Likhetstrekk: Morten Jakhelln med et portrett av oldefar Christian Jakhelln, malt av oldemor Sofie Jakhelln. (Foto: Christine Karijord)

-På lørdag samles familien for å feire at det er 210 år siden slekten først kom til Bodø. Og i den forbindelse har jeg samlet kunsten som oldemor laget, fått til en utstilling og samtidig skjønt mer av hvem hun faktisk var, sier direktør Morten Jakhelln i Hundholmen byutvikling.

Han kontaktet Harald Bodøgaard om å kunne stille ut kunsten i Galleri Bodøgaard, en idé som fort ble til virkelighet.

-Sofie Jakhelln hadde stor betydning for kultur- og kunstlivet i byen, særlig etter krigen hvor det var stort behov for å få byen i vater etter å ha blitt bombet sønder og sammen. Denne utstillingen er en historisk begivenhet, sier Harald Bodøgaard i Galleri Bodøgaard.

Et møte med oldemor: Morten Jakhelln har aldri møtt oldemor Sofie. Likevel skjønner han mer av hennes liv etter å ha samlet kunsten hennes til en utstilling i Galleri Bodøgaard. (Foto: Christine Karijord)

Til Bodø som ungjente

Da Sofies mor døde i 1898, flyttet hun og faren Byggmester Bachke til Bodø. I 1900 giftet hun seg med den gang ordfører og kjøpmann Christian Jakhelln og flyttet inn på Jakhellngården på torget i Bodø. Sammen fikk de sju barn.

-Barna hennes var en sterk gjeng. Jeg er imponert over at hun på den ene siden klarte å være mamma til barna sine, mens hun på den andre siden utviklet seg innen kunst, sier Jakhelln.

Selv var han ikke klar over hvilken kulturpersonlighet oldemoren faktisk var.

-Jeg har alltid vært veldig opptatt av kunst og kultur, kanskje er det genetisk. Det har i alle fall blitt tydelig hvor det kommer ifra. Og jeg har helt klart oppdaget at det ikke bare er menn i vår familie, ler Jakhelln.

Samarbeid: For Harald Bodøgaard og Morten Jakhelln er det spennende å skape en utstilling begge anser som del av egne røtter. Utstillingen åpner førstkommende lørdag klokken 12.00. (Foto: Christine Karijord)

En egen profil

Sofie Jakhelln var en pådriver. Som stifter og første leder av Bodø Kunstforening skapte hun rom for unge kunstnere. I 1932 tok hun initiativ til å skape grunnlaget for Nordlandsmuseet og i 1946 fikk hun kongens fortjenstmedalje i gull for sin kulturelle innsats innen kunst og husflid.

-Fra gammelt av var samfunnet bygget på menns premisser. Så hovedtyngden av arbeidet med barna falt naturlig nok på oldemor, siden oldefar var opptatt med forretninger, var russisk visekonsul og hadde krevende arbeid både som ordfører i Bodø og politiker på Stortinget, sier Jakhelln.

Derfor mener han det er ekstra imponerende at Sofie Jakhelln skapte sin egen profil.

-På tross av å være syvbarnsmor, og på tross av å ha en næringsdrivende og politisk mann, så tok hun seg tid til kunsten, sier Jakhelln.

 

Identitet

Morten Jakhelln mener identitet blir viktigere med årene. At det betyr noe å forstå hvor man kommer ifra.

-Familiehistorie er viktig. Også i forhold til mine egne valg, og den historien Hundholmen Byutvikling er med på å skape i byen. For jeg har stor respekt for de som gikk foran, de som skapte mulighetene vi har i dag, sier Jakhelln.

For Jakhelln handler om å bringe historien videre, inn i en ny tid.

-Det gir mening å gjøre noe i et langsiktig perspektiv, sier Jakhelln.