Geir Lundkvist fra det ledende norske hotellrådgivningsselskapet Hotelia AS leverte en analyse om fremtidens hotellvirksomhet i Bodø under årets Citykonferanse Nord 2018. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)
PUBLISERT: 6. november 2018

– Bodø har vært underutviklet på hotellsiden

Analytiker Geir Lundkvist i Hotelia leverte en analyse under årets Citykonferanse Nord som viser et stort potensial for utvikling og vekst. – Bodø har vært underutviklet på hotellsiden, og med ny flyplass står byen ovenfor en stor mulighet, sier han.

Så hva har vi i vente i Bodø med tanke på hotellprosjekter, at byen får mer hotellkapasitet?

– Sist det ble bygget hotell i Bodø opplevde byen en bærekraftig kapasitetsøkning på 43 prosent, mens byen vil få en økning på 62,8 prosent med tre nye hotell den neste femårsperioden. Å opprettholde samme nivå i bransjen som i dag kan bli tøft, likevel gir dette nye muligheter, sa Lundkvist fra scenen.

 

Geir Lundkvist har mer enn 30 års erfaring fra hotellbransjen, med operativ drift av hotell, som en del av Scandics konsernledelse i Norden og som sjef for Scandic i Norge. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

 

Skaper nye synergier

Han forteller om det siste hotelltilskuddet i Bodø, Scandic Havet – det som utløste nye ting i byen. Flere konferanser, økt kvalitet på hotellproduktet og i et større bilde en klar synergieffekt for byen.

– Likevel, hvis det ikke skjer noe ekstraordinært, så tror jeg at mange nye rom vil skape et kraftig dropp i markedet på kort sikt. For hotellrom er ferskvare, de som ikke blir solgt i kveld er tapte penger. Den doble effekten er at både pris og belegg går ned, forklarte Lundkvist og viste til tall de siste årene og prognoser for fremtiden.

Men, det er alltid et men. For selv om tall sier mye om utvikling og prognoser, så finnes det ifølge analytikeren alltid muligheter, selv om spådommen var en beleggnedgang på 50-55 prosent i 2023.

– Det som er interessant for de som skal bygge hotell, er hva som skjer med «nye Bodø», hvordan dette vil generere aktivitet og ny energi. Likevel vil det alltid bli vinnere og tapere i et marked. Og jeg tror nye produkter med god beliggenhet blir vinnere, mens de hotellene som ligger på utsiden av sentrum og som ikke klarer å fornye seg – de vil merke nedturen først. Og det er de som vil dumpe prisene som resultat, sier Lundkvist.

 

Citykonferansen Nord arrangeres i samarbeid med Sparebank 1 Nord-Norge, Hundholmen Byutvikling og Norsk Eiendom. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

 

Hva er så medisinen?

Selv om Linkvist mener det kan bli tøft å opprettholde samme nivå på hotellbelegget som dagens Bodø inn i fremtiden, finnes det helt klart håp. Han sammenligner Bodø med Tromsø. Der de har vist seg å ha funnet «nøkkelen» til fulle hoteller, også under vinteren.

– Hvorfor i huleste gjør Tromsø det så bra? Jo det handler om vinterturismen. Butikken må være åpen. Det som må til er direkteruter med fly til Bodø. I dag er det to direkteruter, og de går fra Bodø – ikke til. Tromsø har titalls direkteruter, og det er uhyre viktig for å få gjester til byen, sier Lunkvist.

Han mener politikere og næringsliv må jobbe intenst for å få flyselskap til å opprette slike direkteruter til byen.

– Finn ut hvordan Bodø kan åpne butikkdøra slik at folk kan komme seg hit. Selv om Bodø har vært underutviklet på hotellsiden – er det nå en stor mulighet for å utvikle en destinasjon i fellesskap, sier analytikeren.

Og med ny flyplass og flere hotellrom, så står Bodø ovenfor en stor mulighet.

– I stedet for å bruke krefter på det som går bra – bruk heller krefter på det som ikke går så bra – i fellesskap, sier Lunkvist.

 

Eiendomsutvikler Anders Mehus Coucheron fra Hundholmen Byutvikling, direktør Henry Hansen fra Scandic Havet, bystyrerepresentant Lars Vestnes fra Høyre, reiselivssjef Ann-Kristin Rønning Nilsen i Visit Bodø og daglig leder Roy Nilssen fra Corponor var alle enige i at flere hotellrom i Bodø handler om nye muligheter. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

 

Stor tro og optimisme

Etter analysen var det duket for debatt mellom eiendomsutvikler Anders Mehus Coucheron fra Hundholmen Byutvikling, direktør Henry Hansen fra Scandic Havet, daglig leder Roy Nilssen fra Corponor, reiselivssjef Ann-Kristin Rønning Nilsen i Visit Bodø og bystyrerepresentant Lars Vestnes fra Høyre.

– Det er ikke tvil om at byen har vært underutviklet med tanke på hotellkapasitet. Vi ligger svært godt til i Bodø med Lofoten, Steigen og Saltstraumen som noen eksempler på omland. Vi har to og et halvt år på oss til å fylle disse hotellrommene, og det er god tid, sier Nilssen.

På spørsmål om konkurranse og om flere hoteller vi bidra til nedgang, er svaret nei.

– Det nye hotellet vi skal bygge ved Ramsalt i samarbeid med Choice-kjeden vil bli et supplement til Scandic Havet. Vi kan tilby mer kapasitet, og med Choice bringer vi hit en egen organisasjon som kan selge Bodø til verden. Vi må heller ha fokus på å bygge en destinasjon. Vi har lenge blitt sett på som en transitthavn, og vi må ha selvtillit til å tørre å bli enda bedre, øke kvaliteten og tilby profesjonaliserte opplevelser til turister som kommer hit, sier Coucheron.

 

Muligheter

For Visit Bodø-sjefen er det helt klar at Bodø har mye å tilby.

– Folk ønsker magiske øyeblikk, kultur og opplevelser der de blender inn med lokalbefolkningen. Alt dette har vi, og gyver vi løs på neste etappe – ja så fyller vi alle disse hotelrommen, sier hun.

For scandicsjefen, er det helt klar behagelig når hotellbelegget er godt, men ikke særlig spennende.

– Vi må utvikle produkter, få i gang vinterturismen og vi må ha hotellkapasitet. Skulle man fylle et fly med folk og sende det til Bodø for en ukes opphold, så er det ikke kapasitet i dag. Jeg opplever at det omtales som en krise med tre nye hotell, men det er fantastisk. Det er flere å samarbeide med, vi blir enda proffere og vi kan alle bidra til trafikk til byen, sier Hansen.

Og at flyplassen nærmest ligger i Storgata i Bodø sammenlignet med andre byer, det er ifølge panelet noe som må kommuniseres bedre ut mot verden.

– Vi kunne nesten hatt et rullebånd fra flyplassen og inn til byen. At det er så nært er under-kommunisert. Alt i alt så er de nye hotellene nye muligheter, sier Nilssen.

 

 

 

 

- Noen ganger er det godt å ha en å snakke med

Å være mentor handler om å utvikle og motivere mennesker gjennom egen erfaring og viten.…
Les mer