Morten Jakhelln fikk noen minutter på scenen for å fortelle om prosjekter som BIG – Bodø Innovation Gate, Utviklingsområde vest og Ramsalt på «The Nordics – Meet the Nordic Companies» i Barcelona. (Foto: Privat)
PUBLISERT: 5. desember 2018

Hentet smart kunnskap i Barcelona

Hundholmen Byutvikling deltok på den verdensledende smartby-messen «Smart City Expo World Congress» i Barcelona. – Det var en arena for å lære, sier Morten Jakhelln.

Som del av en rekordstor delegasjon fra Norge med rundt 180 personer fra Bodø i nord til Kristiansand i sør reiste Morten Jakhelln til smartby-kongressen etter en henvendelse fra Smart City Bodø.

– Vi fikk mulighet til å leie oss inn for å stå på stand under smartby-messen sammen med Bodø kommune, Nordland Fylkeskommune, BDO Bodø og Ateas bodøkontor. Jeg så på muligheten som en arena for å lære og jeg følte hele tiden at det handlet om å dele kunnskap, ta innover oss FNs bærekraftmål og samtidig finne ut hva vi som aktør kan gjøre for å bidra. Hva vi i Hundholmen Byutvikling kan forbedre og fokusere på for å gjøre en forskjell i den store sammenhengen, sier Jakhelln.

 

The Nordics – bærekraft i nord

I tillegg fikk Jakhelln noen minutter på scenen for å fortelle om prosjekter som BIG – Bodø Innovation Gate, Utviklingsområde vest og Ramsalt på «The Nordics – Meet the Nordic Companies», der nordiske deltakere hadde et eget eksklusivt opplegg for nordiske smarte by-løsninger.

– BIG er et godt eksempel på vegen vi har valgt for fremtiden. Og det er gledelig når vi er ute og snakker med investorer, at så fort de hører om BREEAM excellent, «Activity Based Work» og andre skreddersydde innovative miljøløsninger – så fatter de interesse og legger vekt på dette, sier Jakhelln.

For han og Hundholmen Byutvikling handler utviklingen og prosjektene som planlegges og igangsettes om å ta en titt inn i krystallkulen.

– Å delta på et slikt arrangement, den største i verden i sitt slag, med en skog av tilbydere av tekniske løsninger – og samtidig innse at det først og fremst handler om at vi mennesker må gjøre smarte valg, smarte ting med teknologien som hjelpemiddel og ressurs, det viser at vi som bedrift er på riktig vei, sier Jakhelln.

 

«Smart» endrer tankesettet

Jakhelln mener det å tenke «smart city» endrer måten man jobber på. Likevel er det en utfordring med tanke på tidsperspektivet, og ikke minst alle mulighetene som dukker opp underveis.

– Jeg har blitt veldig bevisst på at Bodø har sagt ja til «smart city-tankegangen». Mitt spørsmål etter reisen til Barcelona er hvorvidt vi har tatt innover oss denne tankegangen? Vi er forenet om eksempelvis plastproblematikken i verden, men har vi forankret tankegangen om Smart Bodø? Er dette en overordnet kultur som står seg uansett politisk retning, uansett hvilket tema som tas opp, spør Jakhelln.

Han mener det er veldig viktig at visjonen om en smart by blir forutsigbar, at retningen som er valgt ikke blir forstyrret av ideer og fristende forslag som dukker opp underveis.

– Jeg mener at vi hele tiden må spørre oss selv her i Bodø om et hvert prosjekt som dukker opp er i tråd med å skape verdens smarteste by. Og jeg mener vi må innse at det å skape en slik by ikke handler om teknologien i seg selv, men om kultur. Vi som privat selskap er opptatt av dette, sier han.

 

Finne nye veier – få mer tid

Jakhelln tror at mange synes smart city-tankegangen er fremmed og at visjonene om effektiviserings-mål kan oppleves som skummelt.

– Poenget er å bringe inn teknologi på mange arenaer for å finne nye måter å gjøre ting på. Vi har muligheten til å slutte å bruke unødig tid på systemer som kanskje ikke fungerer særlig optimalt når man går dem i sømmene. Resultatet er at vi kan bruke mer tid på det mellommenneskelige og finne mening med arbeidet vi gjør, sier bedriftslederen.

Han trekker fram sin egen mor som ett eksempel på mange områder hvor man kan tenke smartere.

– I dag fikk endelig mamma trygghetsalarm, noe som har tatt lang tid. Tenk deg at en «eldrevert» kom hjem til oss og diskuterte hvordan ting skal håndteres for at hun skal kunne bo hjemme så lenge som mulig, – at noen planla og koordinerte hva som skal skje framover, at alle ble informert og vet om dette. Heller enn at ting foregår i rykk og napp som nå. Jeg kaller det ressursadministrasjon. Så mitt håp er at vi blir enig, finner en grunntone i Bodø som kan stå seg uansett hvem som styrer byen. Vi må unngå sløsing, og vi må sette mennesket i fokus når vi gjør valg, sier Jakhelln.

Det handler om å tenke smart og ønske endring velkommen.

– Gjennom å sette mennesker i fokus og invitere teknologien inn, så kan vi få et rikere liv i et moderne samfunn. Folk vil finne mening i arbeidet sitt, føle seg verdsatt og det vil generere positiv respons. Alt gjennom å effektivisere måten vi jobber på, avslutter han.

 

 

 

- Noen ganger er det godt å ha en å snakke med

Å være mentor handler om å utvikle og motivere mennesker gjennom egen erfaring og viten.…
Les mer