig setter pris på innsatsen, sier prosjektleder Mathias Andreassen hos Hundholmen Byutvikling.

Den flotte kaka fra Baker Olsen pyntet med små lastebiler skulle også markere at Ramsalt nå har kommet opp av grunnen og begynner å reise seg som noe synlig i bybildet.

– Etter å ha laget en solid grunnmur for Ramsalt er montasjen av prefabrikkerte betongelementer påbegynt, og i løpet av sommeren og høsten vil vi kunne se at råbygget til Ramsalt reiser seg, sier Andreassen.

Billedkunstner Are Andreassen tok med seg Hundholmen Byutvikling til Fleinvær og inn i en annerledes verden av kunst og kreativitet. – Det var en fin måte å møtes, alle stiller på bar bakke og må utfordre seg selv, sier han. Her med sine siste bilder, en serie med inspirasjon fra Røst som skal stilles ut under Querinifesten 1. august. (Foto: Are Andreassen)

 

Et godt samarbeid

For prosjekteringsleder Åge Rutle hos Skanska har samarbeidet mellom byggeplassen og aktørene knyttet til prosjektet gått svært bra. Også samarbeidet med Bodø Kommune som har vært fremoverlent i saksbehandlingsprosesser.

– Vi har hatt et godt samarbeid på alle plan. Bodø kommune har imponert med raske prosesser og vi har opplevd pragmatiske aktører rundt oss. Ramsalt er et stort og veldig spennende prosjekt å jobbe på. Det er veldig kjekt å være med på å lage et bygg og et område som vil synes og gjøre en forskjell i bybildet, sier Rutle.

Til og med utfordringene med å måtte stenge av deler av Sjøgata har gått bra.

– Jeg tror bindingen og passasjen mellom havnepromenaden og Sjøgata vil bli veldig positiv for byens befolkning i fremtiden. Jeg har ikke sett andre prosjekter som har dette. Vi i Skanska har observert enormt med mennesker som har beveget seg forbi tomta denne tiden vi har vært her, og jeg tror denne passasjen gjennom Ramsalt vil bli mye brukt, sier prosjekteringslederen.

 

Skanskas arbeidsgjeng er tøffe typer. Nå har de stått på gjennom en hel vinter og byens befolkning kan nå se råbygget som reiser seg gjennom sommeren og høsten. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

 

Et eksponert prosjekt

Rutle synes det var hyggelig å få marsipankake, særlig siden Ramsalts råbygg er på tur opp.

– Allerede er mye bygget, men det synes ikke så godt i bybildet. Blant annet er parkeringsetasjen ferdig støpt under kainivå med sine 1800 kvadratmeter. Nå er vi i gang med råbygget som vil være mer synlig, sier han.

Og for de som er med på å bygge Ramsalt er det spennende å jobbe midt i en bykjerne.

– Vi er et eksponert prosjekt. Mange stopper og følger med på det vi jobber med, gjerne folk som tidligere har vært i denne bransjen, sier prosjekteringslederen, som mener mange valg som er gjort underveis har vært godt gjennomtenkt.

– Og ikke minst har byggherrens materialvalg vært særdeles bra. Dette blir et robust bygg som er veldig riktig i forhold til beliggenheten ved havet, sier Rutle.

 

Ramsalt blir en helt ny bydel i Bodø. Med en fin blanding av næring og bolig. At råbygget nå reiser seg er en milepæl. (Foto: Skanska)

 

Spennende med hotell og basseng

Rutle mener at beliggenheten på hotellet som vil ligge i Sjøgata ved Ramsalt er løst på en svært god måte, og har aldri tidligere hørt om et flytende helårs basseng tilknyttet et slikt prosjekt i en by.

– Det vil bli en fin avstand mellom hotellet og Ramsalt. Også der har byggherren gjort kloke grep. Og bassenget, kan ikke si annet enn at det blir veldig spennende. Det må vel være det eneste av sitt slag så langt nord, sier han.

Og nettopp det med å være langt nord og samtidig være vant med mildere klima enn i Bodø, har gjengen fra Skanska tatt med godt humør.

– Høsten og vinteren har gått bra, vi har jobbet og stått på med unntak av et par stormer. Folk er barske og setter seg ikke i brakkene selv om været er ruskete. Man blir vant til vind og kulde, smiler prosjekteringslederen.

 

Ramsalt ventes å stå klar høsten 2019. (Foto: Illustrasjon)

 

Smertefrie prosesser

Rutle forteller at det var stor spenning da kaielementene skulle på plass langs havnepromenaden.

– Vi var spent på hvordan det ville bli å få på plass de prefabrikkerte kaielementene, men det gikk veldig smertefritt. De var bygget med presisjon. Slike operasjoner er ikke hverdagskost, forteller han.

Også det å være i en by full av optimisme og fremtidstro merkes når man bygger i bykjernen.

-Vi har opplevd mye positivitet i Bodø. Jeg tror folk blir mer tålmodig og tåler mer, som det at Sjøgata måtte stenges for en periode, sier Rutle.

Han gleder seg til å overlevere det ferdige Ramsalt-prosjektet.

– Å overlevere et prosjekt som dette, ferdigstilt og klart til bruk – det gir en skikkelig godfølelse. Ramsalt vil nok sitte i ryggmargen og være med oss videre, medgir prosjekteringslederen mens marsipankaka og et aldri så lite avbrekk nytes.

- Noen ganger er det godt å ha en å snakke med

Å være mentor handler om å utvikle og motivere mennesker gjennom egen erfaring og viten.…
Les mer